"Епъл" обяви, че AppStore е станал икономика за половин трилион долара

"Епъл" обяви, че AppStore е станал икономика за половин трилион долара

© Mason Trinca, REUTERSЕпъл" (Apple Inc.) обяви, че всички действия през екосистемата на нейния AppStore са довели до търговия за "над половин трилион долара" през 2019 г. Повече от 85% от тази сума е станала чрез транзакции, от които фирмата не е взела комисионна.


В понеделник "Епъл" публикува резултатите от проучване, което установи, че нейният App Store е стимулирал продажби от 458 млрд. долара миналата година от категории като търговия на дребно с физически стоки, транспорт и реклама, от които компанията не е печелила.


Изследването е поръчано от "Епъл", но проведено от икономисти от консултантската фирма Analysis Group, базирана в Бостън. Съобщението идва в момент, в който "Епъл" и други технически гиганти в САЩ са изправени пред засилен контрол и съмнения за нечестна конкуренция, коментира "Ройтерс".
Изследването е и първия път, в който компанията се опитва да определи количествено дейността на App Store, която не води до комисиона за "Епъл". Комисионите от App Store, който е единственият начин разработчиците да разпространяват приложения за iPhone, представляват голяма част от общите приходи на компанията след спада в продажбите на iPhone.


Проучването предполага, че App Store има по-широко влияние. App Store е генерирал общо 519 млрд. долара от фактуриране и продажби през 2019 г. - от тази сума 413 млрд. долара са били от физически стоки и услуги.


Общата сума изключва продажбите, генерирани от версиите за "Андроид" и "Уиндоус" на едни и същи продукти, а е само за приложения, работещи на платформите iOS, Mac, Watch и Apple TV на технологичната фирма.

  • Това включва неща като:
  • - реклама чрез приложения като Twitter и Pinterest
  • - продажбата на физически стоки чрез приложения като Asos и Amazon
  • - продажбата на цифрови стоки и услуги чрез приложения, включително Mario Kart Tour и Tinder
  • - резервации за пътувания чрез приложения като Uber и British Airways
  • - доставка на храна чрез приложения, включително Just Eat и Deliveroo
  • - абонаменти за медийни приложения, включително вестник Times и Netflix
  • - абонаменти за видеоуслуги, включително Zoom и Slack

Проучването установи, че 45 млрд. долара са дошли от реклама в приложенията. Останалите 15% от общата дейност в App Store - около 61 млрд. долара - идват от дигитални стоки и услуги като музикални и видеоабонаменти или покупки чрез приложения в игри. "Епъл" обикновено взима 30% комисиона от подобни транзакции.


Докладът се опитва да отчете и външните продажби, довели до използване на съдържанието в приложение на "Епъл" - например директно плащане към Spotify, а песните след това са слушани чрез приложение за iPhone.


По същия начин са извадени и част от таксите за покупки в приложения, чието съдържание е използвано другаде - например абонамент за телевизия Now, платен през приложението на Sky, ако повечето от предаванията не са били гледани чрез приложения на "Епъл".


Най-голямата част от продажбите са били направени в Китай (246 млрд. долара), следвани от САЩ (138 млрд.), Европа (51 млрд.), Япония (37 млрд.)


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4014 Весело

  Това е доста показателно за факта до каква степен станахме зависими от интернета и дигиталните услуги. След като ползваме, не трябва да се оплакваме, че Биг Брадър ни гледа постоянно, ние дори си плащаме за това "удоволствие" 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 2. 2 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Интересна дефиниция за икономика.

  Every cradle is a grave.
 3. 3 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4014 Весело

  Интересна дефиниция за икономика.
  —цитат от коментар 2 на Ватник


  Виртуална 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 4. 4 Профил на opoziciq
  opoziciq
  Рейтинг: 811 Неутрално
 5. 5 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 795 Неутрално

  В края на деня не разбрах какъв материален продукт е произвела тази икономика за пововин трилион.
  БВП на САЩ е микимаус икономка.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3324 Любопитно

  До коментар [#1] от "padrino":

  " Това е доста показателно за факта до каква степен станахме зависими от интернета и дигиталните услуги. След като ползваме, не трябва да се оплакваме, че Биг Брадър ни гледа постоянно, ние дори си плащаме за това "удоволствие" 😂"

  Пълна дигитализация на човешкото съзнание, водещо до изграждане на един виртуален измислен свят, където всекидневно биват зарибявани стотици милиони хора по света !

 7. 7 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  До коментар [#5] от "amerikanbastard":

  Услуги. То затуй гърмят разни балони циклично през петнайсет двайсе лазарника ,заради раздутите борсови капитализации,зомби компании и банки ,""спасявани" чрез кухи облигации и изкуствено занижени лихвени проценти ,за да могат да грухат заеми. Тва не може да продължава вечно .

 8. 8 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 530 Любопитно

  До коментар [#1] от "padrino":

  А нямаш нищо против да си зависим от тока, който се е появил не чак толкова от отдавна ?

 9. 9 Профил на 4epa1012
  4epa1012
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Мдааа, доста фенове на ябълката си харчат парите в тоя ап стор...

 10. 10 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 795 Неутрално

  До коментар [#5] от "amerikanbastard":Услуги. То затуй гърмят разни балони циклично през петнайсет двайсе лазарника ,заради раздутите борсови капитализации,зомби компании и банки ,""спасявани" чрез кухи облигации и изкуствено занижени лихвени проценти ,за да могат да грухат заеми. Тва не може да продължава вечно .
  —цитат от коментар 7 на pavur


  Аз също така смятам, че това не може да продължи вечно, но дебилната консумация на заем все още го гарантира. В същност наложената от САЩ световна валутно финансова система след 15.8.1971 година (замяната на златния стандарт с фиат валута) по същество е една финансова пирамида, която подобно на всяка такава се крепи чрез разширяване на основата й – непрекъснато увеличаване на участниците в нея, в случая непрекъсната емисия на нови пари, чрез поемане на нов дълг, дал Господ мираклии за длъжници. Питал съм се, до кога може да расте дългът и единственият отговор, който намирам е докато участниците в пирамидата вярват в долара, сиреч докато той служи за обезпечение на останалите валути. В последните години се наблюдава гигантско увеличение на дълга, а в Бялата къща се прострелват в крака като въвеждат санкции, с които се стремят да отстранят конкуренти, а на практика обаче се стеснява основата на пирамидата, чрез намаляване на участниците!
  Не знам, може и да греша? Може да измислят някой нов фокус. Преди двайсетина години Алън Грийнспан пропагандираше „новата вълна“ в икономиката (new wave economy) и превъзнасяше икономиката на производство на продукти с минимална маргинална стойност (разходът за производство на n+1 продукт) като програмни продукти, ноу хау, изобщо стоки произведени с много акъл и малко материално участие - виртуална икономика, което доведе до масово изнасяне на материалното производство извън САЩ – designed in USA manufactured in Far East. Сега тези писания на Грийнспан са забравени, няма ги в мрежата и Бялата къща иска да върне производството обратно. Нов фокус, нови заеми, нови вируси и съответните количествени облекчения и … накрая балонът на дълга ще се пукне. Да му мислят тези, дето чакат пенсии в САЩ!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 11. 11 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Това е показателно за силата на екосистемата им.

 12. 12 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2713 Неутрално

  До коментар [#5] от "amerikanbastard":
  "В края на деня не разбрах какъв материален продукт е произвела тази икономика за пововин трилион."

  Никакъв материален продукт. Прилича на творчеството на Моцарт - разни абстракции

  подпис
 13. 13 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 890 Неутрално

  "...Най-голямата част от продажбите са били направени в Китай (246 млрд. долара), следвани от САЩ (138 млрд.), Европа (51 млрд.), Япония (37 млрд.)"

  ...т.е. излиза, че Европа вече е близо 5 пъти (!) по-малък пазар за AppStore от Китай !?!

 14. 14 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  До коментар [#13] от "Kosta Delev":

  Погледнете само какво е съотношението Европа/Япония за да се ориентирате колко изоставаме тук...

  I Want To Believe
 15. 15 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 401 Неутрално

  До коментар [#5] от "amerikanbastard":

  Тъпото,току що даде пари на американската икономика.Използва интернет,РС,софтуеър и т.н.

 16. 16 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 233 Весело

  За сравнение, руската икономика е 1.6 трилиона долара. :)))

 17. 17 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 890 Весело

  До коментар [#16] от "L Glassman":

  А без петрола, колко е? ;)

 18. 18 Профил на Willi
  Willi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз без да съм притежавал Епъл мобилен телефон, не ми липсва нищо. Имам към 60 програми, купени в Гугъл еп стор, които няма да си харча наново при смяна от Андроид към ЕпълОС. От 12 години ползване на мобилно банкирване под Андроид, ъкаунта не ми е бил хакнат, поне не забелязвам съмнителни движения в сметката ми.

  Където работих преди към немската община, раздадоха на постоянноназначените мобилни телефони на Моторола, тя е купена от Гугъл. С тях трябваше да приемат заповеди от бригадира, както и имейли, които са само с информационно съдържание, нищо друго.
  Бригадира ме обвини, бил съм ходил редовно на лекар и отсъствам от работата, и то не му харесваше, За мен пък здравето е пред работата, сори .

  Формулярите са извършената работа бяха много комплицирани, на моите колеги за мен и него им трябваше към 20 минути да попълнят листа, имаше някои обекти, там се използваха номера. Нали ние работихме към общината, но заплатите я получавахме от наемателите, те плащаха освен основният наем и парно/електрически ток/боклук, към 170€/годишно за грижа за зелените площи, оттам и моята заплата. Трябваше да се свърши в определено време, всичко беше разделено на време и ние работихме на заплащане на време. Но и трябва да внимаваме към наемателите, веднъж рязах с електрическа резачка храстите и внимавах децата да не се наврат на резачката, изклювах я сигурност. По-добре бавно да си върша работата, отколкото да нараня дете на наемател

 19. 19 Профил на Willi
  Willi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако нараних по време на работа дете на наемател, той 100% щеше да се оплаче от мен и мен щяха да ме изхвърлят от работа. Ако работя бавно и затова се оплачи наемател пред бригадира ми, ако му изложа доводите ми, ще получа мъмрене.
  Не се смятам за бита карта, тази година няма да е. Те и пътуват само двама в микробуса, преди Коронапандемията бяхме 5-ма в един микробус. Кофти е да се работи, цял ден с маска на лицето. Аз не искам

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK