Археолози разкриха цял римски град без никакви разкопки

Археолози разкриха цял римски град без никакви разкопки

© ReutersЗа първи път археолози успяха изцяло да картографират древен римски град единствено с помощта на радар и без разкопки. Получените подробни изображения биха могли да революционизират разбирането ни за това как са работили тези места и тяхната роля в Римската империя.


Технологията е била използвана във Фалерий Нови - ограден със стена град, обхващащ 305 декара на около 50 км северно от Рим, обявиха изследователите тази седмица


Фалерий Нови е основан през 241 г. пр.н.е. по времето на Римската република и е бил обитаван до около 700 г. сл.н.е.
Градът е картографиран с помощта на проникващ в земята радар (Ground Penetrating Radar - GPR), който позволява на учените да изследват мащабни археологически обекти без разкопки, което може да бъде скъпо и отнема много време.


Технологията позволява да се "вижда" под повърхността с помощта на радарна антена, която изпраща импулсен радиосигнал в земята и слуша ехото, отскачащо от различните обекти. Получените сигнали се различават в зависимост от плътността (на практика - материала) на обектите. GPR оборудването обикновено се тегли по повърхността с помощта на шейна или АТВ.


Археолози разкриха цял римски град без никакви разкопки

© Reuters


"Отне на един човек три-четири месеца да завърши проучването", каза пред "Ройтерс" Мартин Милет, професор по класическа археология в "Кеймбридж", който ръководи изследването, публикувано в списание Antiquity. "Това наистина променя начина, по който можем да изучаваме и разбираме римските градове - това е бъдещето на археологията."


Фалерий Нови, близо два пъти по-малък от древния Помпей, е бил частично разкопан преди години, но по-голямата част е останала неизследвана под земята. С население от около 3000 души, градът е имал неочаквано сложно устройство с обществена баня, сграда на пазара, поне 60 големи къщи и правоъгълен храм с колони близо до градската южна порта.


Близо до северната порта е намерен и уникален обществен паметник, заобиколен с колони от три страни и голям открит площад с размери 40 на 90 м. Фалерий Нови има и мрежа от водопроводи под жилищните сгради, а не само по дължината на улиците, което показва координирано градско планиране.


Археолози разкриха цял римски град без никакви разкопки

© Reuters


Екипът учени от университетите в Кеймбридж и Гент са разкрили и път, обикалящ покрайнините на града, който вероятно е бил използван за религиозни процесии и едва ли би бил открит само чрез разкопки.


Подробно планиран град


"Ако се интересувате от Римската империя, градовете са изключително важни, тъй като по този начин е действала Римската империя - тя е прокарвала всичко през местните градове", казва Милет.


"Повечето доказателства, които имаме, освен на места като Помпей, са малки парчета от цялата картина. Можете да правите разкопки и да получите малко прозрения, но е много трудно да видите как работят като цяло. Дистанционното изследване ни позволява да видим напълно структурата на големи градове, без да изкопаем нито една дупка."


Археолози разкриха цял римски град без никакви разкопки

© Reuters


Едно забележително откритие е местоположението на градската водопреносна система. Вместо да следва мрежата от улици, радарът показва, че тя е разположена под сградите, преди да бъдат построени, предполагайки, че градът е бил подробно планиран "по начин, който е познат днес, но не очаквате да го видите през трети век пр.н.е.".


Друга изненада е пътят, обикалящ града, по чието протежение са били разположени религиозно значими сгради като монумента край северната порта, съдържащ две по-малки сгради с ниши за статуи или фонтани. Докато значението и функцията на сградата засега остават загадка, тъй като няма еквивалент в Римската империя, Милет смята, че тя може да показва религиозните и културни практики на фалиските, които са населявали тази част на Италия, преди да бъде завладяна от Рим.


Археолози разкриха цял римски град без никакви разкопки

© Reuters


"Една от големите дискусии за Римската империя е начинът, по който са функционирали отделните местни общности, и как са взаимодействали със структурите на имперската власт. Това, което виждаме във Фалерий, с този религиозен елемент около града, вероятно е продукт на местната фалисканска идентичност. Виждаме елементи от техните религиозни практики, пресъздадени в рамките на римската култура."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stanimirkou
  stanimirkou
  Рейтинг: 40 Неутрално

  Браво на археолозите.

 2. 2 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Едно от многото полезни приложения на модерните военни технологии. Москва и Техеран не я харесват.

  Navigare Necesse Est
 3. 3 Профил на monitor13720
  monitor13720
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#2] от "Schopenberg":

  Глупост! САЩ и Русия еднакво развиват военни технологии.

 4. 4 Профил на Wornoxmaniak  vs Фейсбук дупката на Славуца от Чалгария
  Wornoxmaniak vs Фейсбук дупката на Славуца от Чалгария
  Рейтинг: 1705 Весело

  Всички от Демократическата партия на колене пред черните. Падни!

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 5. 5 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1713 Неутрално

  Интересно колко са били загубите в този водопровод

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 6. 6 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1969 Весело

  Интересно колко са били загубите в този водопровод
  —цитат от коментар 5 на МОЙШЕ ТОЛКОЗ  До коментар [#5] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Със гаранция по/малки от сегашните загуби на Софийска Вода

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 7. 7 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3496 Неутрално

  Всеки ден ли са ходили на баня или веднъж седмично?

 8. 8 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  Този начин на строеж – първо най важното, за да не разкопават улиците, не се усвои от соц строежите при соца! Затова "Расте, но копае!" – девиза на София! Най-важното, но както трябва. Допълвам за да не ме заядат поклонниците на Маркс, Ленин...
  Още им работят виадуктите!!!
  Хигиената е била на почит, по въпроса колко пъти :-)!
  И закони са си построили, които се учат и ползвват до днес!
  Които ги ползват...не ние.

 9. 9 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3496 Неутрално

  Още им работят виадуктите!!!
  —цитат от коментар 8 на Alexander97
  Виадуктите ще гу събаряме ли в знак на солидарност с черните роби в Америка.

 10. 10 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  Това е уникална възможност за нови и нови разкрития по българските земи - Балканският полуостров е богат на археология поне колкото Италия.
  Високата материална култура на нашия народ е оставила истински чудеса на изкуството, множество от тях похабени и изтъргувани от иманяри като Черепа. И не само на Балканите.
  Единствените археологически находки в руската педерация например са тези от Волжка България.
  Велики градове като Българ и Биляр са имали каменни улици и площади, каменни къщи, бани, пазари със сводести покриви, храмове, могъщи крепости.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 11. 11 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 140 Весело

  Всеки ден ли са ходили на баня или веднъж седмично?
  —цитат от коментар 7 на blondofil


  Веднъж месечно, и само по икиндия!

 12. 12 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 140 Любопитно

  До коментар [#10] от "Торбеш":

  Като оставим настрана антируската риторика, у нас наистина има доста места, където може да се използва тая технология. Особено в могилите по полето. В няшия край имаме няколко...

 13. 13 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Браво на археолозите.
  —цитат от коментар 1 на stanimirkou


  Браво на технологиите.

 14. 14 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  До коментар [#10] от "Торбеш":
  Велики градове като Българ и Биляр са имали каменни улици и площади, каменни къщи, бани, пазари със сводести покриви, храмове, могъщи крепости.

  Казан!!!
  Столица на Волжска България!
  Бях няколко дни там, без да съм прочел ред преди посещението си.
  Разсипан от Иван Грозни, изклани цар, болари, духовенство, разрушен техния Кремъл, а по негов модел е построен московския.
  Съвременните "татари" са наречени така от ушанките продължават да искат да им се върне старото име – Болгария, българи!
  Изследванията са направени от тяхната Академия на науките.
  Вероятно московците ги е страх да не повлекат след себе си и други "автономни" республики и да станат значима сила в гръб!

 15. 15 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 593 Весело

  Това е уникална възможност за нови и нови разкрития по българските земи - Балканският полуостров е богат на археология поне колкото Италия. Високата материална култура на нашия народ е оставила истински чудеса на изкуството, множество от тях похабени и изтъргувани от иманяри като Черепа. И не само на Балканите.Единствените археологически находки в руската педерация например са тези от Волжка България.Велики градове като Българ и Биляр са имали каменни улици и площади, каменни къщи, бани, пазари със сводести покриви, храмове, могъщи крепости.
  —цитат от коментар 10 на Торбеш


  Ох, а ако знаеш колко археологически находки има в окупиран Крим....

  Бог да благослови Америка за България!
 16. 16 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Хигиената е била на почит, по въпроса колко пъти :-)
  —цитат от коментар 8 на Alexander97


  По принцип е така, но не са били открили сапуна и са си перяли мръсните дрехи с урея, т.е. пикня.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK