"Епъл" сменя процесорите на "Интел" със свои собствени в Мас

"Епъл" сменя процесорите на "Интел" със свои собствени в Мас

© Apple Inc.Епъл" (Apple Inc) обяви в понеделник, че ще започне да използва собствени чипове в своите компютри, като първите машини трябва да бъдат доставени до края на тази година. Така завършва почти 15-годишното сътрудничество с "Интел" (Intel Corp) за доставка на процесори за лаптопите и настолни компютри на компанията.


Изпълнителният директор на "Епъл" Тим Кук заяви, че това поставя началото на голяма нова ера за продуктовата линия на Mac, която даде тласък на компанията през 80-те години и нейното възобновяване в края на 90-те години, предаде "Ройтерс".


Със смяната на процесора Мас ще бъде в съответствие с телефоните и таблетите (iPhone и iPads) на компанията, които вече използват чиповете ARM, проектирани от "Епъл". Кук каза, че очаква преходът да отнеме около две години и че компанията все още има няколко планирани продукта, базирани на "Интел", които ще поддържа "много години".
Този ход ще даде на външните разработчици на софтуер - основно за приложенията за iPhone и iPad - достъп до компютрите на компанията за пръв път. Вицепрезидентът за софтуерното развитие на "Епъл" Крейг Федериги обяви, че "повечето приложения просто ще работят без промени от разработчика" на новите Mac и че "огромното мнозинство" от съществуващите приложения за базирани на "Интел" машини могат да бъдат модифицирани, за да работят само "само за няколко дни".


Според анализатори "Интел" вероятно ще продължи да доставя чипове за центровете за данни, които захранват услуги като iCloud. В изявление компанията каза, че "Епъл" остава клиент "в няколко области на бизнеса" и че все още е фокусирана върху пазара на персонални компютри.


"Вярваме, че компютрите, работещи с "Интел" - като тези, базирани на предстоящата ни мобилна платформа Tiger Lake - предоставят на глобалните клиенти най-доброто изживяване в областите, които ценят най-много, както и най-отворената платформа за разработчици, както днес, така и в бъдещето", казват от компанията.


"Епъл" сменя процесорите на "Интел" със свои собствени в Мас

© Apple Inc.


Бен Баджарин, анализатор към Creative Strategies, заяви пред "Ройтерс", че двегодишният прозорец за преминаване към собствените чипове вероятно е насочен към задържане на продажбите на Mac за корпорации, където "Епъл" има двуцифрен пазарен дял.


"Чиповете x86 на "Интел" са стандартни там, каза той. "Епъл" не могат да се откажат от тях толкова бързо, колкото искат, ако искат да запазят корпоративния и търговския дял за Mac, което е един от основните им сегменти."


Както при предишните Mac, новите машини ще могат да изтеглят софтуер извън официалните магазини за приложения за разлика от iPhone и iPad, които в по-голямата си част могат да ползват софтуер само от магазините на "Епъл".


Акциите на компанията се повишиха с 2.7% до рекордно високи резултати след съобщението.


Стратегическа необходимост


Според компанията преминаването към ARM процесори ще й позволи да предлага нови функции и да има подобрена производителност, както и ще улесни разработчиците да "пишат и оптимизират софтуер за цялата екосистема на "Епъл".


"Мотивацията на "Епъл" за този ход включва намаляване на зависимостта от "Интел", увеличаване на нейните хардуерни инвестиции, повишаване на производителността и повече гъвкавост, когато става дума за бъдещи продукти", коментира Джеф Блебър от консултантската фирма CCS Insight пред Би Би Си.


Възприемането на ARM и уеднаквяването на хардуера във всички гами на iPhone, iPad и Mac е стратегическа необходимост, но ще има неизбежни проблеми по пътя


Джеф Блебър,

анализатор към консултантската фирма CCS Insight


"Епъл" заяви, че вече е разработила собствени ("нативни") версии на няколко свои приложения, включително Final Cut Pro X и Logic Pro, "Майкрософт" работи върху оптимизирана версия на Office, а Adobe разработва версия на Photoshop.


"Епъл" сменя процесорите на "Интел" със свои собствени в Мас

© Apple Inc.


Компанията успешно премина от процесорите PowerPC на IBM-Motorola към семейството x86 на Intel през 2006 г. Въпреки това някой софтуер никога не бе актуализиран и не можеше лесно да се стартира на съвременните компютри Mac. "Епъл" спря поддръжката под емулация на по-стария софтуер през 2011 г.


"Майкрософт" вече позволява Windows 10 да се стартира както на "Интел", така и на ARM процесори, и изглежда готов да поддържа и двете архитектури на чипове. "Епъл" не е заявила колко време ще прави същото.


В резултат на това евентуални клиенти може да отложат покупката на нови компютри, докато не излязат първите модели, базирани на ARM. Това може да удари продажбите както на "Епъл", така и на разработчиците, които правят софтуер за платформата.


"Епъл" е четвъртият по големина доставчик на компютри след Lenovo, HP и Dell. В момента компанията има повече от 100 милиона активни потребители на Mac, а през юни 2005 г., когато за първи път обяви преминаването към чипове на "Интел", числото беше около 12.5 милиона, показват данни на пазарния анализатор Gartner.


"Епъл" представлява приблизително 4.5% от пазара на лаптопи и 2.6% от пазара на настолни компютри, така че финансовото въздействие за "Интел" няма да бъде значително", коментира Джон Еренсен от Gartner. "Въпреки това този преход... може да даде тласък на настоящите усилия на Microsoft да пусне Windows на процесорите Snapdragon на Qualcomm."


Фокус върху магазина за приложения


"Епъл" обяви промяната в процесорите на световната си конференция за разработчици (Worldwide Developers Conference (WWDC) в понеделник. Конференцията придоби известност, след като платените услуги, продавани чрез App Store, станаха централни за растежа на приходите на компанията след спада в продажбите на iPhone. Компанията обикновено прибира комисиона от 15% до 30% от разработчиците за продажби чрез App Store, което е единственият начин за разпространение на софтуер на мобилните устройства на "Епъл".


"Епъл" сменя процесорите на "Интел" със свои собствени в Мас

© Apple Inc.


Тези такси може да се окажат в разрез с антитръстовите правила в САЩ и Европа, където миналата седмица регулаторите започнаха официално разследване на компанията. В резултат "Епъл" заяви, че ще позволи на потребителите да избират приложения, които не са на "Епъл", като приложения по подразбиране за неща като имейл и уеб сърфиране на iPhone и iPad.


Компанията тази година добави и защита на поверителността на данни, заявявайки, че ще позволи на потребителите да споделят само приблизителното си местоположение с разработчиците на приложения и ще изисква тези програмисти да търсят разрешение, преди да споделят потребителски данни с други приложения и уебсайтове. "Епъл" също така заяви, че ще изисква етикет за поверителност и сигурност, подобен на етикета за хранителните съставки, да бъде показван на потребителите, преди те да изтеглят дадено приложение.


Други съобщения на WWDC включват възможността да се използва iPhone като заместител на ключ от автомобила за отключване на вратите и стартиране на двигателя. Първоначално това ще бъде ограничено до някои нови модели на BMW, но скоро ще бъде пусната и за по-стари коли.


"Епъл" сменя процесорите на "Интел" със свои собствени в Мас

© Apple Inc.


Една от най-големите промени в операционната система iOS14 на iPhone ще бъде промяна на началния екран. Приложенията вече могат да бъдат автоматично организирани в папки, съдържащи предложени приложения, които се базират на предишни навици, наскоро изтеглени елементи, и тематични приложения, например игри.


Друга нова функция, подобна на Android, е въвеждането на App Clips, която позволяват бързо изтегляне на част от приложение. Те трябва да са с размер по-малък от 10 мегабайта и ще могат да се задействат чрез NFC или чрез сканиране на QR код.


Компанията също така пуска ново приложение, наречено Translate, което извършва езикови преводи офлайн, предлагайки алтернатива на Google Translate. То ще поддържа 11 езика за момента, включително английски, мандарин, френски, немски и арабски.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 1098 Весело

  "Новият силикон"? А аз мислех, че е силиций :(

 2. 2 Профил на Бай Ганьо
  Бай Ганьо
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Силикон може да има авторката, разликата в езика е едно 'е' и правилната думата е силиций, както отбелязва Smoke горе.

 3. 3 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 631 Любопитно

  Силикон може да има авторката, разликата в езика е едно 'е' и правилната думата е силиций, както отбелязва Smoke горе.
  —цитат от коментар 2 на Бай Ганьо


  По-скоро „силициев чип“ е правилният превод.

  Друг е въпроса с „оеднаквяването“, което трябва да е „уеднаквяване“.

  @)----,--'--
 4. 4 Профил на miropenkov
  miropenkov
  Рейтинг: 256 Неутрално

  [quote#3:"MyTwoCents"][/quote]

  И на мен ми направи впечатление. Грешката не е печатна, още по-жалко...

 5. 5 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 631 Любопитно

  Проблемът с процесорите и настолните компютри е, че при тях се търси максимална производителност, което означава компилиране на приложенията до машинен код за съответната фамилия процесори.

  При мобилните устройства софтуера работи на практика върху емулатор и са откъснати от конкретния процесор. Тази абстрактност на софтуера осигурява мултиплатформеност и съвместимост с различен хардуер какъвто е случая с бързото развитие на хардуера при мобилните устройства. Но това е за сметка на производителността.

  За професионалните потребители на Photoshop и програми за видео-съдържание производителността е на първо място и това са въпросните корпоративни продажби.

  @)----,--'--
 6. 6 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  До коментар [#3] от "MyTwoCents":

  За "оеднаквяването" ме домързя да пиша, че някои щяха да сметнат, че вече се заяждам.

  Но пък това ме абмицира вече да кажа, че ARM не е на Apple и компанията Arm Holdings никога не е била собственост на Apple. Понеже в статията на няколко пъти се говори ARM-процесори като за "свои собствени процесори" (на Apple).

 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3673 Весело

  До коментар [#3] от "MyTwoCents":

  Както казваше Симеон, чипа трябва да се сменя

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2510 Весело

  Новият силикон
  ________
  Еееее@си POWERъ!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  Силикон в процесорите, АРМ собствена компания на Епъл, въобще дълбоки познания по материята :)

  Panta rhei....
 10. 10 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  Материята отделно, те познанията на автора по български език са слаби: "съществуващите приложения за базирани на "Интел" машини могат да бъдат модифицирани, за да работят само "само за няколко дни".

  Не знам кой би се интересувал от приложения работещи само няколко дни. Вероятно в оригинала е пишело, че само за няколко дни приложенията могат да бъдат модифицирани, но понеже в пустият му английски словоредът не е като нашия, та...
  Ех, ако можеше и "Дневник" да смени преписвачите с журналисти...

 11. 11 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2140 Весело

  Силиконова статия по силициеви проблеми ;)

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  Според спецовете,AMD се е откъснал далеч пред Intel...

 13. 13 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 1260 Весело

  Ах спомняте ли си госпожо, когато 'разбирачите' вещаеха че ябълките след Джобс умиргат

  Facing Worlds
 14. 14 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  Предният път когато изпозлваха "собсвени процесори" за настолни компютри и лаптопи, загубиха огромен пазарен дял. Няма да се учудя, ако и сега се случи подобно нещо!

 15. 15 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 631 Любопитно

  ARM не е на Apple и компанията Arm Holdings никога не е била собственост на Apple. Понеже в статията на няколко пъти се говори ARM-процесори като за "свои собствени процесори" (на Apple).
  —цитат от коментар 6 на Smoke

  ARM е архитектура за процесори и се лицензира. Епъл може да внесе промени и разработи собствен чип базиран на ARM архитектурата, който не може да се предлага от ARM на други компании и ще си е само техен.

  Така че може да е коректен израза „собствен на Apple ARM процесор“.

  @)----,--'--
 16. 16 Профил на Stilian Momchilov
  Stilian Momchilov
  Рейтинг: 411 Неутрално

  TMC ще захлебят. Това може и да обясни завода в USA.
  А Apple се връщат пак в Risk процесорите.

  Подслушват ме, значи съществувам
 17. 17 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  До коментар [#15] от "MyTwoCents":

  arm based по скоро трябва да се казва.

 18. 18 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  "В резултат на това евентуални клиенти може да отложат покупката на нови компютри, докато не излязат първите модели, базирани на ARM. Това може да удари продажбите както на "Епъл", така и на разработчиците, които правят софтуер за платформата."

  Интересен въпрос е и кой ще произвежда новите чипове.
  Имайки предвид как Covid кризата удари веригите за доставки, нещата могат да станат и по-сложни...

  I Want To Believe
 19. 19 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  Залезът на Епъл. От лаптопите имам два MacBook Pro, единият от античната 2012 с i7. Най-добрият досега. 8 години, братче, и всичко върви надолу. Intel процесорът беше най-доброто нещо, защото чрез Parallels живееш и в двата свята -- хем си в епълския, хем си във виндозеския с XP. С XP, дебело подчертавам. Затова пазя като зеницата на окото си да съм с OS X 10.8.4 Mountain Lion. Сега бързо отивам да си взема от магазина един i3 или i5 от малките air-чета, за да не нося тухли из летищата, и всичко заспива. Май с епъла го приключваме. С телефоните още на SE му беше краят. Galaxy Note8 просто уби всичко епълско на нея територия. R.I.P.

  P.S. Ще видим. Ако на техния процесор Parallels (точно Parallels, а не друга VM) могат да подкарат XP както досега, може и да получат втори шанс. Надеждо, ти си моят най-голям тиранин.

 20. 20 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2140 Весело

  Според спецовете,AMD се е откъснал далеч пред Intel...
  —цитат от коментар 12 на deaf


  Гухчо, май и недовиждаш, иде реч за ARM, не за AMD...

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 21. 21 Профил на juk
  juk
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Епъл вече правят телевизионни сериали. Не ги интересуват ай-ти. Кой изгорял - изгорял, другите са късметлии.

 22. 22 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 1260 Весело

  До коментар [#19] от "bryghtlyght":

  Залезът на x86. Ще цъкат сантасе с флаша в отвъдното

  Facing Worlds
 23. 23 Профил на mandzo
  mandzo
  Рейтинг: 551 Весело

  До коментар [#6] от "Smoke":

  Ти сигурно пишеш за "матряла", щото ние знаем какво е ARM и на кого е. Бруталното незнание на превеждащата Силиконка само ни кефи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK