Предшественикът на Великата китайска стена не е бил срещу Чингис хан

Предшественикът на Великата китайска стена не е бил срещу Чингис хан

© Shelach-Lavi, Hebrew UniversityСеверният сегмент на Великата китайска стена е построен не за спирането на нахлуващите армии на Чингис хан, а за наблюдение и контрол над цивилното население, обявиха израелски археолози тази седмица.


Когато изследователите напълно картографираха за първи път 740-километровата Северна линия на китайската стена, техните открития оспориха предишните предположения за нейната функция. До момента се смяташе, че средновековният предшественик на Великата китайска стена е създаден да защитава от монголските армии на Чингис хан, но първото голямо проучване на този сегмент сочи, че тя е построена още преди раждането на монголския завоевател.


"Преди нашето изследване повечето хора смятаха, че целта на стената е да спре армията на Чингис хан", казва Гедеон Шелах-Лави от Hebrew University в Йерусалим, който ръководи двегодишното проучване, публикувано в списание Antiquity.
Но Северната линия, известна още като "Стената на Чингис хан", е сравнително ниска и e близо до пътища, което сочи за невоенни функции.


Великата китайска стена всъщност е колекция от много стени. Любимият на туристите участък от 8850 километра датира от времето на династията Мин (1368 - 1644 г.) и наистина е построен, за да защитава Китай от монголите. Векове по-рано обаче е построена стена далеч на север. Тази Северна линия минава приблизително от запад на изток през североизточна Монголия, части от Русия, след което навлиза в североизточната част на Китай - вътрешна Монголия.


"Стената се споменава в класически текстове от хора, които са я видели, казва Шелах-Лави. Но тя никога не е била подробно изследвана."


Основи на сграда край Северната линия

© Shelach-Lavi, Hebrew University

Основи на сграда край Северната линия


За да научат повече, Шелах-Лави и неговите колеги използват сателитни снимки и фотографии от дронове, за да изследват цялата Северна линия, като някои от нейните части са били обект на археологически разкопки.


Без особени военни цели


За разлика от прочутата стена на династията Мин, която е изградена от камък, Северната линия е построена от пръст, натрупана в могили и трамбована. "Може да се види как е наслагван слой върху слой, за да се получи много твърда маса", казва Шелах-Лави. Много от по-старите китайски стени са построени по този начин.


Насипът, което може да се види в момента, е висок около 1 метър, но първоначалната структура е била двойно по-висока. От северната й страна има ров с дълбочина около 2 метра, който вероятно е бил изкопан не само като допълнително препятствие, но и като източник на материали за насипа. По протежението на стената няма големи кули за наблюдение или укрепления. Като цяло стената не дава особена защита и не е "много сериозно препятствие", казва Шелах-Лави.


Въз основа на датировки с въглерод-14 екипът смята, че стената е построена между 1000 и 1100 г. сл.н.е., което означава, че предхожда раждането на Чингис Хан около 162 г. "Стената няма нищо общо с Чингис Хан, няма нищо общо с монголските армии", казва Шелах-Лави.


Вместо това тя може би е позволявала на китайските владетели да контролират движението на монголските народи. Екстремните температури са често срещано явление през зимата в Монголия и това може да е принуждавало номадското население да се мести на юг заедно със стадата си. Стената би позволила на Китай да контролира движението на хора или може би да ги облага с данъци при влизане, казва Шелах-Лави.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK