Археолози разкриха цял римски град без никакви разкопки

Археолози разкриха цял римски град без никакви разкопки

© ReutersЗа първи път археолози успяха изцяло да картографират древен римски град единствено с помощта на радар и без разкопки. Получените подробни изображения биха могли да революционизират разбирането ни за това как са работили тези места и тяхната роля в Римската империя.


Технологията е била използвана във Фалерий Нови - ограден със стена град, обхващащ 305 декара на около 50 км северно от Рим, обявиха изследователите тази седмица


Фалерий Нови е основан през 241 г. пр.н.е. по времето на Римската република и е бил обитаван до около 700 г. сл.н.е.
Градът е картографиран с помощта на проникващ в земята радар (Ground Penetrating Radar - GPR), който позволява на учените да изследват мащабни археологически обекти без разкопки, което може да бъде скъпо и отнема много време.


Технологията позволява да се "вижда" под повърхността с помощта на радарна антена, която изпраща импулсен радиосигнал в земята и слуша ехото, отскачащо от различните обекти. Получените сигнали се различават в зависимост от плътността (на практика - материала) на обектите. GPR оборудването обикновено се тегли по повърхността с помощта на шейна или АТВ.


Археолози разкриха цял римски град без никакви разкопки

© Reuters


"Отне на един човек три-четири месеца да завърши проучването", каза пред "Ройтерс" Мартин Милет, професор по класическа археология в "Кеймбридж", който ръководи изследването, публикувано в списание Antiquity. "Това наистина променя начина, по който можем да изучаваме и разбираме римските градове - това е бъдещето на археологията."


Фалерий Нови, близо два пъти по-малък от древния Помпей, е бил частично разкопан преди години, но по-голямата част е останала неизследвана под земята. С население от около 3000 души, градът е имал неочаквано сложно устройство с обществена баня, сграда на пазара, поне 60 големи къщи и правоъгълен храм с колони близо до градската южна порта.


Близо до северната порта е намерен и уникален обществен паметник, заобиколен с колони от три страни и голям открит площад с размери 40 на 90 м. Фалерий Нови има и мрежа от водопроводи под жилищните сгради, а не само по дължината на улиците, което показва координирано градско планиране.


Археолози разкриха цял римски град без никакви разкопки

© Reuters


Екипът учени от университетите в Кеймбридж и Гент са разкрили и път, обикалящ покрайнините на града, който вероятно е бил използван за религиозни процесии и едва ли би бил открит само чрез разкопки.


Подробно планиран град


"Ако се интересувате от Римската империя, градовете са изключително важни, тъй като по този начин е действала Римската империя - тя е прокарвала всичко през местните градове", казва Милет.


"Повечето доказателства, които имаме, освен на места като Помпей, са малки парчета от цялата картина. Можете да правите разкопки и да получите малко прозрения, но е много трудно да видите как работят като цяло. Дистанционното изследване ни позволява да видим напълно структурата на големи градове, без да изкопаем нито една дупка."


Археолози разкриха цял римски град без никакви разкопки

© Reuters


Едно забележително откритие е местоположението на градската водопреносна система. Вместо да следва мрежата от улици, радарът показва, че тя е разположена под сградите, преди да бъдат построени, предполагайки, че градът е бил подробно планиран "по начин, който е познат днес, но не очаквате да го видите през трети век пр.н.е.".


Друга изненада е пътят, обикалящ града, по чието протежение са били разположени религиозно значими сгради като монумента край северната порта, съдържащ две по-малки сгради с ниши за статуи или фонтани. Докато значението и функцията на сградата засега остават загадка, тъй като няма еквивалент в Римската империя, Милет смята, че тя може да показва религиозните и културни практики на фалиските, които са населявали тази част на Италия, преди да бъде завладяна от Рим.


Археолози разкриха цял римски град без никакви разкопки

© Reuters


"Една от големите дискусии за Римската империя е начинът, по който са функционирали отделните местни общности, и как са взаимодействали със структурите на имперската власт. Това, което виждаме във Фалерий, с този религиозен елемент около града, вероятно е продукт на местната фалисканска идентичност. Виждаме елементи от техните религиозни практики, пресъздадени в рамките на римската култура."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK