За вулканичния край на Римската република и фараоните в Египет е виновна... Аляска

Изригването на Окмок през 2008 г.

© Alaska Volcano Observatory/United States Geological Survey

Изригването на Окмок през 2008 г.В годините след убийството на Юлий Цезар в древен Рим историческите документи рисуват картина на необичаен студ, недостиг на храна, болест и глад, които съпътстват основен момент в историята на света.


Историците отдавна подозират, че това необяснимо екстремно време може да бъде свързано с изригването на вулкан, но не бяха успели да определят къде или кога се е случило то и колко тежко е било. Кандидатите бяха вулкани в Никарагуа, Сицилия и Камчатка в Далечния изток на Русия.


След климатично моделиране и анализ на пепел от ледени ядра международна група учени и историци сега смятат, че най-вероятният кандидат е вулканът Окмок в Аляска. Масивното изригване преди повече от 2000 години е оставило кратер с диаметър 10 км, който е все още видим днес.
"Да се намерят доказателства, че вулкан от другата страна на Земята е изригнал и на практика е допринесъл за края на Римската република, фараоните в древен Египет и възхода на Римската империя, е невероятно", заяви Джоузеф МакКонъл, професор по хидрология в Desert Research Institute в Рено, Невада, и главен автор на проучването, публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences.


През последните години геолози, историци и археолози често обединяват усилията си, за да проучат социалните въздействия на големи вулканични изригвания. Те разчитат на амалгама от доказателства - включително ледени ядра, исторически хроники и моделиране на климата - за да определят как вулканизмът е засегнал различните цивилизации от древен Рим и Египет до предколумбовата Мезоамерика.


Има много нюанси в този вид работа, заяви пред "Ню Йорк таймс" Джоузеф Манинг, историк от Университета в Йеил, който е изучавал египетските династии.


Това не е - изригване на вулкан и обществото отива по дяволите. Надяваме се в крайна сметка да разберем по-добре историята, но и да разберем по-добре това, което се случва в момента


Джоузеф Манинг,

историк от Университета в Йеил


Убийството на Цезар предизвиква борба за власт, която в крайна сметка слага край на Римската република и води до преминването от едно по-демократично управление към диктатурата на Римската империя. Това предизвиква и края на династиите на фараоните в Египет и минаването на региона под пълна римска власт.


Остров Унмак и калдерата на Окмок

© Alaska Volcano Observatory/United States Geological Survey

Остров Унмак и калдерата на Окмок


Според учените провалът на реколтата, гладът и болестите в резултат на изригването вероятно допълнително са изострили социалните вълнения и са допринесли за политическото преустройство "в този критичен момент за Западната цивилизация".


"Не можем да определим как точно екстремното време и епидемиите допринасят за падането на Републиката преди 2000 години, но е вероятно да са изиграли ключова роля", коментира МакКонъл.


Ядра от арктически лед


Екипът анализира вулканична пепел, известна като тефра, намерена в проби от арктически лед, взети в Гренландия и Русия, за да свържат периода на необясним екстремен климат в Средиземноморието с масивното изригване на вулкана Окмок на остров Умнак от Алеутските острови.


"Сравнението с тефрата е необичайно добро", казва Джил Плънкет, изследовател от School of Natural and Built Environment в Queen's University Belfast.


"Сравнихме химическия отпечатък на тефра, открита в леда, с тефра от вулкани, за които се смята, че са изригнали около това време, и беше много ясно, че източникът на материала от 43 пр.н.е. в леда е изригването на Окмок."


Пепелта от изригването стои в атмосферата близо две години и понижава температурите в Северното полукълбо с близо 7°С, се казва в изследването.


Ледено ядро от Гренландия

© Dorthe Dahl-Jensen/DRI

Ледено ядро от Гренландия


Промяната на температурата може да се види в дървесни пръстени от Скандинавието, Австрия и Калифорния, като пробите от Калифория показват температури под нулата в началото на септември 43 г. пр.н.е.


Данни от пещери в Китай също показват спад на температурите за трите години след изригването. Климатичните модели предполагат, че лятото и есента са били много по-влажни от нормалното след изригването през 43 г. пр.н.е. на Окмок, който е активен и до днес и последно изригна през 2008 г.


Приблизително 1500 вулкана са потенциално активни в момента, което означава, че са изригнали в някакъв момент през последните 10 000 години. Докато днес учените разполагат със сложни инструменти за наблюдението им, огромната част от историческите изригвания са неизвестни поне от съвременна научна гледна точка.


Ледените ядра, обикновено пробити вертикално в ледници, крият парчета вулканичен материал, който пада заедно със снега върху повърхността и постепенно се наслагва. Обикновено пробите се стопяват и се изследват за наличието на близо 30 различни химически елемента.


Тефрата е специална находка, защото може да бъде геохимично свързана с конкретен вулкан. "Тефрата идва от самата магма", казва Майкъл Сигл, химик от университета в Берн в Швейцария, "Тя носи състава на скалите."


Сярата също е показател за минало изригване. Серният диоксид - газ, обикновено изхвърлян в атмосферата чрез изригване на вулкани - реагира с водните пари, за да създаде сулфатни аерозоли. Тези мънички частици могат да останат в стратосферата с години, носени от ветровете, но те, подобно на тефрата, в крайна сметка падат обратно на Земята.


За вулканичния край на Римската република и фараоните в Египет е виновна... Аляска

© Joseph R. McConnell/DRI


Ледът носи и времева марка. МакКонъл и неговите колеги търсят вариации в елементи като натрий, който се намира в морския въздух и сезонно се издухва във вътрешността. Чрез просто преброяване на годишните вариации на тези елементи е възможно да се проследи минаването на годините. "Това е като запис от дървесен пръстен", казва МакКонъл.


Получените данни говорят за сериозни промени в климата.


"В средиземноморския регион тези мокри и изключително студени условия през важните за селското стопанство пролет и есен вероятно са намалили добивите и усложнили проблемите с доставките на храни по време на разгаряща се политическа криза", коментира Андрю Уилсън, класически археолог от Университета в Оксфорд.


Спирането на Нил


По същото време друга голяма цивилизация също усеща ефектите от вулканизма, включително изригването на Окмок, което засяга основен ресурс - водата.


Египет - преди построяванети на язовир Асуан в началото на 20 век - бе напълно зависим от ежегодното лятно прииждане на река Нил. Тези наводнения, поддържани от мусонни дъждове във високопланинските райони на Етиопия, доставят вода и плодородна тиня, критични за аграрното общество на Египет. "Целият ритъм на годината е изграден около наводненията", казва Манинг.


Вулканичните изригвания, дори тези от другата страна на света, биха могли да нарушат тези разливи, показаха наскоро Манинг и неговите колеги. Използвайки записи от Нилометъра в Кайро - осмоъгълна мраморна колона, която се използва за запис на височината на наводнението на Нил от 622 г. до 1902 г., екипът открива, че разливът е по-слаб или отсъства през годините, когато е имало голямо изригване на вулкан по света.


За вулканичния край на Римската република и фараоните в Египет е виновна... Аляска

© Joseph R. McConnell/DRI


Документи от времето на династията на Птолемеите, продължила от 305 до 30 г. пр.н.е., показват същата тенденция.


Виновникът според изследването на Манинг е охлаждане, причинено от сулфатни аерозоли. Когато Земята се охлажда след голямо изригване, нейните атмосферни циркулационни модели се променят. Това може да измести невидимата точка на срещата на ветровете от Северното и Южното полукълбо, което влияе и на местата, където падат мусонните дъждове. Когато по-малко валежи падат над Етиопия, където е основният приток на Нил, толкова по-малко вода има в Египет.


Писмени докумети от епохата показват, че слабото прииждане на реката има социално-икономически и политически последици. Въстанията се увеличават през годините след "спиране на Нил", а официалните съобщения от храмовете - предназначени да установят политическата легитимност на гръцките фараони - стават по-често срещани.


Укрепването на елитната власт по време на сътресения има смисъл, казва Манинг. "Лошото наводнение се тълкува, че имаш лош фараон на трона."


Вулканични изригвания


Вулканичните изригвания са оставили отпечатъци и на други общества. Те са с икономическия упадък в преколумбова Мезоамерика и предизвиканата от глад миграция в източен Китай през 10 век. Изригванията потенциално са помогнали за широкото разпространение на на болести като чумата на Юстиниан около 540 г. след н.е. Преди малко повече от десетилетие изригването на Еяфятлайокул в Исландия затвори голяма част от Европа за полети.


За вулканичния край на Римската република и фараоните в Египет е виновна... Аляска

© Associated Press


"Все още има големи неразгадани мистериозни изригвания до началото на 19 век", казва Робърт Дъл, палеоеколог от Лутеранския университет в Калифорния.


Разгадаването им ще ни даде и по-добро разбиране на структурата на обществата. Например по-голямото познаване на моделите на търговия ще хвърли светлина върху това как провалът на реколтата в един географски район би имал ограничаващи ефекти в по-широк регион, казва той.


В момента изригват около дузина вулкани, като ефектът им е почти незначителен. Но от време на време има наистина голямо изригване.


"Вулканът Окмок не е бил общоизвестна заплаха", коментира Дъл. "Но Еяфятлайокул също не беше."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4147 Неутрално

  Интересна статия! Епизодично в историята се търси и влиянието на някои климатични фактори като суша, наводнения, но общо взето рядко. А в случая при рязка промяна в климатичните обстоятелства, температури могат да доведат до сериозни катаклизми.

  Сещам се за една чума през 14 в. на Балканите, покосила почти 50% от населението, дори и търновската царица. Случайно съвпаднало с нашествието на османците.
  Както и за нашето Априлско въстание - м. май, бунт в равнините, разгром, ръководителите на въстанието бягат към Румъния, и неприятно са изненадани от сняг в планината, който ги довършва.

 2. 2 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 950 Весело

  До коментар [#1] от "historama":

  Наистина интересна статия!

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 3. 3 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4020 Весело

  "Документи от времето на династията на Птолемеите, продължила от 305 до 30 г. пр.н.е., показват същата тенденция."

  Да не би да е имало тогава Агенция за измерване нивото на Нил?!

  klimentm
 4. 4 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2635 Неутрално

  "Смърт без причина, няма!"

  Ако не е вулкан, ще е епидемия! Ако не е епидемия ще е слънчева активност.
  Все ще се намери нещо!

  Да не оставям да ми изстине кафето...

 5. 5 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#3] от "klimentm":

  Ами Египет първо е бюрократична цивилизация , второ Египет това е Нил. В случая обаче се имам предвид сведенията за лоша реколта и болести по време на управлението на Клеопатра VII. След убийството на Цезар започва война между убийците му и наследниците Октавиан и Антоний. Клеопатра трябвало да подкрепи цезарианците, но се извинила с вътрешни проблеми лоша реколта и глад

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 6. 6 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 806 Неутрално

  Това е ясна 'сигнална лампичка', какви социални катаклизми могат да причинят, дори минимални изменения в климата. И още повече, коги населението на Земята е над 7 млрд., а не някакви си 200 млн. по времето на Юлий Цезар.
  Една по-рязка промяна би довела до масова миграция и войни.
  И това вече започва да става реалност.
  -----

 7. 7 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1755 Весело

  До коментар [#1] от "historama":

  "Интересна статия!"

  М-да, отрича се парниковият ефект, поне на серните окиси:
  "Серният диоксид - газ, обикновено изхвърлян в атмосферата чрез изригване на вулкани - реагира с водните пари, за да създаде сулфатни аерозоли. "
  Въглеродният диоксид и азотните окиси също създават аерозоли с кондензираната пара в атмосферата, известни като "киселинни дъждове".
  А при вулканичната пепел се променя доктрината на затоплистите - набляга се на (отразеното) ултравиолетово лъчение (и има захлаждане) вместо на погълнатото и излъчено инфрачервено лъчение (голямото затопление, за което затоплистите вземат грантове).

  Дори се прави опит да се пренапише Историята:
  - на древен Египет, пет хиляди години преди Птоломеите никакъв вулкан не им е повлиял (Библейските наказания може изобщо да не са свързани с Египет доколкото юдеите са били "заробени" от Асирия), но кагото "чужденците"/"цвили-вили-зацията" го е окупирала, само вулканите са виновни;
  - по време на Римската република има масивни робски въстания, а при Римската империя - само "национал-освободителни войни" при петте добри императора
  https://en.wikipedia.org/wiki/Nerva –Antonine_dynasty#Five_Good_Emperors

 8. 8 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2006 Неутрално

  През 1815 година вулканично изригване в Индонезия предизвиква “годината без лято” по цялата земя. Наред с глада и болестите води до унищожаването на лозята в Европа, а оттам и до заместването на виното като алкохолна напитка с уискита, водки и подобни глупости. В Америка се ускорява експанзията на Запад. Между другото преди да се публикува тест не е лошо да се прочете още веднъж? Не може вулкан в Аляска да е причина хем за унищожаване, хем за разрастване на Римската империя.

 9. 9 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 663 Неутрално

  До коментар [#8] от "Таралеж":

  Наистина е хубаво да се чете преди да се публикува. Бих добавил дори, че е хубаво, да се прочете и преди да се коментира :)

  Става дума за край на Римската република и разрастване на Римската империя. Каква е разликата... ми, добре е да се прочете :)

 10. 10 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2006 Неутрално

  До коментар [#9] от "ilinko":

  Уууупс! Благодаря за забележката. Моя грешка! Виноват!

 11. 11 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1755 Весело

  До коментар [#6] от "ali_ibn_isa":

  "Това е ясна 'сигнална лампичка', какви социални катаклизми могат да причинят, дори минимални изменения в климата. "

  Тая "сигнална лампичка" е по-скоро призив за грантосване. По-големите катаклизми са ставали от преместването/потъването на тектоничните плочи (земетресението в Индонезия в самия край на 2004 г. и после в Непал) отколкото от изригването на вулкан
  https://news.bg/world/dva-vulkana-izrignaha-v-indoneziya.html
  80 км земна кора
  https://en.wikipedia.org/wiki/Earth 's_crust
  е с пъти по-значима от 8 км (Тропосфера) или дори 80 км атмосфера (Тропосфера+Статосфера+Мезосфера).
  https://en.wikipedia.org/wiki/Atmosphere_of_Earth
  В Кората имаме температурна разлика от 400 до 2000 градуса, в атмосферата имаме температурна разлика от 60 до 200 градуса.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Geothermal_gradient

 12. 12 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 861 Весело


  Не може вулкан в Аляска да е причина хем за унищожаване, хем за разрастване на Римската империя.
  —цитат от коментар 8 на Таралеж

  Що не четем?

  “Убийството на Цезар предизвиква борба за власт, която в крайна сметка слага край на Римската република и води до преминването от едно по-демократично управление към диктатурата на Римската империя. “

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 13. 13 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 806 Весело

  До коментар [#6] от "ali_ibn_isa":"Това е ясна 'сигнална лампичка', какви социални катаклизми могат да причинят, дори минимални изменения в климата. "Тая "сигнална лампичка" е по-скоро призив за грантосване. По-големите катаклизми са ставали от преместването/потъването на тектоничните плочи (земетресението в Индонезия в самия край на 2004 г. и после в Непал) отколкото от изригването на вулканhttps://news.bg/world/dva-vulkana-izrignaha-v-indoneziya.html 80 км земна кораhttps://en.wikipedia.org/wiki/Earth 's_crustе с пъти по-значима от 8 км (Тропосфера) или дори 80 км атмосфера (Тропосфера+Статосфера+Мезосфера).https://en.wikipedia.org/wiki/Atmosphere_of_Earth В Кората имаме температурна разлика от 400 до 2000 градуса, в атмосферата имаме температурна разлика от 60 до 200 градуса.https://en.wikipedia.org/wiki/Geothermal_gradient
  —цитат от коментар 11 на wanderer


  На вас руско-съветските труженички само 'грантосване' ви е в главата.
  Троловската надница ли не ви дават редовно, та и под такива безобидни статии цапате.
  Не сте глупав човек - намерете си по-достойна работа :)
  ---

 14. 14 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Богатите най-много се страхуват от хаос и затова държат народа постоянно в страх.

 15. 15 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 915 Неутрално

  Теории всякакви за всичко, и нито една доказана !!!

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8059 Неутрално

  Сега да очакваме някакъв природен катаклизъм, че тука нещо да вземе да се променя.

 17. 17 Профил на Koothrapalli
  Koothrapalli
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Съгласно теорията на Р. Т. Малтус народите се държат под ''контрол'' с глад(храна), воѝна(мир) и болести(здраве). Нещо да ви напомня?

  уморен от хитрините с които сблъсквам всеки ден
 18. 18 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2500 Неутрално

  Земята има механизми за поддържане на климата. При повишаване на тепературата, възникват големи пожари и димът намалява слънчевата енергия на повърхността. Миналата година имаше големи пожари в Австралия и Русия.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 19. 19 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  "След климатично моделиране и анализ на пепел от ледени ядра международна група учени и..."

  Ледените ядра всъщност са ice cores - ядките от сондажи в леда - цилиндри от лед от които взимат пробите си от мехурчетата запечатан в тях въздух от предходни исторически и геоложки епохи.

 20. 20 Профил на giy14583303
  giy14583303
  Рейтинг: 45 Неутрално

  Гладът най-бързо от всичко убива вярата у богове и водачи. От тук до сриването на съответната цивилизация пътя е кратък.
  Здравей КОВИ! Как си?

 21. 21 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Нищо му няма на Рим по това време.
  Населението минава от фасадна демокрация към мека монархия, не му трябва да мисли и гласува, доволно е да папка и пърди.
  И без вулкан се случват такива работи.

 22. 22 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Това е ясна 'сигнална лампичка', какви социални катаклизми могат да причинят, дори минимални изменения в климата. И още повече, коги населението на Земята е над 7 млрд., а не някакви си 200 млн. по времето на Юлий Цезар.Една по-рязка промяна би довела до масова миграция и войни.И това вече започва да става реалност.-----
  —цитат от коментар 6 на ali_ibn_isa


  Ако някой вулкан вземе да докара студ и глад в Европа, какво ли ще приказват затоплистите, за да си изкарат хляба/грантовете?

 23. 23 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1847 Весело

  Сега да очакваме някакъв природен катаклизъм, че тука нещо да вземе да се променя.
  —цитат от коментар 16 на Роси


  Визираш Тиквата или Каскета? Или преуспелия млад и кръгъл предприемач?

 24. 24 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1025 Весело

  До коментар [#22] от "PisnaMi":

  Застраховаха се вече, глобалното затопляне стана килматичните промени ... а тях си ги има от както свят светува

 25. 25 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1829 Весело

  Да чакаме ли нов Ленин?😃
  Ленин!
  Сталин!
  Ди-ми-трофф!
  Ура!
  😂

  В Русия съм! В Русия съм!
 26. 26 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  Вулкани са предизвикали гибелта на няколко цивилизации като Минойската заради избухването на вулкана Тера на остров Санторини.
  По-интересното е ,когато избухне супервулкан.Послединят такъв е избухнал преди 74 хиляди години в Индонезия и едва не е затрил човешкият род.Друг супервулкан дреме под Йелоустоун.Избухва на всеки 600 хиляди години,а за последно е избухвал преди 640 хиляди години.

 27. 27 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1986 Неутрално

  До коментар [#3] от "klimentm":

  Ами почти. Има един храм близо до Асуан. Нил обикновено не го е заливал, защото е на десетина метра над сегашното ниво но когато това се е случвало върху една от колоните са отбелязвали докъде е стигала водата. В един момент е бил затрупан с около 20 метров пласт наноси. Поне на такава височина се намира вратата, която е била вход към джамията, когато Египет е бил част от османската империя

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK