Съдът в Люксембург спря специалния достъп на САЩ до данните на европейците

Съдът в Люксембург спря специалния достъп на САЩ до данните на европейците

© (c) 2018 noybСпоразумението за пренос на лични данни на европейци в САЩ е незаконно, постанови Европейският съд в решение, което не подлежи на обжалване. На практика то прекратява специалния достъп, който американските компании имат до данните на европейските граждани.


Съдът в Люксембург обезсилва споразумението "Щит за личните данни" (Privacy Shield). То бе сключено между Брюксел и Вашингтон през 2016 г., след като съдът прекрати действието на предшественика му - Safe Harbour. Новите мерки се ползват от над 5 хил. компании.


И двете споразумения паднаха под натиска на австрийския активист Макс Шремс, който води дела по подобни казуси от години. Основният му аргумент е следният: според европейското право данни на гражданите могат да се изнасят, съхраняват и обработват в трети държави само ако те могат да осигурят същото ниво на защита, каквото и европейските закони.
Позовавайки се на разкритията на Едуард Сноудън за масовото следене, провеждано от американското правителство, Шремс настоява, че САЩ не могат да гарантират защитата на данните на европейците.


Съдът се съгласи с него. Някои американски програми за наблюдение изобщо нямат ограничения, нито има гаранции за защитата на лица, които не са американски граждани, сочи решението. Те нямат и права, на които да се позоват в американски съд. Има омбудсман, но той по същество също не предоставя възможност за защита, каквато европейците имат в ЕС.


"Американските закони за наблюдение ще трябва да бъдат реформирани из основи, ако американските компании искат добър достъп до европейския пазар."


Макс Шремс,

активист и основател на noyb.eu


"Лицата, чиито лични данни са предадени на трета държава въз основа на стандартни клаузи за защита на данните, трябва да се ползват с ниво на защита, което по същество е равностойно на гарантираното в съюза", обясняват магистратите. "При оценката на това ниво на защита трябва да се вземат предвид както договорните клаузи, уговорени между износителя на данни, установен в съюза, и получателя на предаването, установен в съответната трета държава, така и, що се отнася до евентуалния достъп на публичните органи на тази трета държава, до така предадените лични данни."


"Съдът за втори път изяснява, че има противоречие между европейските закони за неприкосновеността и американските закони за наблюдение. ЕС няма да промени фундаменталните права, за да угоди на Агенцията за национална сигурност. Така че единственият път напред е САЩ да въведат солидни права на неприкосновеност за всички, включително за чужденци. Реформата на правилата за наблюдение вече е жизненоважна за бизнеса в Силициевата долина", коментира Шремс.


По-рано тази седмица Шремс обясни пред "Дневник", че транзакциите на данни за обикновени услуги - резервации на хотел или наем на автомобил, пращане на имейли, покупка на самолетни билети, няма да бъдат засегнати.


"Все още преносът на данни в чужбина по желание на потребителите е законен, стига да се основава на информирано съгласие, което може да бъде оттеглено по всяко време. Законът позволява и пренос на данни, "необходими" за изпълняване на договор. Това е солидна база за повечето правни транзакции със САЩ. С две думи: САЩ сега са в "нормалното" положение, което ЕС е установил и с повечето други държави, но загубиха специалния си достъп до европейския пазар заради следенето", обяснява той.


Магистратите решиха също така, че "стандартните договорни клаузи" (SCC), които хиляди компании използват, ще останат валидни. С уговорката, че националните органи за защита на личните данни трябва да отменят или забранят износа на данни извън Европа, ако не видят гаранции, че те ще бъдат достатъчно защитени. Това на практика означава, че американските компании отново няма да могат да се позоват на тях, за да изнасят данни на европейци в САЩ.


"Тази валидност зависи от това дали посоченото решение съдържа ефективни механизми, позволяващи на практика да се осигури спазването на изискваното от правото на съюза ниво на защита и предаването на лични данни, основаващо се на такива клаузи, да бъде спряно или забранено в случай на нарушение на тези клаузи или при невъзможност за спазването им", предупреждават магистратите.

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  Ами ше треба да си ги зимат сами -- както правят рушняците и китайците. Равноотдалеченост!

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3802 Неутрално

  Добра новина.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  БРАВО.

  Щели да ни налагат санкции !!! от къде на къде бе !!! Айде бърааа.

 4. 4 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Добра новина.
  —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА


  Кмете сопри се бре ...
  Не е добра и скоро ще се усети, а ма ти не бачкаш, та едва ли .. ти пука
  Пий една бира ...

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 5. 5 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1101 Разстроено

  България ще разтвори бузки и ще предостави пълен достъп като добра колония.

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 6. 6 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Нормална защита на европейските граждани

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 7. 7 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3114 Неутрално

  Естествено, че е добра новина. Ще може да ги продаваме под масата.

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3802 Весело

  До коментар [#4] от "ironhorse":

  Гледай себе си и си мечтай да ме стигнеш някой ден.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 518 Весело

  Сега ще има гърч из фирмите. Може доста проекти да се отворят...

 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3802 Весело

  До коментар [#5] от "Иван":

  Отдавна сме го сторили.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Скоро ЕС ще се опълчи на САЩ. Глобализма ще си даде почивка за 10-20 години. Светът върви към затваряне и протекционизъм.

 12. 12 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Браво. Истински активист, с истинска кауза!

 13. 13 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 802 Неутрално

  латентният антиамериканизъм в европа се проявява по най-неочакван начин. разбира се, атаките са срещу америка, но не и срещу русия или китай. те са „наши“, а тръмп е гад. разбмира се, сноудън е герой, а не руски шпионин.

 14. 14 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  А ни е като добри дупедавци сме готови да си дадем данните на всеки , най вече ако е американец .

 15. 15 Профил на ИЗВЪНРЕДНИ НОВИНИ: Коза умря в Търговище!
  ИЗВЪНРЕДНИ НОВИНИ: Коза умря в Търговище!
  Рейтинг: 8 Неутрално

  https://www.youtube.com/watch?v=B5vCIlzVUnk

  На гости у баце.

  За всички, които пожелаха шкафчето - ето го отново - този път и във видео-епизод.

 16. 16 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  Сноу-дън-Ма-нинг-Пу-тин-Шремс! Сноу-дън-Ма-нинг-Пу-тин-Шремс! Урааааа!

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 17. 17 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1552 Весело

  и що прайм ние така на Ъмериканците ?!
  кога жа ги стигтем бе еееее !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3802 Неутрално

  До коментар [#15] от "vac54672040":

  Това срива всички защитни тези на герберастията относно шкафчето.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  Взе от някъде трябва да се започне с еманципацията.

 20. 20 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 271 Неутрално
 21. 21 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Май съдът трябва и да забрани на Брюксел да смюючва подобни споразумения, че както го чета те сега могат отново да подпишат трето поредно, то да си действа няколко години докато падне и то в съда.

  Иначе нали много се обясняваха тук някой колеги, че в САЩ законите важели за всички. Защо постоянно тогава САЩ искат някакви допълнителни договори с моито законите да вяжат за вскчки без за САЩ?

  Модератора е неадекватен!
 22. 22 Профил на Веселяк У
  Веселяк У
  Рейтинг: 192 Неутрално

  Браво на съда. Аман от "голям брат", който си вре цивката където не му е работа! Европа и светът не трябва да зависят от САЩ.

 23. 23 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 687 Весело

  До коментар [#19] от "3biri":
  „Взе от някъде трябва да се започне с еманципацията.“

  Е ще започне. Въпросът е кой ще загуби от нея. Обмяната на данни е двупосочна, като посоката от Америка към Европа е с много по–голям обем. Това не са само данни от компании и фирми. Най–важен е обемът и обмяната на данните между европейските и американските служби за сигурност. „Европа“ кастрира със закона за „защитата на личните данни“ своите служби, полиция и армии и разчита главно на информация от Америка. Но „Европа“ трябва да се прави на интересна и да се съобразява с „активистите“. На края „еманципацията“ ще е, че данни от Европа към Америка ще продължат да се предават, а на обратно ще спрат.

 24. 24 Профил на kcq33617839
  kcq33617839
  Рейтинг: 52 Неутрално

  Абе само да питам. Кога ще се въвеждат визи за краварите? Че за жителите на територията и още 2 държави май още ги искали... Бах тая работа. Срам за Членове на ес...

 25. 25 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#23] от "joro4900":

  Това няма нищо общо с данните по канал служби за сигурност...

  Модератора е неадекватен!
 26. 26 Профил на Antoniya Sutty
  Antoniya Sutty
  Рейтинг: 5 Неутрално
 27. 27 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 818 Неутрално

  Изглежда ми справедливо. Ако Брюксел няма достъп до данни за американците, което сигурно е така, трябва да има реципрочност.

 28. 28 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3924 Любопитно

  Браво на Макс Шремс за неговите усилия и работа във връзка със защита на нашите лични данни.

  Сега ЕК внимателно да разгледа решението на ЕС (Европейски съд) и да приложни на практика неговите решения по този съдебен казус.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 29. 29 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  Опасявам се , г-н Шремс да не придобие внезапна склонност към самоубийство, идните дни.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7033 Неутрално

  За някой добра новина, за други, не.

 31. 31 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Просто американските компании ще наблегнат на таргета и ще имат повече данни от колкото им бяха предоставени.Но пазаруването по електронен път ще стане по бавно и много по тромаво.Това ми мирише на отговор на санкциита на САЩ към компании от Съюза.Малък намек за голяма търговска война.

 32. 32 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До този момент,американските търговци предаваха дамите на купуващите от тях стоки на китайските компании и стоките за месец( и помалко) идваха до получателите в ЕС.Сега пазаруването от Китай може да стане по бързо и чрез руски сайтове за електронна търговия,ако не са измамници.

 33. 33 Профил на ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов
  ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов
  Рейтинг: 260 Неутрално

  Браво на Шремс. Той е и в основата на GDPR. Той е в основата на това да можеш да разбереш какви данни са събрали за теб технологичните гиганти. Преди това нямахме избор каква информация може да сабират на посетителя.
  Радвам се, че все пак има такива твърдоглави хора за справедливи каузи.
  Може да го подкрепите и финансово. ( - :

 34. 34 Профил на ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов
  ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов
  Рейтинг: 260 Неутрално

  До коментар [#32] от "Armagedon":

  И каква е логиката в изказването Ви и какво общо има това, което казвате с новината?
  Идеята и борбата не е ли за ограничаване на събирането на информация за всеки един потребител?

 35. 35 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Идеята,е да се предупредят Компаниите в САЩ,че ЕС няма да толерира санкции срещу компании в ЕС и ще има реципрочност.

 36. 36 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 431 Весело

  А за екстрадицията кога ще падне . В момента нямаме право на визи , но пък могат да ни екстрадират в САЩ .

 37. 37 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2996 Неутрално

  Пука му на Вашингтон за съда от Люксембург ...

 38. 38 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Европа си показва зъбите. Твърда политика на Съюза и стремеж към това да стане независим полюс. Той и Тръмп не и оставя много избор - На война, като на война...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK