Учени показаха шумоизолация на отворени прозорци

Учени показаха шумоизолация на отворени прозорци

© ReutersУчени от Великобритания, Сингапур и Япония създадоха устройство, което може да намали наполовина шума от градския трафик, без да има нужда да си затваряте прозорците.


За да намалят постъпващия отвън шум с до 10 децибела, изследователите са използвали 24 малки високоговорителя, които са били фиксирани към решетка на прозорец. Разположението на високоговорителите зависи от честотата на шума, който трябва да бъде намален.


Екипът е тествал устройството с шум от пътен трафик, влак и излитане на самолет. Честотата на по-голямата част от шума от трафика и преминаващите самолети варира от 200 до 1000 херца (Hz). Големите камиони и мотоциклети издават звуци в долния край на обхвата, докато по-голямата част от звука от магистралите е около 1000 Hz.
Високоговорителите са били разположени на разстояние 12.5 см един от друг, обърнати навън, и са били програмирани да излъчват звуци със същата честота на шума, който е бил засичен от сензор, поставен извън прозореца.


Устройството е било най-успешно за намаляване на шум с честоти между 300 и 1000 Hz, с до 50% намаление на силата на звука за звуци в този диапазон. Устройството не е било оптимизирано за шума от човешки гласове, които имат по-високи честоти.


Ефектът е подобен на технологията, използвана в слушалките за шумоизолиране, които често са специално настроени за конкретната ситуация, обяснява Бан Лам от Технологичния университет "Нанянг" в Сингапур.


Активното управление на звука включва използване на микрофон за регистриране на входящите звуци - полученият сигнал се препраща към високоговорителите, които започват да излъчват звукови вълни на същата честота, но с точно обратна фаза (антифаза), като на практика почти анулират амбиентния шум.


Учени показаха шумоизолация на отворени прозорци

© Lam et al/Sci Rep


Високоговорителите, които екипът е използвал, са с диаметър само 4.5 см - твърде малки, за да изключват шума при честоти под 300 Hz. "Трябват големи високоговорители за нискочестотните звуци, но пък те ще ви загрозяват гледката през прозореца", предупреждава Лам.


Медицинските изследвания през последните години показват вредното влияние на шумовото замърсяване върху здравето на хората, включително сърдечни проблеми. Според екипа използването на тяхната система има още едно предимство - естествената вентилация от отворените прозорци.


Подобни системи са използвани за контрол на звука в автомобилите и витловите самолети. "Хонда" например произвежда милион автомобила годишно със системи, където те контролират звука в кабината, използвайки звука от високоговорителите", каза Стивън Елиът от Института за звукови и вибрационни изследвания към Университета в Саутхемптън.


Изследването е публикувано в списание Scientific Reports.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK