Сексът с неандерталци е спомогнал развитието на модерните хора

Пещерно изкуство на неандерталци в пещерата Ла Пасиега в Испания

© Reuters

Пещерно изкуство на неандерталци в пещерата Ла Пасиега в ИспанияНеандерталците може и да са изчезнали преди около 40 000 години, но съвременните хора все още носят част от техния ген в резултат на сексуални контакти с архаичните представители на вида. Генетичните проучвания предполагат, че анатомично съвременните хора (Homo sapiens sapiens) са били сексуално активни с неандерталците (Homo sapiens neanderthalensis) на няколко пъти през праисторията. Хората от неафрикански произход например носят около 1-4% неандерталска ДНК в клетките си. Едно от последните изследвания показва, че наличието на специфичен ген (генетичен вариант на рецептора за прогестерон, наречен V660L), изглежда, намалява вероятността от спонтанен аборт и насърчава плодовитостта при хората.


Според изследването, публикувано в Molecular Biology and Evolution, всяка трета жена в Европа носи този ген, който води до по-голяма плодовитост, по-малко кървене по време на ранната бременност и по-малко аборти сред съвременните носители на неандерталските гени. Проучването е съвместен проект на Института за еволюционна антропология "Макс Планк" в Германия и Каролинския институт в Швеция.


Прогестеронът е женски полов хормон, произвеждан в яйчниците, плацентата и надбъбречните жлези след овулацията всеки месец. Той играе решаваща роля в менструалния цикъл, либидито, а също и в поддържането на бременността при бозайниците. След овулацията прогестеронът помага за удебеляването на лигавицата на матката и така създава по-благоприятна почва за оплодената яйцеклетка.
Прогестероновият рецептор е кодиран от PGR гена на хромозом 11 и е най-силно експресиран в ендометриума (лигавицата на матката).


Изследването е анализирало данните от биобанка, в която се съдържа генетичната информация на над 450 000 участници от цяла Европа, от които 244 000 жени. 29% от тях носят едно копие на прогестероновия рецептор, наследен от неандерталците, а други 3% имат две копия на гена. Данните от биобанката са били сравнени с генома на неандерталци, извлечен от останки в пещери и блата.


"Прогестероновият рецептор е пример за това как благоприятни генетични варианти, които са били въведени в съвременните хора чрез смесване с неандерталците, могат да имат ефект при хората, живеещи днес", казва Хюго Зеберг от Департамента по невронаука към "Макс Планк".


Благоприятен ефект върху плодовитостта


Проучването показва, че жените, които носят неандерталния вариант на рецептора, са склонни да имат по-малко кръвоизливи по време на ранна бременност, по-малко аборти и да раждат повече деца в сравнение с жените без конкретния вариант на гена. Молекулярните анализи разкриват, че тези жени произвеждат повече прогестеронови рецептори в клетките си, което може да доведе до повишена чувствителност към прогестерон и защита срещу ранни аборти и кървене.


Географско разпространение на варианта V660L в Homo Sapiens

© Zeberg et al., Molecular Biology and Evolution

Географско разпространение на варианта V660L в Homo Sapiens


Най-старата следа от този генетичен вариант при съвременните хора може да бъде проследена до индивид отпреди 40 000 години, открит в Китай. При изследване на неандерталски геноми вариантът е проследен допреди повече от 100 000 години. Според Зеберг появата на V660L в модерните хора може да е резултат на сексуален контакт между двата вида преди от 47 000 - 65 000 години.


Уго Зеберг, водещ автор на изследването, отбелязва, че от древни ДНК проучвания са установени няколко случая на кръстоска между неандерталци и съвременни хора. Предполага се обаче, че този генетичен вариант може да е възникнал чрез кръстосване преди 47 000 и 65 000 години.


Установено е също, че жените с този ген имат повече братя и сестри, отколкото жените, които не са носители, което според учените е индикация и за повишена плодовитост.


"Делът на жените, наследили този ген, е около десет пъти по-голям, отколкото при повечето варианти на неандерталски гени", казва Зеберг. "Тези открития предполагат, че неандерталският вариант на рецептора има благоприятен ефект върху плодовитостта."


Предишни проучвания показват, че европейците носят средно над 500 генетични фрагмента, които са наследени от неандерталци или други древни хора.


Неандерталците и древните хора


Неандерталците са първоначалните "пещерни хора", които през миналия век са смятани за по-слабо развити в сравнение с модерните хора. През последните десетилетия се появиха множество доказателства за много по-сложното общество на неандерталците. Те са погребвали мъртвите си и вероятно са имали идея за отвъдния живот, имат изненадващо разнообразно поведение и диета, а, изглежда, са били развили и идеята за концептуалното изкуство и символика - използвали са пигменти и мънисто, а техни рисунки, намерени в пещери в Испания, предшестват най-ранното изкуство на модерните хора с около 20 000 години.


Доказателствата, които имаме за сексуалните връзки между модерните хора и неандерталците, разкриват и разселването на човешкия вид извън Африка. Новите открития опровергават много предишни хипотези, в които анатомично съвременните хора заместват архаичните хоминиди като неандерталците без никакво кръстосване. Въпреки това, дори и при известно кръстосване между съвременните хора и вече изчезнали хоминиди, по-голямата част от нашия геном все още произлиза от Африка. Неандерталците не биха могли да допринесат за геномите на съвременните африкански народи, защото те се развиват и живеят изключително в Евразия и не са имали много контакти с хората, живеещи в Африка по това време.


В продължение на много години единствените доказателства за смесването между хора и неандерталци се намираха в рамките на съвременните човешки гени. През 2016 г. изследователи публикуваха генома на неандерталци от пещерата Алтай в Сибир, както и от места в Испания и Хърватия, които показаха кръстосването между двата вида още преди 100 000 години - по-далеч назад във времето от много предишни оценки на миграцията на хората извън Африка. Тези открития бяха и първите, които показват вливането на човешки ген в неандерталския геном за разлика от неандерталската ДНК в човешкия геном. Освен че кръстосването между двата вида е било по-често, отколкото се смяташе досега, данните показват и една по-ранна миграция на хора от Африка от тази, която оцелява и поражда всички съвременни неафрикански хора.


Двата вида са съжителствали вероятно в продължение на 8000 години при повторната миграция, преди неандерталците да изчезнат, както показват и находките в пещерата "Бачо Киро" в България, публикувани миналия месец.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на yzf55651026
  yzf55651026
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Следователно, африканците са изостанали в развитието си, след като не са се кръстосвали с неандерталци? Доживехме да го научим от "либерална" медия!

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4776 Неутрално

  Има обосновани предположения, че големи групи индивиди продължават тези спорни сексуални практики.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4776 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Като доказателство и резултат - ВИДИМИТЕ РЕЗУЛТАТИ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 469 Любопитно

  Следователно, африканците са изостанали в развитието си, след като не са се кръстосвали с неандерталци?
  —цитат от коментар 1 на yzf55651026


  Е, предполагам, това е поправимо? Неандерталци няма да намерим в "чист вид", но поне наследници техни може да използваме?

  over the under
 5. 5 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1039 Весело

  Ако в момента имаше една двойка млади неандерталци на Слънчака,какъв туризъм,какви пари,какви данъци,каква слава,какъв престиж!!!!!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА
 6. 6 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  Това е либерално, дедо Шори харесва това.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 7. 7 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3385 Весело

  Явно повечето такива сношения са били на територията на днешен Китай и....Индия!Там наистина се плодят като зайци.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 484 Весело

  "Прогестероновият рецептор е пример за това как благоприятни генетични варианти, които са били въведени в съвременните хора чрез смесване с неандерталците, могат да имат ефект при хората, живеещи днес", казва Хюго Зеберг от Департамента по невронаука към "Макс Планк".
  --------------------------------

  Ей, ама не може вече и науката да мине без пропаганда... Смесвайте се, че е по-здравословно за поколенията! И мигранти ви докарахме!... А, няма ли неблагоприятни варианти? Или те не помагат за пропагандата?
  Примерно, че относителната затвореност на финската група позволява да се намерят гените, които ни правят по-неустойчиви към някои заболявания? Ако финландците се бяха месили безогледно, за да се установи статистическа зависимост щяха да са нужни стотици милиони тестове, а сега стават с десетки хиляди...
  Аман!

 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4776 Весело

  До коментар [#9] от "yzf55651026":

  Неговата е ГУЗЕН НЕГОНЕН БЯГА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  Ако не са били неандерталците, сега всички щяхме да сме чернокожи.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 13. 13 Профил на babalyuga
  babalyuga
  Рейтинг: 514 Весело

  Това обяснява поведението на правосъдния министър, Барни Кирилов...

 14. 14 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3766 Весело

  Толкова зор за нещо очевидно!

  Сексът с неандерталец и плодовитостта от него съвсем неотдавна доказа, че спомага за модерна къща в Барселона и моден бутик.
  Пък и всяка кифла би ви светнала по въпроса за ползата от връзката с неандерталец ...

 15. 15 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":
  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Напомни ми за Радой:

  По горици и полянки
  прабългари е...и славянки!
  Вади тури, вади тури,
  Тети 8 милиона чукундури!
  Хем ебливи, хем крадливи,
  най паче завистливи!

  Е, тогава нямаше данни за неандерталците, де!!

 16. 16 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3246 Весело

  То и сега има по космати индивиди ...

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7702 Неутрално

  То на някои даже много им личи.

 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4776 Весело

  До коментар [#17] от "Роси":

  Виж минусите на 1- 6-ма вече си признаха .

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  Хм, значи да не се обиждам когато благоверната ме нарича "неандарталец".
  Готино!

  Panta rhei....
 20. 20 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4758 Любопитно

  До коментар [#4] от "Отец Сисой":

  Готов ли си да се жертваш? 😂🤣

 21. 21 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1218 Весело

  Все пак ми е интересно къде са се дянали неандерталците, нищо не изчезва просто ей така в природата... Освен да са открили междузвездните пътувания и сега да облагородяват и съседни слънчеви системи...

 22. 22 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 484 Весело

  Това обяснява поведението на правосъдния министър, Барни Кирилов...
  —цитат от коментар 13 на babalyuga


  От секса с неандерталец ще да е...

 23. 23 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Съдейки по поведението на мякои индивиди във обществото неандерталците
  не са изчезнал вид !!!

 24. 24 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Ти да видиш, нещо от преди 10-15 години изплува... точно преди около толкова години четох една статия в полу-популярно английско историческо списание на подобна тема. Там една от "червените нишки" на повествованието беше че Неандерталкие (Женски род) се въртели край крьоманьонските биваци защото тия (крьоманьонците) били по-добри ловци и имали достатъчно какво да се яде. Разменяли ядене срещу секс. И така ДНК то се мешало...

 25. 25 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1528 Любопитно

  "Неандерталците не биха могли да допринесат за геномите на съвременните африкански народи, защото те се развиват и живеят изключително в Евразия и не са имали много контакти с хората, живеещи в Африка по това време."

  Кой знае до какви мутации щеше да доведе?!
  Нищо чудно сега д асе разминавахме и с Клингони.
  Явно господ е предпочел да ни го спести поне на този етап...

  I Want To Believe
 26. 26 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 3267 Любопитно
 27. 27 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3670 Неутрално

  Статията безапелационното показва че неандерталците са били по висша раса от така наречените модерни хора.

  Bukalemun
 28. 28 Профил на Ogyges
  Ogyges
  Рейтинг: 443 Любопитно

  До коментар [#27] от "eti mehter":

  Неандерталците са вид, не са раса. Набий си го в ислямистката празна глава!

  Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω
 29. 29 Профил на Максим Горбачёв
  Максим Горбачёв
  Рейтинг: 5 Любопитно

  До коментар [#26] от "Петя":

  Съдейки по различни исторически източници, хората отдавна обръщат внимание на съществуването на териториални различия във външния вид. Библията разграничава три раси, произхождащи от синовете на Ной - Сим (жълтокожи), Хама (чернокожи), Яфет (с бяла кожа). Египтяните, които в средата на III хилядолетие пр. Н. Е., Имали подобни гледки. д. използвал четири цвята за представяне на хора с различен произход: червен за египтяните, жълт за народите на изток, бял за народите на север, черен за южните народи. За много народи основният отличителен морфологичен признак е пигментацията и на първо място, цвета на кожата или голямото желание за хазарт https://slotsmoney.com.ua , това се отразява и като основен източник на генетичната сфера и по-нататъшното население

 30. 30 Профил на babalyuga
  babalyuga
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#22] от "puknatastotinka":

  От реултата на секса с неандерталец...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK