Google Maps започва да показва много повече подробности

Google Maps започва да показва много повече подробности

© Google MapsПриложението Google Maps ще получи нов облик, който да улесни разграничаването на природните особености в околната среда като планински ледени шапки, пустини, плажове или гъсти гори.


Според "Гугъл" новите карти ще бъдат налични още тази седмица в 220 страни и територии, които понастоящем се поддържат от Google Maps, "от най-големите столични райони до малки села". В блога си компанията обяви, че картите на улиците в някои градове също стават много по-подробни.


Компанията е използвала сателитни изображения като основа за преработените си карти, като е била приложена "нова алгоритмична техника за цветно картографиране". Новите алгоритми вършат много по-добра работа в различаването на различните терени, като например между снежни върхове и гъсти гори или зелени полета и пясъчни плажове.
Заедно с това ще бъдат пуснати и много по-детайлни карти на големите градове, като се започне от Лондон, Ню Йорк и Сан Франциско, с цел по-точното представяне на градската среда, за да помогне на пешеходците и колоездачите да се ориентират.


"Google Maps има сателитни изображения с висока разделителна способност за над 98% от населението на света", казва Суджой Банерджи, продуктов мениджър на приложението.


Google Maps започва да показва много повече подробности

© Google Maps


"С новата алгоритмична техника за цветово картиране ние можем да вземем тази снимка и да я преведем в още по-изчерпателна карта на дадена област и можем да направим това в глобален мащаб. Когато изследвате дадено място, много лесно ще можете да различите подробности от терена - сухите плажове и пустини от сините езера, реки и океани. Можете да разберете от пръв поглед колко буйно и зелено е дадено място с растителност и дори да видите дали върху върховете на планините има снежни шапки", казва той.


"Гугъл" не е единствената компания, която се опитва да направи своя навигационен софтуер по-подробен и точен. Миналата година "Епъл" представи актуализация на дизайна за своето приложение Maps, която значително увеличи детайлите в градовете. Актуализация от предходната година вече бе увеличила количеството данни за естествения терен.


Google Maps започва да показва много повече подробности

© Google Maps


"Гугъл" съобщи, че по-подробните карти на природните дадености ще стартират от тази седмица по целия свят, и добави, че ще трябва да "намалите мащаба", за да се види веднага разликата.


Конкуренцията между различните компании за картографиране непрекъснато се засилва, тъй като "Гугъл" и "Епъл" се стремят да препозиционират съответните си приложения за картографиране като по-пълнофункционални предложения за "локално търсене". Освен че насочва хора от точка А до точка Б, Google Maps вече може да се използва за резервиране на ресторанти или хотели, наемане на таксита и поръчки за храна или доставка на храна.


Но новите участници в областта са ограничени от технологични и финансови бариери. Придобиването и обработката на сателитни изображения с висока разделителна способност е скъпо и технически предизвикателно, оставяйки малко независими компании активни на пазара след вълните на консолидация.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK