"Уикипедия" въвежда правила срещу "тормоз" сред редакторите

"Уикипедия" въвежда правила срещу "тормоз" сред редакторите

© ReutersУикипедия" ще въведе нов кодекс на поведение, за да се бори с това, което фирмата нарича "токсично поведение" от някои доброволци.


Фондация "Уикимедия" - организацията, която управлява популярната интернет енциклопедия, както и други свързани проекти - вече гласува новите мерки, като те трябва да бъдат финализирани до края на годината.


"Уикипедия" е списвана и актуализирана от доброволци - много от тях, особено жени и хора от ЛГБТ общността, се оплакват от злоупотреби и тормоз от страна на други редактори.
Попечителският съвет на "Уикимедия" заяви, че поддържането на добър тон и уважение е основна ценност на всеки един проект на фондацията.


"Трябва да работим заедно, за да създадем безопасна, приобщаваща култура, в която всички да се чувстват добре дошли; да знаят, че техният принос е ценен и че тяхната перспектива е от значение", каза Катрин Мейър, главен изпълнителен директор на "Уикимедия", цитирана от BBC.


Какво ще включват новите правила


Обвързващият кодекс на поведение на фондацията за членовете ще включва забрана или ограничаване на достъпа, ако доброволците нарушават условията на добър тон. Ще има процес на преразглеждане на решенията, ако доброволците смятат, че е необходим повече контекст за тяхна редакция на определена статия.


"Уикипедия" се превърна в един от най-ползваните източници на информация в интернет, но оплакванията за неравновесие между половете и тормоз между редакторите преследват платформата вече близо десетилетие.


Проучване от Университета във Вашингтон за разликата между половете при редакторите на енциклопедията установи, че много жени и ЛГБТ доброволци се страхуват за своята безопасност. Няколко жени редактори са зявили, че работата им е била оспорена от мъже редактори или че са получили отрицателни отзиви от мъже редактори. Статия в "Ню Йорк таймс" от 2019 г. също изтъкна притесненията, които някои трансджендър редактори имат покрай работата си за платформата. Един редактор е споделил, че е получавал заплахи за убийство.


Какво е тормоз в "Уикипедия"


"Уикипедия" не е формална платформа за социални медии като "Фейсбук" или "Туитър". Но нейните редактори могат да взаимодействат помежду си и да променят съдържанието на страница, след като е било публикувано. Това може да доведе до създаването на "токсична атмосфера" според "Уикемедия", след като един доброволец добави страница, друг доброволец я премахне или промени по-късно, принуждавайки първия редактор да възстанови работата си, което да доведе до "редакторски битки".


Разработването на нов кодекс за поведение ще се проведе на две фази.


Първият ще включва определяне на политики за личните и виртуалните срещи, както и политики за общите пространства за работа, включително чат стаи и други проекти на "Уикимедия". Тези политики трябва да бъдат одобрени до 30 август.


Втората фаза, очертаваща действията, когато правилата са нарушени, ще бъде одобрена до края на годината според плана на съвета.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK