Сондата на ESA за пръв път прелетя покрай Слънцето

Изстрелването на сондата през февруари от Кейп Канаверъл, САЩ

© NASA/ESA

Изстрелването на сондата през февруари от Кейп Канаверъл, САЩСондата на Европейската космическа агенция (ESA) за изследване на Слънцето SolO (Solar Orbiter) направи първото си близко преминаване покрай звездата в понеделник на разстояние малко над 77 млн. км.


SolO беше изстрелян през февруари и трябва да даде повече информация какво предизвиква динамичното поведение на Слънцето.


Близкото преминаване, известно като перихелий, постави сондата между орбитите на Венера и Меркурий. В следващите години SolO ще се приближи още повече, достигайки до 43 милиона км от Слънцето.
До момента само пет други мисии са навлизали по-дълбоко във вътрешната Слънчева система: Mariner 10, Helios 1 & 2, Messenger и Parker Solar Probe.


През следващата година инженерите на ESA ще проверяват и въвеждат в експлоатация 10-те научни инструмента на борда на кораба, като магнитометърът (MAG) е вече в действие.


MAG изследва магнитните полета в слънчевия вятър - потокът от заредени частици, изпускани от Слънцето. Инструментът улавя и смущенията, предизвикани от големи експлозии на звездата, наречени изхвърляне на коронална маса - в допълнение към ежедневните вълни и турбуленции, които изменят структурата на вятъра.


Инструментът е включен по-рано, за да може да проследи магнитните полета, генерирани от електрониката в останалата част на кораба. Макар тези сигнали да са незначителни, те могат да имат ефект върху прецизността на измерванията на Слънцето.


Вече сме само един от съзвездието от космически кораби, които летят около Слънцето


Тимъти Хорбъри,

професор по физика в Imperial College, Лондон


Това също даде шанс на ESA и на екипа от Imperial College в Лондон, който отговаря за MAG, да направят съвместни проучвания с две други сонди. Първото бе с друга мисия на ESA - BepiColombo. Този кораб прелетя близо до Земята през април на път за Меркурий. Поради това двете мисии успяха заедно да изследват слънчевия вятър в относително непосредствена близост една до друга.


Същото беше и с американската сонда Parker - но при много по-голямо разстояние. Тази мисия на САЩ е в процес на извършване на няколко много близки прелитания покрай Слънцето - на 7 юни мина само на 19 милиона км от звездата.


Сондата на ESA за пръв път прелетя покрай Слънцето

© ЕSA


Следващото голямо събитие за SolO е прелитане край Венера, което е нужно, за да се постигне правилна траектория на път към Слънцето. Това ще се случи в края на декември, като сондата ще премине на около 500 000 км над повърхността на планетата.


Пълната научна фаза на мисията трябва да започне през 2021 г., когато всички 10 инструмента на SolO ще започнат редовни наблюдения.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK