Три мисии потеглят в търсене на живот на Марс

Три мисии потеглят в търсене на живот на Марс

© NASA/JPLВ следващите няколко седмици три космически мисии ще бъдат изстреляни към Марс. В разстояние на дни една след друга сонди на САЩ, Китай и Обединените арабски емирства ще предприемат 7-месечното пътешествие, за да отговорят на въпроса, който занимава учените от десетилетия - има ли живот на Марс и дали някога е съществувал.


"Мисиите през последните години показаха, че Марс не е мъртвият извънземен свят, за който го смятахме. Това се оказа планета, обсипана със стари езерни корита, изсъхнали речни канали и утаечен материал", казва Рей Арвидсън от университета "Вашингтон" в Сейнт Луис. "Преди милиарди години Марс е бил топъл и влажен. Сега ще разберем дали тези условия са довели до еволюцията на живот на Марс точно както на Земята и дали този живот продължава под повърхността."


Марс 2020 на НАСА


Мисията на САЩ, която ще започне в началото на август, ще включва спускането на нов роувър, наречен Perseverance, в кратера Джезеро/Йезеро, близо до древната делта на река. Роувърът ще изследва скалите на кратера и ще събира образци от почвата. Пробите ще бъдат прибрани няколко години по-късно от друга машина - Fetch, все още непостроеният роувър на Европейската космическа агенция.
Пробите след това ще бъдат изстреляни към Земята, където се очаква да пристигнат около 2031 г. Събраният близо 500 гр. материал се очаква да разкрие признаци на живот в миналото на планетата.


Perseverance също така ще тества първия хеликоптер на Марс и ще направи опит за извличане на кислород от въглеродния диоксид в марсианската атмосфера - като тест за методите, които биха помогнали на бъдещите човешки изследователи на планетата.


Tianwen-1 на Китай


Също толкова амбициозна, китайската мисия Tianwen-1 по същество е космически кораб "три в едно", състоящ се от спътник, който ще обикаля около Марс, система за кацане и роувър, който ще търси вода и лед на повърхността. Китай наскоро придоби значителен опит в изпращането на кораби и роботи на Луната и сега предприема следващата логична стъпка с експедиция до Марс.


Perseverance

© NASA/JPL

Perseverance


Точните подробности за мисията обаче са оскъдни. Датата на излитане и мястото за кацане на Марс все още не са разкрити от китайците. "Нашият екип работи в центъра за полети в Уенчан в момента и всичко върви гладко", е всичко, което Уанг Чи, генерален директор на Националния космически научен център (NSSC) в Пекин, разкри пред списание Nature миналата седмица.


"Амал/Надежда" на ОАЕ


Мисията на Обединените арабски емирства "Надежда" е вероятно първата, която ще потегли към Марс. Изстрелването бе предвидено за сряда (15 юли) на японската ракета H-2A, която ще излети от космическия център "Танегашима" и ще бъде първата междупланетна мисия, извършена от арабска държава. Заради лошите метеорологични условия полетът бе отменен, като се очаква да бъде изпълнен в края на юли.


Корабът ще влезе в орбита около Марс в началото на 2021 г., което ще съвпадне с 50-годишнината от създаването на ОАЕ, и ще изучава подробно атмосферата на планетата.


Сондата е снабдена с инфрачервен спектрометър за изучаване на марсианските облаци и прашни бури и ултравиолетови детектори за анализ на газовете в горната атмосфера на планетата. След това тези данни ще бъдат комбинирани и използвани за създаване на първата глобална метеорологична карта на планетата.


"Всички сме марсианци!"


Изстрелването на три мисии до Марс по почти едно и също време е забележително, но всичко зависи от небесната механика, обяснява астробилогът от Open University Сюзън Швенцер пред в. "Гардиън".


Кацането на роувъра Sojourner на Марс - юли 1997 г.

© NASA/JPL

Кацането на роувъра Sojourner на Марс - юли 1997 г.


"На всеки 26 месеца орбитите на Земята и Марс се подреждат по начин, който прави сравнително лесно изпращането на ракета там. Тези прозорци продължават по няколко седмици и един такъв прозорец се отваря това лято", каза тя.


Предишни мисии - като Spirit, Opportunity и Curiosity - показаха, че Марс трябва някога да е бил по-топъл, но е бил обречен като люлка на сложен живот заради размерите си. Диаметърът на планетата е наполовина по-малък от този на Земята, което означава, че има много по-малко ядро в сравнение с това в центъра на нашата планета. Марсианското ядро е било разтопено, охладено и втвърдено преди милиарди години, а без него Марс вече не би могъл да генерира магнитно поле, което да защитава живота от радиацията от Слънцето, както прави магнитното поле на Земята. В резултат на това марсианската атмосфера и повърхностните й води са били изгубени в космоса.


"Марс е сравнително малък и затова би изстинал по-бързо от Земята", казва Швенцер. "Моретата, езерата и реките са се образували там, преди да са се появили на Земята, и така животът може да се е зародил на Марс, преди да се случи тук."


Намирането на живот на Марс има значение, което надхвърля границите на Слънчевата система.


"Все още не знаем как са възникнали първите репликиращи се метаболизиращи структури, които бихме нарекли "живи", обяснява Кралският астроном на Великобритания Мартин Рийс. "Този процес може да е нещо уникално, което се е случило само веднъж в нашата Галактика - тук, на Земята. От друга страна, това може да бъде нещо често срещано и животът да е широко разпространен из Космоса."


Има един ключов проблем, предупреждава Рийс. "Трябва да сме сигурни, че произходът на живота на Марс и на Земята са били напълно независими един от друг и това създава проблем - парчета скали от Марс, носещи живот, може да са достигнали Земята по време на зараждането на Слънчевата система. Този примитивен марсиански живот може да е заселил нашата планета. По този начин всички форми на живот на Земята, включително хората, всъщност биха възникнали на Марс. Накратко всички сме марсианци!"


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3119 Весело

  ..."Преди милиарди години Марс е бил топъл и влажен. Сега ще разберем дали тези условия са довели до еволюцията на живот на Марс точно както на Земята и дали този живот продължава под повърхността"...

  Естествено , че има живот и еволюцията продължава !

  Ще копаят и ще намерят ...марсианския далечен роднина на Ковид 19 отдавна изтрепал Марсианците !!!

 2. 2 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Показателно е отсъствието на Московията при тези опити. Според мен, това се дължи основно на три причини. Липса на средства, изоставане в технологиите, травматична обремененост от досегашния им почти пълен неуспех в опитите им към Марс.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 3. 3 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1781 Неутрално

  Какво ли пише в Карана по този въпрос?

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 4. 4 Профил на vms2O649457
  vms2O649457
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Вероятността да възникне живот на две съседни планети, който да може и да се размножава и еволюира, е крайно нищожна. Тоест, нито има, нито е имало живот на Марс, независимо какви са били условията преди милиарди години. Харчат парите на данъкоплатците за глупости.

 5. 5 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  До коментар [#4] от "vms2O649457":

  Добре че Колумб не е мислел така...

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 6. 6 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  До коментар [#4] от "vms2O649457":

  Ако вселената е безкрайна, вероятността да има живот на две съседни планети също е безкрайна - все някъде във вселената ще има живот на две съседни планети и 'що да не е в Слънчевата система на Земя и Марс. Но който мисли че след Плутон вселената свършва и че животът може да е само на базата на въглерода - няма как да схване повече от доказателство че земята не е плоска - такива още мислят че човек не е стъпил на Луната и тя е космически кораб от Марс, да ни наблюдават - оп, то на Марс няма живот - значи е от Венера - оп, тя е съседна - значи е от невидимата Нубиру.

 7. 7 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 929 Весело

  ..."Преди милиарди години Марс е бил топъл и влажен. Сега ще разберем дали тези условия са довели до еволюцията на живот на Марс точно както на Земята и дали този живот продължава под повърхността"...Естествено , че има живот и еволюцията продължава !Ще копаят и ще намерят ...марсианския далечен роднина на Ковид 19 отдавна изтрепал Марсианците !!!
  —цитат от коментар 1 на SS


  Как беше оная приказка, за опитите да забременеят мъж? И те май продължават. Само пълни идиоти, или безсрамни лапачи(ала НПО-та), могат да продължават безсмислените експерименти, да търсят живот на места където е ОЧЕВАДНО, че не може да има. Дори и да намерят някакви микроби, какво СЛЕДВА после?

 8. 8 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  До коментар [#7] от "jord bond":

  Доказателства че няма живот на Марс - ходили сте там, обиколили сте навсякъде?
  Колко вида живот познавате, освен на въглеводородна база?

 9. 9 Профил на vms2O649457
  vms2O649457
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#5] от "venci4":

  Колумб е търсел пряк път до Индия, не марсианци. При кръгла Земя Мисията му не е била чак толкова обречена.

 10. 10 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 929 Весело

  Показателно е отсъствието на Московията при тези опити. Според мен, това се дължи основно на три причини. Липса на средства, изоставане в технологиите, травматична обремененост от досегашния им почти пълен неуспех в опитите им към Марс.
  —цитат от коментар 2 на simval


  Показателно е оттеглянето им и от опитите на ДЖЕНДЪРмерията. Травматична обремененост от 90-те, както ни подсказваш...

 11. 11 Профил на vms2O649457
  vms2O649457
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#6] от "Deaddark":

  Вселената не е безкрайна, тя е на 14 млрд. години и нема как да се е разширила до безкрай към днешна дата. Но дори да допуснем хипотетично че е безкрайна, то вероятността точно в съседната на нашата планета да възникне живот е като да хвърлиш милион пъти зарче и да се пада само 6, т.е. несериозно е дори да се обмисля изпращане на апарати с такава цел.

 12. 12 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 929 Любопитно

  До коментар [#7] от "jord bond":Доказателства че няма живот на Марс - ходили сте там, обиколили сте навсякъде?Колко вида живот познавате, освен на въглеводородна база?
  —цитат от коментар 8 на Deaddark


  Добре де, аз допуснах(фор сейк ъф дъ аргумент) че има. После? В пустините на Земята със сигурност има, ма нещо не виждам да бързат да ги усвояват...

  Съжалявам, че някои страдат от ескейпизъм, ама защо трябва заради тях, да се пренебрегват истински/належащи проблеми ТУК и СЕГА?

 13. 13 Профил на vms2O649457
  vms2O649457
  Рейтинг: 0 Неутрално

  По-вероятно е да търсят редки метали, но добре знаят на какво кълве публиката и винаги я баламосват с уж търсене на живот за да оправдаят потрошените милиарди.

 14. 14 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6243 Неутрално

  До коментар [#2] от "simval":

  Роскосмос участва в европейския проект за марсоход (или роувър), който трябваше да стартира също това лято, но се отложи за следващия прозорец след две години. Причините се обясняват със забавянето заради коронавируса. Това е шарен проект с много участници от цяла Европа и координацията изобщо не е проста и лесна.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 15. 15 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2073 Весело

  До коментар [#5] от "venci4":

  “Чалмите” изпращат кораб на Марс. Не си затваряйте очите!

 16. 16 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 947 Неутрално

  До коментар [#14] от "Незнайко в Слънчевия град":

  ОК, това, което добавяш напълно потвърждава това, което казвам.
  Показателно е отсъствието на Московията при тези (сегашните) опити. Айде, със САЩ и Китай сме свикнали, ама наличието на араби(!) при отсъствието на мужици впечатлява.
  И второ - както ни осведомяваш, Роскосмос се е присламчил към тези, които евентуално, биха му помогнали там където те изостават - съвременните технологии.
  Виж за обремененостите им - едва ли отнякъде би дошла помощ в обозримото бъдеще.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 17. 17 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3026 Весело

  До коментар [#11] от "vms2O649457":

  Грешите, вероятността е такава че все едно да хвърлиш зарче и да се падне 1, 2, 3, 4, 5 или 6. А доказателства че вселената е на 14 милиарда години няма - има една теория, подкрепена с аргументи като на теорията за плоската земя.

 18. 18 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  До коментар [#12] от "jord bond":

  Икономиката казва че ресурсите са ограничени и трябва да оптимизираме използването им - така че сте прав - има много по-важни неща днес.

 19. 19 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 587 Неутрално

  И малките деца знаят че НАСА снимат филмчетата си от Марс в Гренландия! Не случайно, Тръмп иска да купи Гренландия от Дания! Но овцете вярват ли, вярват!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 569 Неутрално

  А къде е мисията на Русия?
  Измислят нова междуконтинентална безаналогова и неотразима ракета със свръхмощни ядрени глави?

 22. 22 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3026 Весело

  До коментар [#20] от "vms2O649457":

  Нищо, защото без никакви знания нищо не може да обясниш. Ти си от плоскоземците, дето мислят ОН радикала за вода и С за сажди. Бас хващам че не знаеш че Луната е сива, Марс кафяв - но гордо казваш че не трябва да се ходи, 'щото няма да има(ш) за пиене.

 23. 23 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 992 Неутрално

  Търсенето на живот е за широката публика, изследванията са за
  развитието на науката !!!

 24. 24 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3648 Неутрално

  Не сме се оправили с живота на Земята, но щом са рекли - нека опитат. Както са казали учените, от опит глава не боли.

 25. 25 Профил на vucoff
  vucoff
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Вече по три мисии накуп се подхващат!

 26. 26 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  Надали ще търсят живот, сигурно им е интересно защо е изчезнал, ако го е имал.. че туко виж и нашите примати се гътнали.

 27. 27 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  До коментар [#12] от "jord bond":Икономиката казва че ресурсите са ограничени и трябва да оптимизираме използването им - така че сте прав - има много по-важни неща днес.
  —цитат от коментар 18 на Deaddark


  Ресурсите на Земята са близко до неизчерпаеми спрямо предполагаемия живот на планетата, просто ползваме ядрената енергия неефективно и мислим че ресурса е петрол, а това е 5-то качествен ниско ефективен вторичен боклук.

 28. 28 Профил на dma12587967
  dma12587967
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  Вече по три мисии накуп се подхващат!
  —цитат от коментар 25 на vucoff


  Да, заради "прозореца". Или сега или след 26 месеца.

 29. 29 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 535 Неутрално

  49 години след създаването си от "0", в пустинята, ОАЕ изпраща мисия за проучване на Марс.
  500 години след създаването си, расия продължава да изпраща въоръжени бандити, които да завземат територия, защото тайната не им стига.

  Два свята - единият е излишен.

 30. 30 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  Жалко че ЕСА пропуснаха да се включат и те в армадата с техните "орбитър, лендър и ровър". Както и да е следващата години предлага поне 2 кацания, а това на НАСА се очака да е голямо шоу с ТВ камера на борда предаваща цялото кацане. Разбира се и хеликоптерът ще е атракция, а ровърът пък има над 20 камери на борда.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 31. 31 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  До коментар [#11] от "vms2O649457":

  Тва па мнение що го нашарихте с минуси?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 32. 32 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 773 Неутрално

  До коментар [#23] от "valtoro":

  До коментар [#23] от "valtoro":

  Търсенето на живот е фундаментално важен проблем на съвременната наука. Дали животът е уникална особеност на Земята, дали е често срещано явление, по една-две или повече планети във всяка система, дали нещо средно между горните две, това никой не може да каже - банално липсва информация.

  Eddie lives... somewhere in time!
 33. 33 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2998 Неутрално

  До коментар [#11] от "vms2O649457":


  До коментар [#6] от "Deaddark":....... вероятността точно в съседната на нашата планета да възникне живот е като да хвърлиш милион пъти зарче и да се пада само 6, т.е. несериозно е дори да се обмисля изпращане на апарати с такава цел.
  —цитат от коментар 11 на vms2O649457


  Малко не разбирам логиката Ви. Естествено, че не е възможно да хвърлим милион пъти зарче и да се пада само 6. Но тук става дума за това, че все някога ще се падне. Пък и колкото да изчисляваме вероятности единственият сигурен начин да знаем е като видим.

 34. 34 Профил на Borislav Borisov
  Borislav Borisov
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Малоумници. Цялата Вселена кипи от живот, те ровят...с ровъри...Жалки не..., ами...

 35. 35 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  До коментар [#31] от "Darth Plagueis":

  Защото е научно неиздържано - ти знаеш ли че безкрайност по най-малката дроб е безкрайност. Сложи си двата грама мозък и пак прочети.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на vms2O649467
  vms2O649467
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#33] от "Един препатил":

  Ами все някога и извънземно може да долети и да се скрие под нечие легло, теоретично е възможно. Значи ли това, че преди лягане требва да проверяваш дали не е там?

 39. 39 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3026 Весело

  До коментар [#36] от "vms2O649467":

  Отидох - нищо ми няма, но като описах кой ме прати, почна да приготвя една риза с ръкави зад гърба и каза да отидеш и ти.

  Много хлъзгаво бягаш от темата и пак за краставиците кат' Мирча. Навремето някой с твоя интелект се е подигравал на първите земеделци - защо сеете, като по дърветата има - после е отишъл да ги моли да яде, че да не умре от глад.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3026 Весело

  До коментар [#40] от "vms2O649467":

  O, Santa Simplicitas - добре че хората не са като теб, че още нямаше да има ни огън, ни колело, ни дрехи - бах тоя страх от промяна. Ти к'во губиш от тези опити - да не си садил картофи на Марс, че Ровър-а да ти ги стъпче? Любопитството е в основата на човешкия прогрес - Едисон за крушката е имал 200 провала (по негови думи), само се огледай колко неща, открития на науката имаш около себе си - и не са били открити от хора, дето целта на живота им е да го изкютат като дедите си. Кой знае маймуната слязла от клона колко са я плюли: "Стой си на дървото и яж банани - к'ви са тези пръчки, колиби, дрехи, че и с огън си играеш"

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 929 Любопитно

  Единствената цветна снимка на Венера: https://t.ly/m5uT

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK