ESA започна разработката на "спортния" марсоход Fetch

ESA започна разработката на "спортния" марсоход Fetch

© NASAЕвропейската космическа агенция (ESA) е започнала разработката на следващия си марсоход. Агенцията вече има един роувър, който трябва да замине за Марс през 2022 г., но сега продължава напред с плановете за втори робот, който ще бъде изпратен през 2026 година.


Този допълнителен роувър е част от американско-европейския проект за връщане на скални проби на Земята за анализ, обявиха от ESA тази седмица.


Новият роувър е наречен "Fetch" (Носи), защото неговата мисия ще бъде да намери и извлече скалните образци, които са събрани и складирание на повърхността от американския роувър Perseverance, който се отправя към Марс следващия месец.
ESA е възложилa договора на британското подразделение на аерокосмическия гигант Airbus, което ще даде възможност на фирмата да стартира необходимите технологии.


За да се върнат пробите на Марс, ще са необходими три внимателно планирани мисии.


Планът на мисията на ESA/NASA

© ESA

Планът на мисията на ESA/NASA


Марс 2020 на НАСА, който стартира това лято, ще изпрати Perseverance на Марс. Роувърът ще изследва марсианската повърхност, ще извлече проби от скалите и почвата, ще ги запечата в контейнери, които ще остави на предварително определени места.


Прес 2026 г. НАСА ще спусне Fetch близо до мястото, където е кацнал Perseverance. Роувърът ще измине около 15-20 км, близо 200 м на ден, като автономно ще намира и събира 36-те контейнера с проби, събрани и депозирани от Perseverance.


Кратерът Джезеро, където трябва да кацнат Perseverence и Fetch

© ESA

Кратерът Джезеро, където трябва да кацнат Perseverence и Fetch


Сложните алгоритми вече са тествани в изкуствена марсианска среда, която използва камерата на роувъра, за да разпознае и изчисли точното положение на контейнерите, които могат да бъдат покрити от марсиански прах. Airbus, която ще построи роувъра, също така координира европейските индустрии за проектирането на роботизирано рамо и захващащо устройство, което ще бъде на борда на ровъра, за да събира контейнерите.


Контейнерите, в които ще бъдат събирани пробите

© NASA

Контейнерите, в които ще бъдат събирани пробите


Самите контейнери, които са с размерите на медицинска епруветка, ще бъдат пренесени и поставени в ракетната система Mars Ascent Vehiclе, която ще изстреля образците, защитени в контейнер за проби с размер на баскетболна топка, в орбита около Марс.


Корабът на ESA Earth Return Obiter ще прихване контейнера в орбита и ще го върне обратно на Земята, като се очаква кацането да бъде в Юта, САЩ.


Спортен марсоход


Най-очевидната разлика между двата роувъра на ESA Fetch и Rosalind Franklin е системата за придвижване. Марсоходите традиционно са шестколесни. Fetch ще има само четири големи колела, което му придава вид на плажно бъги.


Това дизайнерско решение е отчасти заради ограниченията в обема на системата от капсули, които ще пренесат Fetch и свързаното с него оборудване на Марс, но също така и заради характерната мисия на роувъра.


Fetch ще пренесе и постави пробите в Mars Ascent Vehiclе

© NASA

Fetch ще пренесе и постави пробите в Mars Ascent Vehiclе


Инженерите гледат на 230-килограмовия робот Fetch като на спортен марсоход, пътуващ по стотици метри на ден по понякога труден терен, докато търси и извлича скалните проби, събрани от Perseverance.


"Тези колела наистина са доста големи", обясни пред Би Би Си Бен Бойс от Airbus. "Колелата на Rosalind Franklin са с диаметър около 25 см; колелата на Fetch са 70 см. Но докато Rosalind Franklin е мисия за проучване, при която може да се вземе решение за избягване на труден терен, Fetch има много специфична задача и не много време, за да я свърши, така че може да се наложи да преминава през изключително лош терен."


Европейското финансиране на проекта е одобрено до ноември 2022 г. В този момент ще трябва да се намерят повече средства, но очакванията са роувърът Fetch да бъде построен и готов да бъде изпратен в САЩ през 2025 г. Там роувърът ще бъде интегриран в платформата за кацане, в която ще се намира и ракетната система Mars Ascent Vehiclе, която ще върне пробите в орбита.


ESA започна разработката на "спортния" марсоход Fetch

© NASA


Европа ще изгражда и корабът за връщане до Земята Earth Return Obiter, като се очаква проектът да бъде обявен в близко бъдеще.


Макар да е особено сложен и скъп проект, ако всичко мине без проблеми, очакванията са първите проби от марсиански скали и почва да достигнат до Земята през 2031 г.


Earth Return Obiter

© NASA

Earth Return Obiter


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK