Големите технологични компании се подготвят за пир след пандемията

Пресконференцията на губернатора на щата Ню Йорк Андрю Куомо на 6 май с участието на Ерик Шмит.

© Reuters

Пресконференцията на губернатора на щата Ню Йорк Андрю Куомо на 6 май с участието на Ерик Шмит.Докато коронавирусът продължава да взима хиляди жертви всеки ден, големите технологични компании се опитват да разширят неимоверно много обхвата и силата си, пише Наоми Клайн в The Intercept.


За няколко момента по време на ежедневния брифинг за коронавируса на губернатора на щата Ню Йорк Андрю Куомо на 6 май мрачната гримаса, която изпълваше екраните ни от седмици, беше накратко заменена с нещо, наподобяващо усмивка.


Причината за доброто му настроение бе видеовръзка с бившия изпълнителен директор на Google Ерик Шмит, който съобщи, че ще оглави група за преосмисляне на реалността на щата Ню Йорк след епидемията с акцент върху постоянното интегриране на технологиите във всеки аспект на живота на неговите жители.
"Първите приоритети са телездравето, дистанционното обучение и широколентова интернет връзка", каза Шмит. Само ден по-рано Куомо обяви подобно партньорство с фондацията на Бил и Мелинда Гейтс за разработване на "по-интелигентна образователна система".


Отне известно време, но започна да се появява нещо, наподобяващо смислена доктрина за справяне с последиците от пандемията. Да го наречем "Екранната нова сделка". Много по-високотехнологично от всичко, което сме виждали по време на предишни бедствия, предлаганото ни бъдеще третира последните седмици на физическа изолация не като болезнена необходимост за спасяване на животи, а като жива лаборатория за постоянно - и много печелившо - безконтактно съществуване.


Ануя Соналкер, изпълнителен директор на Steer Tech (компания, развиваща технология за самостоятелното паркиране на коли), наскоро обобщи предлаганите нови правила. "Има голямо предпочитание за безконтактни технологии без участието на хора", каза тя.


"Хората са биологична опасност, машините не са"


Това е бъдеще, в което домовете ни никога вече няма да са изключително лични пространства, а ще се превърнат в нашите училища, лекарски кабинети, фитнес зали и, ако зависи от държавата, нашите затвори.


Това е бъдеще, в което за привилегированите почти всичко ще се доставя вкъщи - или онлайн, или физически чрез превозно средство без шофьор или с дрон. Това е бъдеще, в което работят много по-малко учители, лекари и шофьори; без пари в брой или кредитни карти (под прикритието на контрол на вируса), с почти никакъв публичен транспорт и далеч по-малко изкуство на живо. Това е бъдеще, за което се твърди, че се управлява от "изкуствен интелект", но всъщност се поддържа от десетки милиони анонимни работници, натъпкани в центрове за данни.


Това ни се продаваше и досега в името на удобството и безкрайната персонализация на услугите. Имаше и притеснения - за сигурността и качеството на телездравето и онлайн класните стаи, за колите без шофьори, за липсата на поверителност на личните данни, за безскрупулните социални платформи, отравящи нашата информационна екология и психичното здраве на нашите деца. За "умните градове", пълни със сензори, заместващи местната власт.


И най-вече - за натрупаната невероятна власт от шепа технологични компании, които са майстори да не поемат отговорност за срива в области, които сега те доминират, независимо дали става дума за медиите, търговията на дребно или транспорта.


Това беше древното минало, известно още като февруари. Днес голяма част от тези добре обосновани опасения са пометени от приливната вълна от паника и тази набързо притоплената антиутопия ни се предлага като единственото спасение по време на пандемията.


И в центъра на всичко това е Ерик Шмит.


Шмит започна кампанията си много преди епидемията от коронавирус. В основата на тази визия е


безпроблемното интегриране на правителството на САЩ със Силициевата долина


- като държавните училища, болниците, лекарските кабинети, полицията и военните ще трябва да възложат много от основните си функции на частни технологични компании.


Шмит е председател на Борда за иновации в отбраната, който съветва Министерството на отбраната на САЩ за засиленото използване на изкуствен интелект, и председател на мощната Комисия за национална сигурност по изкуствен интелект (NSCAI). И двата борда са препълнени с изпълнителни директори от Силициевата долина и топ мениджъри от компании, включително Oracle, Amazon, Microsoft, Facebook и, разбира се, бившите колеги на Шмит в Google.


Като председател Шмит, който все още притежава над 5.3 милиарда долара акции на Alphabet (компанията-майка на Google), както и големи инвестиции в други технологични фирми, по същество управлява вашингтонското лоби на технологичните компании. Основната цел на двата борда е да доведе до експоненциални увеличения на правителствените разходи за научни изследвания на изкуствения интелект и съпътстващата инфраструктура, като инвестиции в 5G, които биха били в полза пряко на компаниите, в които Шмит и други членове на тези съвети имат големи участия.


Първо пред политици, а след това и в серия статии и интервюта, Шмит разви тезата, че китайското правителство е готово да харчи неограничени публични пари за изграждане на инфраструктурата на високотехнологично наблюдение, като същевременно позволява на китайски компании като Alibaba, Baidu и Huawei да печелят от търговското приложение на тези технологии. Това поставя в неминуема заплаха доминиращото положение на САЩ в световната икономика.


Голямата китайска заплаха


The Electronic Privacy Information Center (Epic) наскоро получи достъп до презентация, направена пред NSCAI от Шмит през май 2019 г. В нея се правят поредица от алармистични твърдения за това как относително слабата регулаторна инфраструктура на Китай и правителственият апетит за наблюдение на населението ще поставят страната на първа позиция в редица области като "изкуствен интелект за медицинска диагностика", автономни превозни средства, цифрова инфраструктура, "умни градове", споделяне на возила и безкасова търговия.


Причините за конкурентното предимство на Китай са безброй, вариращи от чистия обем на потребителите, които пазаруват онлайн; "огромен пазар на електронна търговия и цифрови услуги", използвайки цифрови плащания; и сериозен недостиг на лекари, което накара правителството да работи в тясно сътрудничество с технологични компании като Tencent за употребата на "изкуствен интелект" за "прогнозна" медицина.


Повече от всеки друг фактор обаче NSCAI посочва желанието на Китай да приеме публично-частни партньорства за масовото наблюдение на населението и събирането на данни като причина за конкурентното предимство. Китай и Alibaba са основен конкурент на Google за създаването на "умни градове", се посочва в един от слайдовете.


Към края на февруари Шмит осъзна, че огромното увеличение на бюджета, което иска от държавата, не би могло са се случи без много по-широка публична подкрепа. В статия на New York Times, озаглавена "Силициевата долина може да загуби от Китай", Шмид призова за "безпрецедентни партньорства между правителството и индустрията".


"Ако настоящите тенденции продължат, се очаква общите инвестиции на Китай в изследователската дейност да надминат тези на САЩ до 10 години, приблизително по същото време, когато се очаква китайската икономика да стане по-голяма от нашата. През 2030 година ще се състезаваме със страна, която има по-голяма икономика, повече инвестиции в научни изследвания и развитие, по-добри изследвания, по-широко внедряване на нови технологии и по-силна компютърна инфраструктура."


Единственото решение за Шмид бе прилив на публични пари и той поиска удвояването на средствата за изследвания в "изкуствен интелект". Също така призова Конгреса на САЩ да одобри "най-високите нива на финансиране на научноизследователска и развойна дейност в областта на отбраната за повече от 70 години".


Това се случва точно две седмици преди заразата от коронавирус да бъде обявена за пандемия и не се и споменава, че целта на това огромно, високотехнологично разширяване е да се защити здравето на американските граждани. Но, разбира се, това скоро щеше да се промени и няма да остане и следа от китайската заплаха.


Всичко в името на борбата с вируса


В последните два месеца Шмит смени политиката си и сега всички тези мерки се предлагат на обществеността като единствената възможна надежда да се защитим от новия вирус, който ще бъде с нас за години напред.


И технологичните компании, с които Шмит има дълбоки връзки и които населяват влиятелните консултативни съвети, които той председателства, веднага започнаха да се представят като защитници на общественото здраве и шампиони на "ежедневните герои" и обикновените работници. По-малко от две седмици след затварянето на щата Ню Йорк, Шмит написа статия за Wall Street Journal, където зададе новия тон и даде да се разбере, че Силициевата долина има всички намерения да използва кризата за постоянна трансформация.


"Компании като Amazon знаят как да доставят и разпространяват стоки ефективно. Те ще трябва и в бъдеще да предоставят услуги и съвети на държавните служители, които нямат компютърни системи и опит."


И може би най-показателният му коментар:


"Ползата от тези корпорации, които обичаме да мразим, по отношение на способността за комуникация, здравни услуги, информация е огромна. Помислете какъв би бил животът ви в Америка без Amazon?... Хората трябва да бъдат малко благодарни, че тези компании са получили капитала, инвестираха, изградиха инструментите, които използваме сега, и наистина ни помогнаха".


Думите на Шмит са напомняне, че доскоро публичният натиск срещу тези компании се увеличаваше. Кандидатите за президент открито обсъждаха разбиването на големите технологични конгломерати. Amazon беше принудена да изтегли плановете си за щаб в Ню Йорк заради яростна местна опозиция. Проектът на Google Sidewalk Labs беше в многогодишна криза и работниците на Google отказаха да изграждат технологии за наблюдение с военни приложения.


Накратко, демокрацията - неудобната обществена ангажираност в проектирането на критични институции и публични пространства - се оказа единствената най-голяма пречка пред визията, която Шмит проповядва. Сега, в разгара на пандемията и несигурността за бъдещето, тези компании ясно виждат своя момент да пометат цялата тази демократична ангажираност и да имат същата власт като своите китайски конкуренти, които имат лукса да функционират без да бъдат възпрепятствани от трудови или граждански права.


Промените ще са с нас за много дълго време


Технологията със сигурност е ключова част от това как трябва да защитим общественото здраве през следващите месеци и години. Въпросът е: дали тази технология ще бъде подчинена на дисциплините на демокрацията и обществения надзор, или ще бъде внедрена без да се задават критични въпроси, които да оформят живота ни за следващите десетилетия?


Вземете образованието. Шмит е прав, че пренаселените класни стаи представляват риск за здравето поне докато нямаме ваксина. Какво ще кажете, вместо да използваме онлайн класни стаи, да наемем двойно повече учители и да намалим размера на класа наполовина? Какво ще кажете да направим така, че във всяко училище има медицинска сестра? Това би създало много необходими работни места в условията на криза. Ако сградите са прекалено претъпкани, какво ще кажете да има повече образование на открито, използвайки изобилните изследвания, които показват, че времето в природата повишава способността на децата да учат?


Във всеки случай се изправяме пред истински и труден избор между инвестиране в хора и инвестиране в технологии. Защото бруталната истина е, че, както изглежда, много е малко вероятно да направим и двете. Ако технологичните компании спечелят своята свирепа лобистка кампания за дистанционно обучение, телездраве, 5G и превозни средства без шофьори - тяхната "Екранна нова сделка" - просто няма да останат пари за спешни обществени приоритети, да не говорим за "Зелена нова сделка", от която планетата спешно се нуждае. Напротив: цената за всички лъскави джаджи ще бъде масово съкращаване на учители и закриване на болници.


Технологиите ни предоставят мощни инструменти, но не всяко решение е технологично. Проблемът с възлагането на ключови решения на хора като Бил Гейтс и Ерик Шмит е, че за тях няма проблем, който технологиите не могат да решат. За тях, както и за много други в Силиконовата долина, пандемията е златна възможност да получат не само благодарността, но и уважението и силата, които смятат, че са им били несправедливо отречени.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3618 Любопитно

  " Хората са биологична опасност, машините не са"
  Това е бъдеще, в което домовете ни никога вече няма да са изключително лични пространства, а ще се превърнат в нашите училища, лекарски кабинети, фитнес зали и, ако зависи от държавата, нашите затвори."

  Това ако ще е посланието на технологичните гиганти, скоро може да очакваме поредния срив на хай тек индустрията и не знам какъв точно " пир" ще преживеят засилилите се да превръщат хората в безропотни придатъци на собствената си бизнес стратегия и индустрия......

 2. 2 Профил на xymax
  xymax
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Въпросът, който си задавам аз е къде спи ЕС. Такава зависимост от САЩ и Китай се очертава с тези технологии, че и всичките пари да имаме в ЕС, пак ще сме в каменната ера, ако решат краварите и дръпнатите.

 3. 3 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 734 Весело

  "че ще оглави група за преосмисляне на реалността на щата Ню Йорк след епидемията с акцент върху постоянното интегриране на технологиите във всеки аспект на живота на неговите жители."

  Звучи доста сайбър пънк :Д

 4. 4 Профил на ShekSpirt
  ShekSpirt
  Рейтинг: 308 Неутрално

  21 век е времето на новите технологии. Това е ясно на всички деца, които по един или друг начин се научиха да учат в онлайн среда.
  "Ползата от тези корпорации, които обичаме да мразим, по отношение на способността за комуникация, здравни услуги, информация е огромна. Помислете какъв би бил животът ви в Америка без Amazon?... Хората трябва да бъдат малко благодарни, че тези компании са получили капитала, инвестираха, изградиха инструментите, които използваме сега, и наистина ни помогнаха".
  Естествено, за пример е една КанАкадемия, в която децата, в това число и моите, се забавляват искрено, научавайки нови неща... Тези, които мразят, са същите дебили, които коментират нон-стоп за вредите от новите технологии, 5Г мрежите и всичко, което не може да бъде изядено и изпито...

  Понякога и аз се чудя защо съм още тук..
 5. 5 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 991 Неутрално

  "През 2030 година ще се състезаваме със страна, която има по-голяма икономика, повече инвестиции в научни изследвания и развитие, по-добри изследвания, по-широко внедряване на нови технологии и по-силна компютърна инфраструктура."

  ===

  В Китай вече отброяват: десет, девет, осем, седем...

 6. 6 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#2] от "xymax":

  Къде сме ... на нивото на затварянето на границите сме още, мислейки че това, ще ни спаси.

 7. 7 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 734 Неутрално

  В общи линии г-н Шмит е направил едно голямо плашило с надпис на челото "КИТАЙ" и го размахва пред конгреса, като идеята му е да разхлабят правилата и да напълнят Гушата на Гугъл с пари за военни разработки...

  И току виж, акциите на г-н Шмит в Гугъл започнат да се оценят х3 и станат от 5.3 милиарда на 15.9 милиарда ... съвсем хипотетично! :)

 8. 8 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2678 Неутрално

  Не само се опитват, ами ще им ставаме и донор. Ако са от правилните.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 9. 9 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Изпооцифровайте се и блейте от радост....

 10. 10 Профил на uqe27648638
  uqe27648638
  Рейтинг: 0 Неутрално

  По-скоро да се готвят за едно яко дране и скубане от данъчните органи във всички държави, авантата нема да трае още дълго.

 11. 11 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  Накратко казано: ще оцелеят способните, адаптивните и иновативните.

  Рентиерските ресурсни икономики, работещи на принципа “копай, продавай, яж”, ще глътнат вода.

  От Варненското езеро.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 12. 12 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1664 Любопитно

  Много голям ферма, ОГРОМЕН!
  една страница само за усмивката на някой си!Абсурд! Дайте по същество за какво става дума?

  В Русия съм! В Русия съм!
 13. 13 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1046 Весело

  До коментар [#12] от "Веселин Дечев":

  Накратко:
  КИТАЙ ЛОШ КОРОНА ЛОША ТЕХНОЛОГИИ ЛОШИ ДЪРЖАВА ДОБРА
  КОЙ ТРЯБВА ХАРЧИ ПАРИ НА ХОРА

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 14. 14 Профил на ShekSpirt
  ShekSpirt
  Рейтинг: 308 Весело

  Охоохохох, колегата под №9 е прекрасен пример за думите ми..
  Останете си със здраве, Нецифрований Другарю :)
  Само ми е чудно как точно написахте Вашият тъй уместен и проникновен коментар :)

  Понякога и аз се чудя защо съм още тук..
 15. 15 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 810 Неутрално

  "— И никакви градове? — Бейли усети хлад.
  — Никакви, колега Елайджа. Те живеят напълно изолирано и никога не се срещат, освен при изключителни обстоятелства.
  — Отшелници?
  — И да, и не.
  — Какво имаш предвид?
  — Вчера видяхте тримерното изображение на инспектор Груър. Соларианите свободно си правят посещения по този начин. Само по този начин."
  Айзък Азимов – "Голото слънце", 1957

 16. 16 Профил на Black Label
  Black Label
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Така е, лошото за едни е добро за други, такъв е животът, нищо не е еднозначно.

 17. 17 Профил на Цървули няма гайда иска
  Цървули няма гайда иска
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тези, които мразят, са същите дебили, които коментират нон-стоп за вредите от новите технологии, 5Г мрежите и всичко, което не може да бъде изядено и изпито...
  —цитат от коментар 4 на ShekSpirt


  като технократ преди 20 години се кълнях, че технологиите ще спасят света.

  сега съм убеден, че ще го заробят.

  те са просто инструмент който не е в добронамерени ръце.

  а ти си от тези които ще пляскат в захлас неразбирайки какво се случва

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 501 Любопитно

  Началото е зашеметяващо:
  - "Докато коронавирусът продължава да взима хиляди жертви всеки ден ... "

  Само че в статията на Наоми Клайн такова чудо не открих!
  Вярно, че статията е много голяма и аз четох по диагонал, но такъв израз няма!

  Тогава?
  Да не би пък сайта - подобно на Боку - да си измисля някакви многохилядни жертви ката ден?!

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 22. 22 Профил на xymax
  xymax
  Рейтинг: 597 Неутрално

  До коментар [#4] от "ShekSpirt":

  Бил ли изброил освен търсачката на гугъл и картите, от кой друг “инструмент” на тази корпорация имаш реална нужда?

 23. 23 Профил на ShekSpirt
  ShekSpirt
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#22] от "xymax":

  Ми.. не. Ако трябва да изброя всички нови технологии, които аз, семейството ми и близките ползваме, ще ми трябва доста време и място, което аз нямам.
  Разбирам опита ви да сте оригиналени, както и леката пасивна агресивност, но не ми е самоцел да се заяждам с непознати във форума на Дневник.
  Само искам да ви напомня, че през Средновековието са горили хора с напредничави виждания :)
  Със здраве :)

  Понякога и аз се чудя защо съм още тук..
 24. 24 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2928 Неутрално

  Пазете се от роботите! Да живеят роботите!

 25. 25 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Един почти библейски сценарий. Хомо сапиенс се самопревръща в Хомо дигитален затворник.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK