Новата надпревара за космоса: как SpaceX изпревари конкуренцията

Новата надпревара за космоса: как SpaceX изпревари конкуренцията

© SpaceXСписъкът с постиженията на Илон Мъск и SpaceX скоро ще трябва да бъде редактиран отново - пилотиран космически полет е фантастичен резултат за всяка една частна компания. И макар първият опит да бе отложен за събота заради лошото време, по всичко изглежда, че SpaceX изпреварва конкуренцията.


Това е и сериозно развитие в новата космическа надпревара. В епохата на "Аполо", НАСА се стремеше към Луната заради съревнованието със СССР по време на Студената война, но днес частните компании са поели ролята на нациите. Ако приемем, че изстрелването ще бъде успешно, то ще отбележи края на ерата, в която само правителства притежаваха космически кораби и ще бъде основна стъпка в приватизацията на космоса. Че стартъп като SpaceX прави тази стъпка, а не гигант като Boeing, подчертава драматичния характер на промяната.


SpaceX започна успеха си през 2010 г., когато президентът на САЩ Барак Обама ограничи програмата за завръщане на Луната, която бе обявена от неговия предшественик Джордж Буш през 2004 г. За да се заменят совалките, които бяха признати за недостатъчно надеждни и прекалено скъпи за поддръжка, беше решено да се създаде пилотиран космически кораб, използвайки опита на програмата за търговски орбитални транспортни услуги за доставки до Международната космическа станция (МКС).
През 2011 г. сглобяването на американския сегмент на МКС приключи, а совалките Discovery, Atlantis и Endeavor отидоха в музеи. Така започна най-дългата "почивка" в независимите полети на американците в космоса. За пътуването на астронавтите до МКС беше използвана руската система "Союз", което позволи на "Роскосмос" да спечели добри пари от договори с НАСА.


Първият кръг на концептуалната разработка на нови кораби започна през 2010 г., когато НАСА отпусна 50 млн. долара за програмата. Тези пари бяха разпределени между Blue Origin, "Боинг" (Boeing), Paragon Space Development Corporation, Sierra Nevada Corporation и United Launch Alliance. Следващата година започна и вторият етап, с финансиране от 270 млн. долара за четири компании, между които вече и SpaceX. Компанията, заедно с Boeing и Sierra Nevada Corporation, премина селекцията и трите получиха допълнително общо 30 млн. долара.


През 2014 г. бяха обявени двама победители, с които бяха сключени договори за създаване на транспортни системи (ракета, пилотиран космически кораб и инфраструктура) за доставка на астронавти до МКС. SpaceX получи 2.6 млрд. долара от НАСА, а 4.2 млрд. долара отидоха при Boeing.


Tестова мисия SpaceX Demo-1

© SpaceX

Tестова мисия SpaceX Demo-1


В ранните етапи на проектиране, капсулата Crew Dragon бе доста по-различна от кораба, който сега стои на стартовата площадка. Една от първите идеи е например кацането да се осъществява без парашут, само на двигатели. Изискванията за сигурност на НАСА слагат край на много от новостите и приведоха дизайна до сравнително класическа схема.


През март 2019 г. се извърши първият полет на Crew Dragon до МКС (тестова мисия SpaceX Demo-1). Корабът достави храна до станцията и върна товари на Земята, като вместо астронавти на борда пътува манекен.


От този момент почти всички бяха убедени, че SpaceX е безспорният фаворит в състезанието с Boeing. Но ситуацията се промени само за месец: на 21 април 2019 г. по време на теста на аварийната спасителна система възникна проблем с двигателите на капсулата и Boeing започна да наваксва с проекта си за космически кораби Starliner.


Първият полет на Starliner до МКС на ракетата Atlas V.

© NASA

Първият полет на Starliner до МКС на ракетата Atlas V.


Успешен тест на аварийната спасителна система беше проведен на 4 ноември, а на 20 декември се проведе и първият полет на Starliner до МКС на ракетата Atlas V. Подобно на мисията SpaceX Demo-1, астронавтите на борда бяха заменени с манекен. Но в системата за изчисляване на времето за полет на кораба възникна неизправност, което доведе до прекомерна консумация на гориво. Скачването с МКС бе отменено, корабът бе тестван в автономен полет на по-ниска орбита, а на 22 декември успешно се върна на Земята. Впоследствие при анализа на резултатите от полета бяха разкрити голям брой софтуерни грешки. НАСА обяви, че безпилотният старт на Starliner трябва да се повтори за сметка на разработващата компания и Boeing веднага се превърна в аутсайдер.


В същото време SpaceX се движеше много бързо към първия пилотиран полет. На 19 януари 2020 г. се проведе успешен тест на аварийната спасителна система на Crew Dragon, а на 1 май бе тестваната и парашутната система. Така бяха изпълнени всички формални изисквания за извършване на последния сертификационен тест - полет до МКС с астронавти на борда.


Ниски разходи на цената на всичко


Никой не е мислил, че космическият кораб на SpaceX някога ще победи Boeing.


Но ако става дума за полети в космоса, SpaceX може би имаше предимство. От 2012 г. насам компанията прави доставки до МКС и натрупа много опит в излитането, достигането на стабилна орбита и скачаването със станцията. Нейната ракета Falcon 9 е изпълнявала мисии не само за НАСА, но и за търговския сектор.


Ракетата Falcon 9 на мисия към МКС

© NASA

Ракетата Falcon 9 на мисия към МКС


Компанията може би е и по-подходяща за изпълнение на строгите фискални ограничения към договора с НАСА за "фиксирана цена", който принуждава изпълнителите да бъдат максимално ефективни. Това отдавна е една от запазените марки на SpaceX - тя използва повторно не само ракетите си, но в ранните дни рециклира всякакви материали, дори резервоар за течен азот, който e бил намерен бракуван на площадка за изстрелване на Кейп Канаверъл.


"Трябваше да сме супер скъперници", разказа Мъск пред The Washington Post. "Ако го правихме по стандартния начин, щяха да ни свършат пари. В продължение на много години планирахме бюджета седмица за седмица и чакахме да останем без средства. Това създава определен начин на мислене за интелигентни разходи. Да пестим или да умрем - това бяха нашите две възможности. Купувахме компоненти за скрап, поправяхме ги и ги вкарвахме в работа."


В Boeing всички са свикнали на договори за големи правителствени програми, които позволяват по-големи разходи и по-дълги срокове. Запознат с индустрията е заявил пред The Washington Post, че ръководителите в Boeing "не могат да приемат" победата на SpaceX. "Хората се дразнят от Илон - как ни би този човек, който пуши марихуана?"


Според Мъск големите аерокосмически компании не са смятали, че проектът ще доведе до големи ползи. "Прецакаха се, защото бяха просто арогантни и самодоволни", каза той. "Вижте, Boeing не става от леглото за по-малко от 1 милиард долара."


Двете компании отново влязоха в спор наскоро, когато инспекторатът на НАСА установи, че средната цена на Starliner на Boeing ще бъде 90 милиона долара на астронавт, в сравнение с 55 милиона долара за място на полет на SpaceX. "Това не изглежда правилно", написа Мъск в Twitter, добавяйки: "Означава, че Боинг получава много повече за едно и също нещо." От Boeing опровергаха твърденията като казаха, че "нашият конкурент получи договор години по-рано за разработване на товарно превозно средство, което по-късно послужи като основа за пилотираните кораби. Boeing направи всички разработки по договора за търговски екипажи при по-компресиран, по-кратък график."


Миналия месец SpaceX отбеляза още една победа, когато бе избрана да бъде сред трите компании, които получиха предварителни договори за разработване на космически кораб за кацане на астронавти на Луната. Boeing не беше сред тях.


Подходът на Силициевата долина


"Така се правят нещата в Силициевата долина - започвате от началото. Подлагате на съмнение всичко и не мислите какво се е случвало преди вас. Гледате на проблема с нови очи и използвате всеки инструмент, който можете, за да ви даде някакво предимство", казва Робърт Скобъл, технологичен блогър, работил за Microsoft и Rackspace. Това са принципите, чрез които Мъск намали производствените разходи, построи ракета и космически кораб за многократна употреба и победи 100-годишен авиационен гигант в процеса.


"Това, което SpaceX прави по-добре от вероятно всеки, е бърза итерация на ранните етапи, бързо прототипиране и редизайн. Наричете го Силициевата долина срещу света на мудни доставки в отбранителния сектор", смята Дилън Тейлър, инвеститор и главен изпълнителен директор на Voyager Space Holdings.


Подходът на SpaceX напомня на много астронавти и инженери на епохата на "Аполо" от ранните дни на НАСА и надпреварата с руснаците за Луната.


"Сега сме много по-предпазливи, отколкото преди 50 години, и мисля, че тогава беше по-добре. Мъск е склонен да поема по-големи рискове, за да постигне нещо, без някой много да му се меси", споделя преди време вече покойният астронавт от "Аполо" 15 Ал Уордън пред Florida Today. "Колкото по-голяма е наградата, толкова по-голям е рискът."


Скобъл посочва още едно качество, което е помогнало на SpaceX. "В силно хаотична индустрия, която бързо се променя, е добре да имате диктатор, който да може да взема решения наистина бързо."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (137)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Solomon Goibali
  Solomon Goibali
  Рейтинг: 8 Весело

  Еееее,още не ги е изпреварил.Нека изчакаме малко......,щото оня ден беха виновни Кишата и Гришата!

  Мислех си, че имам орган полов,но ме убедиха,че съм третополов.
 2. 2 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  Що дърпате дявола за опашката с тази статия?!
  Изчакайте няколко часа, нека всичко ине успешно, пък тогава...

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 3. 3 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1215 Весело

  Еееее,още не ги е изпреварил.Нека изчакаме малко......,
  —цитат от коментар 1 на Solomon Goibali

  Може би в задунайското кафене на русоробите от Долно Драглище още не са ви доложили, ама SpaceX отдавна закопа всички и най-вече любимците ви от Россмехкосмос на пазара на комерсиалните орбитални мисии. След този полет ще ги изхвърли и от таксиметровия бизнес до МКС. На вас на ви остава нищо друго, освен да полеете мъката с малко боярищник. 😂🤣

 4. 4 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 281 Весело

  Как да не се възхищаваш от хора като Илон Мъск. Благодарение на такива като него, Светът върви напред. А благодарение на такива, като кремльовските орки и пекинските хунвейбини, ще се върнем в Каменната ера. Едните разработват автомобили и космически кораби, другите отрови и вируси...

 5. 5 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  По заглавие мислех, че статията ще бъде за Мъск и Рогозин. Не, не се потвърди;))
  Но Рогозин вече е щастлив. че за първи път от десетилетия през 2019 г. нямало нито една чрезвичайна ситуация на космодрома:)))

  "Чуждестранен агент"
 6. 6 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4438 Неутрално

  Трябва да си призная че в началото бях скептичен за всичките проекти на Мъск, от колите до полетите. Много агресивен, доста "луд" и страшно нахъсан. Но когато погледнем докъде стигнаха нещата изведнъж се вижда че скептицизма ми е бил неуместен. След като успя да се пребори най вече с Боинг просто евала.
  Успех с излитането днес.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 7. 7 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2420 Весело

  ЦИТАТ : "как SpaceX изпревари конкуренцията"

  Явно "конкуренцията" също е отложила полет,
  ... но SpaceX си е отложил полета преди тях :-)

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 8. 8 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 283 Неутрално

  По заглавие мислех, че статията ще бъде за Мъск и Рогозин. Не, не се потвърди;))Но Рогозин вече е щастлив. че за първи път от десетилетия през 2019 г. нямало нито една чрезвичайна ситуация на космодрома:)))
  —цитат от коментар 5 на putinxujlo


  2020 ще е още по-тиха. няма полети, няма ЧП-та

 9. 9 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#8] от "lpi31580057":

  “2020 ще е още по-тиха. няма полети, няма ЧП-та...”

  Ако тръгне бизнесът с пилотираните полети, Роскосмос може направо да го закрият. Лошото е, че 220,000 руски бай Танювци ще останат на улицата.

  Представям си какви мемоари ще пишат на стари години: “Аз държах в ръцете си кутията с боята, с която написахме СССР на Восток 1...”

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 10. 10 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  Да пожелаем безопасен полет на астронавтите !
  ... защото "всичко частно е опасно" , ако съдим по нашите частници
  а Космосът е доста опасно и непредвидимо място

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Днес всички сме се вторачили в СпейсЕкс и в този първи полет, но ако човек се дръпне малко по-назад и погледне по-отдалече на нещата, ще забележи нещо много повече от един полет и една компания. Американците, чрез НАСА, развиват цяла една напълно нова космическа индустрия. С тези "публично частни партньорства", които вече са десетки, Америка подпомага стотици свои фирми да навлязат и завладеят пазарите в тази област. Идеята им е как със сравнително малко средства от страна на държавата да се насочи рисковия капитал да доразвие цялата тази нова област. Ако на Луната или на астероидите се открият някакви полезни ресурси, ние ще станем свидетели на нова "златна треска". Този път в космоса. А американските фирми ще са без конкуренция дълго време.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 13. 13 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2420 Весело

  До коментар [#8] от "lpi31580057":“2020 ще е още по-тиха. няма полети, няма ЧП-та...”Ако тръгне бизнесът с пилотираните полети, Роскосмос може направо да го закрият. Лошото е, че 220,000 руски бай Танювци ще останат на улицата.Представям си какви мемоари ще пишат на стари години: “Аз държах в ръцете си кутията с боята, с която написахме СССР на Восток 1...”
  —цитат от коментар 9 на Norman Granz


  Не можеш да си го представиш :-) ние го направихме, вие не = това е разликата !
  Изведохме НРБ в Космоса шеста в Света - може само да се гордееш покрай нас.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 14. 14 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#2] от "Athanatos":

  Що дърпате дявола за опашката с тази статия?!Изчакайте няколко часа, нека всичко ине успешно, пък тогава...
  —цитат от коментар 2 на Athanatos


  От наша гледна точка си напълно прав.
  Но в Америка е друго, там нещата се нажежават до червено от само себе си.
  Дива конкуренция, целите са винаги високи, гони се първенство, победителят взема всичко. Друг свят.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 15. 15 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  Днес е имало взрив на изпитание на прототип на Спейс Екс. Нека да излетят с космонавти, астронавти или там както наричат тези хора, нека да ги върнат обратно живи и тогава ги хвалете.

 16. 16 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#12] от "simval":

  Абсолютно е така. Имай предвид, че около програмата Аполо, де факто милиони хора са били заети пряко и не пряко. Сега е същото, една ракета има милиони компоненти, има софтуер, но освен това има и купища допълнителни неща около едно изстрелване и една ракета. Всеки един електронен компонент (който съдържа силиций, германий) трябва да е радиационно подсилен. Това не се прави от частната компания, която прави ракетата, а е от друга компания, която пък дава работа на трета компания, която доставя силиция и т.н., и т.н.

 17. 17 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4438 Весело

  До коментар [#2] от "Athanatos":
  —цитат от коментар 14 на simval


  Go big or go home 😂😂😂

  Всичко в Щатите е Ва-банк, или всичко или нищо.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 18. 18 Профил на ultra_61
  ultra_61
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Пожелавам успех днес на Мъск и екипът му! Неговият успех ще допринесе както за престижа на компанията му, така и за този на НАСА и САЩ, като цяло. Пионери като него, доказват по недвусмислен начин, как Свободната инициатива, Предприемачеството и Капитализма, движат прогреса на Човечеството!

 19. 19 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 281 Неутрално

  [quote#13:"dark'star"][/quote]

  Добре че не я изведохте и на оня свят...

 20. 20 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#13] от "dark'star":

  Очевидно е, че просто не се усещаш колко банално, хленчещо и провинциално звучиш. Избледняла материя от изветрели спомени, доказала във времето собствената си несъстоятелност.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 21. 21 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3497 Весело

  До коментар [#9] от "Norman Granz":

  Ако тръгне бизнесът с пилотираните полети,
  ========
  Какъв бизнес, бе либерал....!
  Вие интернационалистите си мислите, че земните ви номера ще вървят и в космоса.....
  Там няма демокрация и права на човека....
  И опорни точки няма.....

  Bukalemun
 22. 22 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всички цуцат от Държавата. САЩ вместо да си оправят Здравната Система, бълват държавни пари в Джоба на Елон Мъск.

  niki
 23. 23 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 738 Неутрално

  По заглавие мислех, че статията ще бъде за Мъск и Рогозин. Не, не се потвърди;))Но Рогозин вече е щастлив. че за първи път от десетилетия през 2019 г. нямало нито една чрезвичайна ситуация на космодрома:)))
  —цитат от коментар 5 на putinxujlo


  Така е, в гробището е тихо.

 24. 24 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#21] от "eti mehter":

  “Какъв бизнес, бе либерал....!”

  С държавно субсидирания зарзават.

  Реди се на опашка и трай там. 😎

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 25. 25 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тази компания е параден пример как държавен ресурс се отклонява в частни джобове. Така се създава Олигархия.

  niki
 26. 26 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3497 Весело

  До коментар [#24] от "Norman Granz":

  Мечтаеш че космическото пространство прилича на земното?
  Метеорити ли ще ловиш?
  Бизнес щял да прави.... :)
  Разкатахте и майката тая планета.....

  Bukalemun
 27. 27 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#18] от "ultra_61":

  Не виждам никакво предприемачество след като цуца милиарди от Държавата. И теб да те турят на негово място и САЩ да ти дават милиарди, и ти ще постигнеш същите "успехи" като Мъск.

  niki
 28. 28 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Цялото му "предприемачество" на Мъск се състои в това, че казва на САЩ да му дават по-малко милиарди отколкото на Боинг, за да го направи.

  niki
 29. 29 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#20] от "simval":

  “Очевидно е, че просто не се усещаш колко банално, хленчещо и провинциално звучиш. Избледняла материя от изветрели спомени...”

  Бай Таню не си спомня най-важното: собствената си роля в българската космическа програма.

  Проектант-разработчик ли е бил, технически ръководител ли, чаркове ли е изработвал, тестове ли е правил?

  И защо с неговите космически квалификации вече 30 години не може да си намери работа, дори като производител на райбери и катинарчета?

  Май нещо по партийна линия ще е било: даване на “методически указания”, нещо от тоя род...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 30. 30 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако САЩ дадат милиарди на Прокопиев и той ще пусне ракета. Рака, че не виждам нищо иноваторско в цялата работа.

  niki
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2420 Разстроено

  [quote#13:"dark'star"]
  —цитат от коментар 19 на bez_ime2
  Добре че не я изведохте и на оня свят...[/quote]

  В тази насока вие направихте повече от нас = от 9 милиона станахме 6

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 33. 33 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2420 Разстроено

  До коментар [#13] от "dark'star":Очевидно е, че просто не се усещаш колко банално, хленчещо и провинциално звучиш. Избледняла материя от изветрели спомени, доказала във времето собствената си несъстоятелност.
  —цитат от коментар 20 на simval


  Съжалявам ви ... ако не разбираш смисъла на писмен текст.
  Космическа България по време на социализма е повод за гордост.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 34. 34 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4596 Неутрално

  Ad Astra!

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 35. 35 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#28] от "niki":

  “ Цялото му "предприемачество" на Мъск се състои в това, че казва на САЩ да му дават по-малко милиарди отколкото на Боинг, за да го направи.”

  С подобни нелепости вредиш единствено на себе си и себеподобните си провинциални лузъри.

  Мъск нито ви знае кои сте, нито го интересувате.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 36. 36 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4596 Неутрално

  До коментар [#21] от "eti mehter":

  Така е. Демокрацията и правата на човека попречиха Турция досега да е изпреварила всички и да е изпратила човек на Слънцето с ракета "Кърмъзъ Байрак-2".

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 37. 37 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4596 Неутрално

  До коментар [#25] от "niki":

  Нищо не си разбрал.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 38. 38 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 281 Весело

  [quote#32:"dark'star"][/quote]

  Така е, от 9 млн. роби, останаха само 6 млн...

 39. 39 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4596 Неутрално

  До коментар [#28] от "niki":

  Как е възможно да се пишат такива глупости, не знам.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 40. 40 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2167 Неутрално

  Съревнованието за Космоса е препоръчително , пред това на Земята , а и там един ден ще има всякакви раси разсъждаващи рационално , а не " интелектуално "...….

 41. 41 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#35] от "Norman Granz":

  И на теб да ти налеят милиарди от Държавния Бюджет и ти ще пуснеш ракета.

  Единственото иновационно в цялата работа е, че някой се сетил, че може да направи частна фирма с държавни пари, да бъде финансиран текущо от Държавния Бюджет и така да пусне ракета.

  Ми то това в Източна Европа и в частност тука е всекидневно. Значи Мъск достигна Пеевски, Ходорковски, Абрамович. Е, наистина, последните 3ма не са не сетили да пуснат ракета. Може Луноходи да направят.

  niki
 42. 42 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  До коментар [#18] от "ultra_61":Не виждам никакво предприемачество след като цуца милиарди от Държавата. И теб да те турят на негово място и САЩ да ти дават милиарди, и ти ще постигнеш същите "успехи" като Мъск.
  —цитат от коментар 27 на niki


  Ники, не ни разсмивай с приказки, родени в социализЪма!
  "Да те турят" – т е да ти дадат пост – окр секретар, директор на предприятие, председател на ТКЗС...

  Мъск е започнал от мечтата за нещо неправено преди него и по нататък – чак ДО МАРС!
  Това, което сега става пред очите на целия свят е било МЕЧТА!, която той е разработвал в съзнанието си. Направил го е с практичност, икономичност, иновативност (тази думичка разбираш ли я), все неща, които другите също са развивали, но малко по-зле от него!
  И никой не го е "поставил", а сам си е извоювал първенството с упоритост и следване на първоначалната идея.
  Това никога не се получава с ПОСТАВЯНЕ!
  Капитализмът е борба на идеи – печелят по-добрите!
  Не партийно "поставените"!
  Това си виждал като млад, това си представяш в съвременния свят!
  Динозавър си ти, оцелял от времето преди 30 години!

 43. 43 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3370 Неутрално

  Това което прави сега Мъск е че с технология за строеж на водни кули и петролни контейнери прави ракета. Директно на строителната площадка. Няма ги огромните чисти помещения, няма я скъпата, претенциозна и уникална железария за производство на тези ракети. Цялата индустрия наблюдава и изучава, и още не са достигнали рециклирането на първата степен, нещо, което Спейс Екс направи през 2015-та.

  Ако това стане, а то явно става, сме на пътя на нова и абсолютна експанзия, която не сме наблюдавали от времената на Аполо!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 44. 44 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#42] от "Alexander97":

  Напротив! Цялата му "иновация" е от времето преди 250 години ибсе състои в това, че каза на Обама - НАСА е бюрократипен динозавър. За същите пари, които им давате да пращат космонавти с руснаците, аз ще отида до Марс ако ми ги давате.
  Така, че давайте ми ги на мен.

  Тия хави Вандербилд ги е правил преди 250 години.

  Това е цялото "иноваторство".

  niki
 45. 45 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3497 Неутрално

  До коментар [#36] от "Alarmstufe: Rot":

  Какви ракети?
  Когато Турция беше американска полу колония, без разрешението на САЩ не можеше да произвежда дори и клечки за зъби.....
  А на времето......едно от условията да влезе "план маршал" в Турция, е било.....да бъде ликвидирана турската авио индустрия......
  В средата на миналия век, Турция е продавала самолети на Европа....

  Bukalemun
 46. 46 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  До коментар [#43] от "Realist":

  Едно време и аз се вдъхновявах от наУчната фантастика. :-) Само че, корпоративната фантастика я надмина отвсякъде. :-)

 47. 47 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#21] от "eti mehter":

  Руските идиоти, представящи се я за турци, я за анархисти, я за комунисти, по темата за космоса са трогателно смешни...

  Последните успехи на Проскомикс са отпреди 50 години, но те продължава дръзновено да ръсят простотии...

  Откъде извира това твое самочуствие, “аркадаш”? 🤠

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 48. 48 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#43] от "Realist":

  С държавни пари ще експандираш и до Слънцето!

  Цялата "иновация" се състои в това как да се цуца от Държавния Бюджет и като фръкне ракетата (дано само не прибият астронавтите) да ахне населението. За това се грижат медиите.

  niki
 49. 49 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#10] от "dark'star":

  Съдейки "по вашите частници", всичко е опасно, защото са некадърници. Изкласили - с връзки, влезли в университета - с връзки, завършили университета - с връзки, започнали бизнес - с връзки...
  Нинова, гечев, тиквата и прасето са явни примери.

 50. 50 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3370 Весело

  До коментар [#44] от "niki":

  "За същите пари, които им давате да пращат космонавти с руснаците, аз ще отида до Марс ако ми ги давате."

  Аре стига си лъгал!!!!

  За същите пари, които НАСА дава на руснаците, услугата е двойно по- добра. И няма да те кандилкат в древният пробит съветски москвич, няма да те задължават да учиш руски, няма да те карат да гледаш глупости от времената на Се-Се-СеР, и няма Рогозин да си строи дача в Италия с тези пари!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 51. 51 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#37] от "Alarmstufe: Rot":

  Тоя е турчин, колкото ние с теб сме тасманийци! 😂

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 52. 52 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3497 Неутрално

  До коментар [#43] от "Realist":

  Ако това стане, а то явно става, сме на пътя на нова и абсолютна експанзия,
  ========
  Убийте още няколко негъра в Минесота.......може и да се случи....

  Bukalemun
 53. 53 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Боинг е като НАСА и РОСКОСМОС, голям и неповратлив, бавно реагиращ !!!

 54. 54 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#46] от "Stargate":

  Корпоротастиката е най-иновативното в цялата работа! И винаги е била.

  niki
 55. 55 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3370 Весело

  По заглавие мислех, че статията ще бъде за Мъск и Рогозин. Не, не се потвърди;))Но Рогозин вече е щастлив. че за първи път от десетилетия през 2019 г. нямало нито една чрезвичайна ситуация на космодрома:)))
  —цитат от коментар 5 на putinxujlo


  Рогозин заповядал да сложат охранителни камери в руският участък на станцията. Заради пробитият Съюз. И докато американци, европейци и японци се занимават с наука, гащниците пратени на МКС ще се занимават с милиционерщина!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 56. 56 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3497 Весело

  До коментар [#47] от "Торбалан":

  Руските идиоти, представящи се я за турци, я за анархисти, я за комунисти.....
  =======
  Ааааа.....аз съм дори и прост....
  Не го забравяй, че репертоара ти няма да е пълен.....
  Щи резнат надницата.....

  Bukalemun
 57. 57 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#50] от "Realist":

  Тоя номер Пеевски, Ходорковски, Абрамович, Дерипаска и сие отдавна са го открили. Мъск сега откри топлата вода.
  Както виждате, и американците се учат от нас.

  И на теб да ти налеят милиарди от Държавния Бюджет и ти ще фръкнеш с ракета. Това е цялата иновация.

  niki
 58. 58 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#28] от "niki":

  Иди.от! Мъск е емигрант в САЩ, като голяма част от променящите света. Дошъл в страната и започнал от"0" (от Нула). Сега е на път да забули руската космическа програма.
  (Със зануляването на многомандатника, цялата кочина отива към зануляване)

 59. 59 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3370 Весело

  С държавни пари ще експандираш и до Слънцето!Цялата "иновация" се състои в това как да се цуца от Държавния Бюджет и като фръкне ракетата (дано само не прибият астронавтите) да ахне населението. За това се грижат медиите.
  —цитат от коментар 48 на niki


  Стига си лъгал, бре, това е вярно за мАмашката ти и РосСмехКосмос, но не и за Спейс Екс, защото:

  1. Спейс Екс изстрелва 70% от комерсиалните товари. Тиова са сателити на комуникационни компании, компании за наблюдаване на земята, университети и т.н.

  2. Всеки полет на Фалкън е резултат на жестока конкуренция с другите компании, играчи от сектора. В САЩ освен Спейс Екс, ракети изстрелват:

  ULA, Нортроп Груман, Рокет лаб и Блу Ориджин. Това са 4 други компании!

  В мАмашата ти изстрелва само ПростКосмос....

  3. Договорите със Спейс Екс са на фиксирана цена и изпълнени на време. не са с плаваща цена като в мАмашата ти, която от 1990-та приоектира ракетата Ангара и повЕрвай, проекта е доникъде...

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 60. 60 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#58] от "vhv":

  Тая работа Вандербилд я е правил преди 250 години. Казал им, Държавното ЖП са некадърници. Дайте ми на мене същите пари и ще отида до Западното Крайбрежие.
  Мъск със сигурност е чел биографията на Вандербилд.

  niki
 61. 61 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  До коментар [#41] от "niki":

  Гледаш ама не виждаш. Поставен? Обърни вномание ина подхода на НАСА. Правят състезание, където един по един участниците отпадат, докато не останат двама. А защо двама, а не един , въпреки,че е ясно че едната рскета ще е по-добра от другата, оставям на теб сам да се сетиш.

 62. 62 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#59] от "Realist":

  Жестока конкуренция за Държавните пари.

  niki
 63. 63 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#61] от "Doge":

  Само дано не изтрепят космонавтите.

  niki
 64. 64 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#61] от "Doge":

  "Гледаш ама не виждаш. Поставен?"

  Нека да не изпадаме пак в ситуация, в която един единствен трол разиграва цял форум.

  Мисля, че на всеки му е ясно за какво става въпрос и с кого си имаме работа.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 65. 65 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#48] от "niki":

  Руснаците, с държавни пари, докъде експандираха? До Сирия и Либия.
  С държавни пари, не са в състояние да поддържат димящото корито, камо ли, да сдялат нещо съвременно. Поради две неща - липсата на свобода и манталитета на крадци.

 66. 66 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4596 Неутрално

  До коментар [#51] от "Торбалан":

  Тоя е от уникалната порода "български турчин с руско самосъзнание".

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 67. 67 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#35] от "Norman Granz":И на теб да ти налеят милиарди от Държавния Бюджет и ти ще пуснеш ракета. Единственото иновационно в цялата работа е, че някой се сетил, че може да направи частна фирма с държавни пари, да бъде финансиран текущо от Държавния Бюджет и така да пусне ракета. Ми то това в Източна Европа и в частност тука е всекидневно. Значи Мъск достигна Пеевски, Ходорковски, Абрамович. Е, наистина, последните 3ма не са не сетили да пуснат ракета. Може Луноходи да направят.
  —цитат от коментар 41 на niki


  С тая разлика, че Мъск прави ракети с негови пари ПРЕДИ да вземе държавни пари. Които пък хич не се отпускат лесно.

 68. 68 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4596 Неутрално

  До коментар [#52] от "eti mehter":

  Викаш, убийството на кюрди в Анадола може да ускори изпращането на турския космонавт на Слънцето.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 69. 69 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3497 Весело

  До коментар [#66] от "Alarmstufe: Rot":

  Ама си нямам за президент, Тръмп..... 😝🍬🚀🍌

  Bukalemun
 70. 70 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Щом се намеси частният бизнес доста от хората пишещи във форума, ще видят туристи на Луната. Толкова евтини и безопасни ще станат полетите...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 71. 71 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#60] от "niki":

  Трябва да си наистина много кух, щом ги разбираш нещата, знаеш колко са лесни, знаеш как се вземат огромни пари, а живееш като трол-нихилист.
  Такива като теб са и 99,5 % от всички в роскосмос (RIP), роснефт, кремъл-мремъл и вся остальная сволоч.

 72. 72 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3370 Неутрално

  Спейс Екс винаги има конкуренция. За товарните превози, карго Дракона се конкурира със капсулата Сигнус на Нортроп Груман, летяща на тяхната ракета, Антарес, която също летии до МКС от 2010-та. От 2021-ва ще се конкурира и с 3-ти участник, космическият самолет Дриймчейзър на компанията Сиера Невада, която ще лети на новата ракета на ULA, Вулкан и ще е способна да каца на всяко комерсиално летище.

  В полетите с хора, Спейс Екс се конкурира с Боинг.

  В полетите на Пентагона конкуренцията е с ULA, Нортроп Груман и Блу Ориджин.

  Конкуренцията в САЩ е жестока!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 73. 73 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#61] от "Doge":

  Водени от една многократно провалена пазарна идеология, САЩ приватизират и космическия си сектор. Не трябва човек да е пророк, за да предскаже, че резултатът от това ще е същия катастрофален като Здравеопазването им.

  Така се създава и Олигархия.

  niki
 74. 74 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#71] от "vhv":

  Руснаците разбраха още в края на 90те години на миналия век, че тоталната приватизация води до тотална катастрофа. Руснаците, както винаги са на светлинни години пред американците.

  niki
 75. 75 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1838 Весело

  До коментар [#2] от "Athanatos":


  Що дърпате дявола за опашката с тази статия?!Изчакайте няколко часа, нека всичко ине успешно, пък тогава...
  —цитат от коментар 2 на Athanatos


  Щото трябва "трафик" да се прави!
  А най-добър трафик с прави,
  като дръпнеш "опашката на Дявола"!

 76. 76 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3370 Весело

  Водени от една многократно провалена пазарна идеология, САЩ приватизират и космическия си сектор. Не трябва човек да е пророк, за да предскаже, че резултатът от това ще е същия катастрофален като Здравеопазването им. Така се създава и Олигархия.
  —цитат от коментар 73 на niki


  Какво общо има здравеопазването с космическите полети само пациентите на Карлуково знаете.

  Това че на пазара има много играчи означава , каскет, че услугата ще поевтинее и ще се използва от повече хора, което пък ще поевтинее още услугата и ще я направи масова. И ракети като Съюз и Протон най- накрая ще отидат където им е мястото, на гробището!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 77. 77 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1838 Весело

  Ако приемем, че изстрелването ще бъде успешно, то ще отбележи края на ерата, в която само правителства притежаваха космически кораби и ще бъде основна стъпка в приватизацията на космоса.
  —цитат от коментар 0 на статията


  Моля ви, не "приватизирайте" космоса!
  Много ви моля!
  За да си полетя със "Хилядолетния сокол" на разходка,
  ще ми искат такса "приватизаторите"!
  Все пак те са инвестирали в "приватизационните" проекти
  и ще искат да си върнат парите под формата на печалба!

 78. 78 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3370 Неутрално

  Значи, днес полета е с 50% вероятност да се случи. Заради времето, опастност от светкавици. Ще научим след няколко часа. В 8:00 източно време има събиране на екипите за времето.

  По принцип се следи не само времето на Кейп канаверал, но и времето по целият път на капсулата- целият американски източен бряг, канадският източен бряг и тясната ивица между Ирландия и Европа. Американските апарати имат 8 места за аборт, които включват цитираното по- горе. И на тези места времето не трябва да нарушава рестрикциите.

  Ако днес полета не стане, неделя, или 3, или 4-ти юни са другите дати.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 79. 79 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  До коментар [#73] от "niki":

  всъщност ако нямаше каскетско мислене, щеше да знаеш, че конкуренцията води до две неща.
  1. Понижаване на цената.
  2. Повишаване на качеството на услугата.
  Това дори в УНСС се учи.

 80. 80 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2936 Неутрално

  ".... по всичко изглежда, че SpaceX изпреварва конкуренцията."

  Сърце юнашко не трае, туй фърчило да фръкне най-накрая! Дано няма вятър и мъгла и птиците да не летят.

 81. 81 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#79] от "Doge":

  Според опростената "икономическа" неолиберална теориа е така. За съжаление и УНСС вече не е това, което беше. Но Образованието върви в крак с Обществото.

  niki
 82. 82 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#76] от "Realist":

  И Здраеопазването им поевтиня. Толкова, че 35 милиона са откъснати от него.

  niki
 83. 83 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3370 Весело

  И Здраеопазването им поевтиня. Толкова, че 35 милиона са откъснати от него.
  —цитат от коментар 82 на niki


  Никой не е откъснат от здравеопазването, каскет, защото в капиталистическият САЩ, болница не може да ти откаже лечение, По закон!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 84. 84 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3370 Весело

  Иначе, е страшно смешно е да се чуват истеричните вопли на таваришча Рогозин, преди 2 дни, таваршча на форумните русофилистици обяви, че Спейс Екс нарушавали забраната за атомните бомби в космоса, защото Мъск искал да взривява леда на Марс с атомни бомби!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 85. 85 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  До коментар [#42] от "Alexander97":Напротив! Цялата му "иновация" е от времето преди 250 години ибсе състои в това, че каза на Обама - НАСА е бюрократипен динозавър. За същите пари, които им давате да пращат космонавти с руснаците, аз ще отида до Марс ако ми ги давате.Така, че давайте ми ги на мен. Тия хави Вандербилд ги е правил преди 250 години. Това е цялото "иноваторство".
  —цитат от коментар 44 на niki


  Наистина не можеш или не искаш да разбереш огромната разлика в работата на Мъск!
  Той промени посоката!
  Луната е прекалено малка цел за него.
  Марс не е влизал в полезрението на никой от сегашните строители на космическите полети.
  Начина на кацане на степените на телата са без повреди, за втора и трета мисия, при това в очертана цел в центъра на кръга, като тази нова система е в пъти по-евтина от совалките. Спестяват се пари и време. Подготвя се кацането на Марс... И сигурно неща, които на нас не ни се казват!
  Дайте парите и аз ще направя същото 🤣🤣🤣
  Ти си представяш организация, точно като в ТПК или ТКЗС!
  Много опростяваш нещата – до там ти е хоризонта.
  Книжка трета на полит-просветника!
  Хайде не ни занимавай с глупости от преди петдесет години! Дай храна на кокошките и изрини обора!

 86. 86 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 281 Весело

  До коментар [#79] от "Doge":Според опростената "икономическа" неолиберална теориа е така. За съжаление и УНСС вече не е това, което беше. Но Образованието върви в крак с Обществото.
  —цитат от коментар 81 на niki


  Комсомолец, пише се "теориЯ"...

 87. 87 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 281 Весело

  До коментар [#79] от "Doge":Според опростената "икономическа" неолиберална теориа е така. За съжаление и УНСС вече не е това, което беше. Но Образованието върви в крак с Обществото.
  —цитат от коментар 81 на niki


  Комсомолец, пише се "теориЯ"...

 88. 88 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 281 Весело

  До коментар [#79] от "Doge":Според опростената "икономическа" неолиберална теориа е така. За съжаление и УНСС вече не е това, което беше. Но Образованието върви в крак с Обществото.
  —цитат от коментар 81 на niki


  Комсомолец, пише се "теориЯ"...

 89. 89 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 281 Весело

  До коментар [#79] от "Doge":Според опростената "икономическа" неолиберална теориа е така. За съжаление и УНСС вече не е това, което беше. Но Образованието върви в крак с Обществото.
  —цитат от коментар 81 на niki


  Комсомолец, пише се "теориЯ"...

 90. 90 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#74] от "niki":

  Веднъж да се съглася с теб. Руснаците наистина са на светлинни години зад американците...

 91. 91 Профил на aussie
  aussie
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Не ми е понятен телешкия възторг от руските космически технологии или неразбираемата от мен омраза към SpaceX но влезте в сайта им, вижте колко работни места са отворени, постигнатото от тях до тук и ще разберете че американска администрация е взела правилното решение преди време да спре държавната програма. Налетите милиарди са стотинки на фона на днешния резултат на който ще станем свидетели.

 92. 92 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#83] от "Realist":

  Ти откри Социализма. Капитализмът е примитивна форма на обществен строй.

  niki
 93. 93 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#60] от "niki":

  Щом Вандербилт го е правил преди 250 години и Щатите саопасани в жп мрежа, а кочината има само една двурелсова линия от запад на изток, означава, че руснаците са 250 години назад.

 94. 94 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4295 Неутрално

  До коментар [#33] от "dark'star":

  Гордейте се с миналото! А някои гледаме в бъдещето! Успех та Схейс Х!

 95. 95 Профил на Ogyges
  Ogyges
  Рейтинг: 167 Весело

  До коментар [#45] от "eti mehter":

  В средата на миналия век, Турция е продавала самолети на Европа....
  —цитат от коментар 45 на eti mehter


  Летящи килимчета сте продавали и дървени играчки, за друго нямате нито знания, нито капацитет.

  Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω
 96. 96 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 729 Неутрално

  До коментар [#18] от "ultra_61":

  Пожелавам успех днес на Мъск и екипът му! Неговият успех ще допринесе както за престижа на компанията му, така и за този на НАСА и САЩ, като цяло. Пионери като него
  _____________________________________________
  Не бъркай пионер с пионерче. Пионери в тази област се казват Вернер фон Браун,Корольов.

 97. 97 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 729 Неутрално

  До коментар [#34] от "Alarmstufe: Rot":

  Ad Astra!
  ___________________________
  Скучен филм

 98. 98 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4295 Неутрално

  До коментар [#59] от "Realist":

  До коментар [#61] от "Doge":

  Препоръчвам ви пълен игнор на този идиот!

 99. 99 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#85] от "Alexander97":

  Е ха, ще падне голямо лапане от Държавната Хранилка за Марс.

  niki
 100. 100 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1239 Разстроено

  Само са притеснявам да не духне пак вятър.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK