Потъмняването на Бетелгейзе не предвещава свръхнова, смятат учени

Бетелгейзе, заснет от телескопа "Хършел"

© ESA/Herschel/PACS

Бетелгейзе, заснет от телескопа "Хършел"Бетелгейзе, ярката звезда в съзвездието Орион, през последните месеци учудваше астрономите с необичайно силния спад в яркостта си.


Международен екип учени съобщи тази седмица, че най-вероятно необичайно големи звездни петна по повърхността на звездата са причинили затъмняването. Резултатите от излседването изключват предишното предположение, че това е прах, наскоро изхвърлен от Бетелгейзе.


Червените гигантски звезди като Бетелгейзе търпят чести вариации на яркостта си. Поразителният спад в осветеността на Бетелгейзе до около 40% от нормалната му стойност между октомври 2019 г. и април 2020 г. дойде като изненада за астрономите. Учените обсъждаха различни сценарии, за да обяснят тази промяна, като някои дори спекулираха, че това е сигнал за неизбежна свръхнова.
Промяната в яркостта на Бетелгейзе през последните месеци

© ESO

Промяната в яркостта на Бетелгейзе през последните месеци


Международен екип от астрономи, воден от Тавиша Дхармавардена от Института за астрономия "Макс Планк" в Хайделберг, демонстрира, че температурните колебания във фотосферата са причина за затъмняването. Най-правдоподобният източник за такива температурни промени са гигантски хладни петна, подобни на слънчевите петна, които обаче покриват 50 до 70% от повърхността на звездата.


Изследването е публикувано в The Astrophysical Journal Letters.


"Към края на живота си звездите стават червени гиганти", обяснява Дхармавардена. "С изчерпването на горивото се променят и процесите, чрез които звездите отделят енергия." В резултат на това те се раздуват, стават нестабилни и пулсират с периоди от стотици или дори хиляди дни, което виждаме като колебание в яркостта.


За сравнение, типичните слънчеви петна са с размерите на Земята. Звездно петно на Бетелгейзе би било сто пъти по-голямо от Слънцето. Внезапното избледняване на Бетелгейзе не означава, че става свръхнова. Това е свръхгигантска звезда, която има свръхгигантски звездни петна


Албърт Цийлстра,

професор по астрофизика от Университета в Манчестър


Размерите на Бетелгейзе и Слънчевата система

© ESO, L. Calcada

Размерите на Бетелгейзе и Слънчевата система


Бетелгейзе е червен супергигант - звезда, която в сравнение с нашето Слънце е около 20 пъти по-масивна и приблизително 1000 пъти по-голяма. Ако бъде поставена в центъра на Слънчевата система, тя почти би достигнал орбитата на Юпитер.


Поради размерите гравитационното притегляне на повърхността на звездата е по-малко, отколкото на звезда със същата маса, но с по-малък радиус. Така пулсациите могат да изхвърлят външните слоеве на такава звезда сравнително лесно, а освободеният газ се охлажда и образува съединения, които астрономите наричат прах.


Червените гиганти са важен източник на тежки елементи във Вселената, които в крайна сметка попадат на планетите и може би спомагат за развитието на живи организми. До момента астрономите са считали производството на прах, поглъщащ светлина, като най-вероятната причина за рязкото намаляване на яркостта.


Гигантски звездни петна


Екипът е използвал нови и архивни данни от Atacama Pathfinder (APEX) и телескопа James Clerk Maxwell (JCMT). Тези телескопи измерват радиацията от спектралния обхват на субмилиметровите вълни (терахерцови вълни), чиято дължина на вълната е хиляда пъти по-голяма от тази на видимата светлина. Невидими за окото, астрономите ги използват от известно време за проучване на междузвезден прах.


"Това, което ни изненада, беше, че Бетелгейзе бе с 20% по-тъмен дори в подмилиметровия обхват на вълната", казва Стив Мейърс от Източноазиатската обсерватория, който сътрудничи на изследването. Опитът показва, че подобно поведение не е съвместимо с наличието на прах. За по-прецизна оценка учените изчисляват какво влияние ще има прахът върху измерванията в този спектрален диапазон. Оказва се, че намаляването на яркостта в субмилиметровия диапазон не може да се дължи на увеличаване на производството на прах. Вместо това самата звезда трябва да е причинила промяната на яркостта, измерена от астрономите.


Облаците прах около Бетелгейзе

© ESO

Облаците прах около Бетелгейзе


Светимостта на една звезда зависи от нейния диаметър и особено от повърхностната й температура. Ако само размерът на звездата намалява, светимостта намалява еднакво във всички дължини на вълната. Температурните промени обаче влияят различно на излъчването по протежение на електромагнитния спектър. Според учените измереното потъмняване във видимата светлина и субмилиметровите вълни е доказателство за намаляване на средната повърхностна температура на Бетелгейзе, която те определят на около 200 градуса по Целзий.


Потъмняването на Бетелгейзе не предвещава свръхнова, смятат учени

© ЕSO


"Въпреки това, асиметричното разпределение на температурата е по-вероятно", обяснява съавторът Питър Скиклуна от Европейската южна обсерватория (ЕСО). "Съответстващите изображения с висока разделителна способност на Бетелгейзе от декември 2019 г. показват области с различна яркост. Заедно с нашия резултат това е ясна индикация за огромни звездни петна, които покриват между 50% и 70% от видимата повърхност и имат по-ниска температура от по-ярката фотосфера."


Звездните петна са често срещани при гигантските звезди, но не в този мащаб. Количеството петна на Слънцето се увеличава и намалява в 11-годишен цикъл, но не е сигурно дали гигантските звезди имат подобен механизъм.


"Наблюденията през следващите години ще ни кажат дали рязкото намаляване на яркостта на Бетелгейзе е свързано с точен цикъл", казва Дхармавардена.


Бетелгейзе, която се намира на около 500 светлинни години от Земята, наближава края на живота си. Но не се знае точно кога ще избухне като свръхнова - може да отнеме стотици хиляди години или дори милион години.


Когато обаче гигантската звезда изчерпи горивото, тя първо ще се срине върху себе си и след това ще избухне. Няма опасност за Земята, но Бетелгейзе ще бъде толкова ярка, че ще може да се наблюдава през деня.


Тъй като са нужни около 500 години, докато светлината достигне до нас, ще наблюдаваме събитие, което се е случило векове в миналото.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2209 Весело

  Ама много интересно произнасчне, предлагате, бе Дневник!

  Бетелгейсше... Ха-ха!

  БЕТЪЛДЖОУС!

 2. 2 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1046 Весело

  До коментар [#1] от "Tzar Vova Josei-ki":

  Звездата се казва Бетелгейзе. Битълджус можеш да си го пуснеш, за да се покефиш на младата Джина Дейвис.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 3. 3 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 947 Неутрално

  До коментар [#1] от "Tzar Vova Josei-ki":

  Ибт ал Джауза да сме точни إبط الجوزاء

 4. 4 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2209 Неутрално

  Ама и аз се чудя, защо казват на ТрУмп - Тръмп!😉😉😉

  При най-малко съмнение за която и да е думичка (на който и да е език (почти)), написваш думичката, плюс "как се произнася", и готово😉!

 5. 5 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2209 Неутрално

  До коментар [#3] от "Славейко":

  +++++

 6. 6 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2209 Неутрално

  До коментар [#2] от "Darulio":

  На времето в БМФ-Варна, имаше и кораб кръстен на тая звезда!
  Ама много неуки са били, бе!😂😂😂

  https://morskivestnik.com/spomeni/23052014himi.html

  През тази година се навършват 25 години от доставката на танкерите-химикаловози „Кастор”, „Полукс”, „Бетълджойс” и „Ригел” за Параходство „Български морски флот”.

  Хайде със здраве!

 7. 7 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 947 Весело

  До коментар [#2] от "Darulio":

  Гледай му профила и му крой гащи.

 8. 8 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#1] от "Tzar Vova Josei-ki":

  В България има астрономия отпреди да се родиш и даже отпреди уискито да стане популярна напитка. Затова казваме Венера вместо Винъс, Юпитер вместо Джупитър и т.н.

 9. 9 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 947 Неутрално

  До коментар [#6] от "Tzar Vova Josei-ki":

  То затова във Варна няма университет като хората

 10. 10 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 947 Неутрално

  До коментар [#8] от "tamada":

  Ама да не мислиш, че е някой 20-годишен? Кой 20 годишен си губи времето в такъв спор?

 11. 11 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1989 Неутрално

  някой я точи . много ток им трябва на марсианите . сигур строят нещо голямо.

 12. 12 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Жалко че няма да видим това светлинно шоу !!!!

 13. 13 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 934 Весело

  Тц, тц, тц... Много знаят тия учЕни за процеси, ставащи на 500 светлинни години от нас, ма що не вземат да обяснят като хората защо видимите размери на слънцето, луната и съзвездията са по-големи на хоризонта, отколкото в зенита, а?

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 14. 14 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 934 Неутрално

  Ама много интересно произнасчне, предлагате, бе Дневник!Бетелгейсше... Ха-ха!БЕТЪЛДЖОУС!
  —цитат от коментар 1 на Tzar Vova Josei-ki


  Вова, една улица в баш-центъра на София се нарича "Вашингтон". Що ли?
  А пък германците /или немците - както искаш/ наричат звездата Бетелхойзе...

  А знаеш ли, че финландците наричат страната си Нокиа?

  Аре, че станА сложно...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 15. 15 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1989 Неутрално

  До коментар [#14] от "ТНТ":

  В Прищина има булевард Джордж Дабълю Буш. И паметник на Били Клинтън.

 16. 16 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 947 Неутрално

  До коментар [#14] от "ТНТ":

  Финците наричат страната си Суоми, не знам какво имаш навпредвид

 17. 17 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  Тц, тц, тц... Много знаят тия учЕни за процеси, ставащи на 500 светлинни години от нас, ма що не вземат да обяснят като хората защо видимите размери на слънцето, луната и съзвездията са по-големи на хоризонта, отколкото в зенита, а?
  —цитат от коментар 13 на ТНТ


  Защото атмосферата играе ролята на леща и оголемява слънцето и Луната при хоризонта о в зенита лъчите падат директно без пречупване.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 18. 18 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 934 Неутрално

  До коментар [#16] от "Славейко":

  Те говорят на суоми...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 19. 19 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 934 Неутрално

  До коментар [#17] от "lz2":

  Най-елементарният и близък до ума, но неверен отговор. Доказано. Също и теориите на принципа на миражите.

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 20. 20 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 934 Весело

  До коментар [#15] от "pavur":

  А пък англичани и американци наричат Кремль "Кремлин"...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK