"Перфектна буря" е причинила смъртта на динозаврите

"Перфектна буря" е причинила смъртта на динозаврите

© Brian Engh/dontmesswithdinosaurs.com/Handout via ReutersТраекторията на астероида, за който се смята, че е довел до изчезването на динозаврите преди 66 милиона години, е била "възможно най-добрата" за причиняването на максимални щети.


Космическият обект, който унищожава 75% от всички видове на планетата, включително динозаврите, е ударил най-лошото възможно място и - според нови изследвания - под най-смъртоносен ъгъл. Проучвания на мястото на кратера Чиксулуб в Мексико, заедно с компютърни симулации, подсказват, че ударът се е случил при наклон от близо 60 градуса. Скалите на мястото на сблъсъка са предимно седиментни и съдържат огромни обеми сяра. Този материал, смесен с водните пари, е бил изхвърлен високо в атмосферата и е причинил "глобална зима".


Скоростта на астероида, мястото и наклонът на удара са били в идеалния диапазон за причиняването на интензивна и продължителна екологична катастрофа.
"При 45 до 60 градуса ударът е много ефективен за изпаряването и изхвърлянето на отломки на голяма надморска височина. Ако ударът се случи при по-малки или много по-големи ъгли, количеството материал, което ще бъде изхвърлено в атмосферата и може да има последици за промяна на климата, е много по малко", обяснява проф. Гарет Колинс от Импириъл Колидж Лондон.


"Очевидно е, че естеството на мястото, където се е случило това събитие, заедно с ъгъла на удара, са създали "перфектна буря", каза той пред Би Би Си. По-голямата част от растенията и животните на планетата изчезват в резултат на удара.


Изследването на международния екип, който изучава кратера, получен при сблъсъка, е публикувано в списанието Nature Communications.


Планина по-висока от Еверест


Днес тази структура с ширина около 200 км е разположена под полуостров Юкатан в Мексико, като най-добре запазените й централни части са непосредствено край брега на пристанището Чиксулуб.


Трудно е да се разберат и моделират мащаба на силите, които са я произвели.


Астероидът, за който се смята, че е с диаметър около 12-15 км, пробива дупка в планетата, която достига на дълбочина до 30 км. Когато втечнените скали в основата на тази дупка се издигат нагоре в резултат на удара, те за няколко минути създават планина по-висока от Еверест. Това не продължава дълго и цялата тази маса рухва обратно, за да образува вътрешен кръг от хълмове в кратера, който може да бъде наблюдаван и днес.


"Първоначалният удар създава огромна дупка, която след това мигновенно започва да се срутва върху себе си, както се случва, когато хвърлите камъче в езеро", обяснява Колинс. При това срутване средата на дупката отскача нагоре, за да се създаде плато в центъра на кратера.


Данните от геологичните изследвания на материалите от кратера подкрепят подобен модел. Те описват приблизително 15 км широк каменист астероид, който моментално пробива кухина в земната повърхност с дълбочина около 30 км и диаметър 80-100 км.


Нестабилни и под натиска на гравитацията, страните на тази депресия бързо започват да се сриват навътре. В същото време центърът на депресията се повдига на височина близо 10 км, преди също да се срине и да образува вътрешния кръг на кратера, като покрие вече падналите навътре стени на дупката.


"Ако този модел на динамичен срив е правилен, тогава скалите от вътрешния кръг са изминали огромно разстояние при удара - първо, навън с километри, след това нагоре във въздуха с над 10 км, и обратно надолу и навън с още, да речем, 10 км. Така че общият им път е близо 30 км и те го изминават за по-малко от 10 минути", смята проф. Шон Гулик от Университета в Остин, Тексас, който също участва в изследването.


Представете си кубче захар, пуснато в чаша чай. Течността на напитката първо се измъква от кубчето, придвижва се навън и нагоре, преди накрая да се спусне надолу. Когато астероидът е ударил планетата, скалите са се държали подобно на течност. "Тези скали трябва изведнъж да са загубили своята сила и сцепление", казва проф. Джоан Морган от Импириъл Колидж. "И така, да, временно, те се държат като течност. Това е единственият начин да се получи подобен кратер."


Перфектна траектория


Критична за определяне на траекторията на астероида се оказва асиметрия в структурата на кратера.


Центровете на външния кратер, на вътрешния пръстен от върхове и на масата издигнати скали от мантията на планетата не са един върху друг. Те всъщност са подравнени в една линия в посока североизток-югозапад, като центърът на кратера заема средна позиция.


Геофизични аномалии в кратера Чиксулуб

© G S Collins/Nature

Геофизични аномалии в кратера Чиксулуб


Това е жизненоважна улика за определяне не само посоката, от която е пристигнал астероидът, но и ъгъла, под който е ударил планетата. Серия симулации показват, че единственият начин да се възпроизведе геометрията на кратера е ако астероидът е навлязъл в атмосферата от североизток и е ударил Земята под ъгъл от около 60 градуса.


"Ако направите симулациите при различни ъгли на удар, при 30 градуса и при 45 градуса, получавате центрове на повдигане на мантията и на вътрешния пръстен от долната страна на центъра на кратера. А при директен удар отгоре, при 90 градуса, центровете са един върху друг. Нито един от тези случаи не съвпада с данните", обяснява проф. Колинс.


"Това че знаем посоката на удара означава, че имаме идея кои части от скалите са били подложени на най-голям натиск. Богатите на сяра и въглерод утаечни скали всъщност са много по-често срещани, когато преминавате от изток на запад и на юг. Така че, много по-голямо количество от тези елементи е било изхвърлено в атмосферата при удара, отколкото се предполагаше преди, когато използвахме средната стойност на концентрация за целия регион", добавя проф. Морган.


Ъгълът от 60 градуса е в обхвата на най-лошите възможности за впръскване на големи обеми от богати на сяра скали в атмосферата. "Това е една перфектна буря", казва Колинс. "Било е много лош ден за динозаврите, но колкото по-специални са обстоятелствата, които е трябвало да се случат наведнъж, за да предизвикат това събитие, толкова по-малка е вероятността да се повторят."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6059 Неутрално

  Гларусите са динозрави ВСЪЩНОСТ !

  [email protected]
 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2702 Неутрално

  "Било е много лош ден за динозаврите
  ______
  Ужас, ден ли е било да го опишеш,нали е притъмняло веднага!?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6243 Неутрално

  Впечатляващо!!! Ударът от североизток, изхвърля сярата в посока югозапад, точно по пътя на постоянните въздушни течения, причинени от земното въртене - пасатите. Това обуславя бързо разпространение около цялата планета и засенчване на ширините с най-силно слънчево греене. Природата (или Господ), просто е "дръпнала шалтера" за рестарт.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 4. 4 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6243 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  И щраусите, както и всички пернати, тичащи на два крака. Съвременните птици са най-близките роднини на динозаврите, а не влечугите, както се смяташе дълго време.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4321 Весело

  И едно видео ако имаше...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 6. 6 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Впечатляващо!!! Ударът от североизток, изхвърля сярата в посока югозапад, точно по пътя на постоянните въздушни течения, причинени от земното въртене - пасатите. Това обуславя бързо разпространение около цялата планета и засенчване на ширините с най-силно слънчево греене. Природата (или Господ), просто е "дръпнала шалтера" за рестарт.
  —цитат от коментар 3 на Незнайко в Слънчевия град


  И въпроси-

  Що не са оцелели динозаврите в океаните?
  Що са оцелели крокодилите?

 7. 7 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Лош ден за динозаврите и шасттлив за бозайниците, слава богу !!!

 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6059 Любопитно

  До коментар [#4] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Не всички пернати - то им личи на гларусите :
  1. Нямат никакви естествени врагове :
  2. Ядат всичко и спят в проливен дъжд:
  3. Естественият подбор е ужасен - ядат си недъгавите ....
  ---------------------
  При други пернати - не е така - освен при Пеликаните, че други се не сещам.....................

  [email protected]
 9. 9 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4054 Весело

  До коментар [#8] от "karabastun":

  За гларусите по морето е ясно - не подбират...
  А какво ще кажеш за чайките?

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 10. 10 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 860 Неутрално

  До коментар [#4] от "Незнайко в Слънчевия град":
  Не всички пернати - то им личи на гларусите :
  1. Нямат никакви естествени врагове :2. Ядат всичко и спят в проливен дъжд:
  3. Естественият подбор е ужасен - ядат си недъгавите ....---------------------
  При други пернати - не е така - освен при Пеликаните, че други се не сещам.....................
  —цитат от коментар 8 на karabastun


  И щъркелите.

  Колкото до враговете, гларусите имат късмет, че не срещат ястреби, и че котките в града не са гладни, и ги мързи да гледат.

 11. 11 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Подобни статии са интересни като забавно четиво, но в тях винаги има нещо пропуснато, не винаги дребно.
  Хубаво е, че вече е прието, че динозаврите са роднини със съвременните птици - топлокръвни, много силни, с не много мозък. Динозаврите са били грешка на природата - прекалено големи, и много трудно изхранване. (и в наши дни имаме големи хищници, чиито съществуване е заплашено - тигри, бели мечки, дори и лъвове). И при динозаврите - случил се е някакъв катаклизъм (напр. паднал астероид), променил е климата, растителността също, и условията за живот рязко са се променили.

 12. 12 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Всъщност и мисирките

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 13. 13 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3346 Весело

  Гларусите са динозрави ВСЪЩНОСТ !
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  Ама оная им работа е като на пиле

 14. 14 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#11] от "historama":

  Абсолютно правилно.Човека е съвършен.Яде всичко.Трябва му относително малко като процент от общата маса ( един паяк яде двойно на колата си ) . Ако няма подходяща среда - трансформира съществува .А и е единственото животно което може да оцелее навсякъде на земята със сравнително малко енергия.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 15. 15 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3415 Неутрално

  [quote#10:"historama"][/quote]

  "Колкото до враговете, гларусите имат късмет, че не срещат ястреби, и че котките в града не са гладни, и ги мързи да гледат."
  ============
  Гларусите често се мъчат да откраднат храна от котките, така че не са особено респектирани. Дългата жълта човка също плаши.

  Еретик
 16. 16 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 339 Любопитно

  Поредната интересна научна статия в Дневник без автор и без източник

  Спечелихме битка, но не и войната!
 17. 17 Профил на germina
  germina
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Толкова теории има по темата, че не знам на кое да реша че вярвам.

 18. 18 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  Що не са оцелели динозаврите в океаните?
  —цитат от коментар 6 на simChо


  Динозаврите са населявали единствено сушата. Влечугите населявали океаните и въздуха (птерозаврите) по същото време, не се числят към тях, други семейства и видове са.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK