"Епъл" е направила "строго секретен" iPod за правителството на САЩ

"Епъл" е направила "строго секретен" iPod за правителството на САЩ

© Associated PressЕпъл" е съдействала на правителството на САЩ да създаде "строго секретен" iPod със скрити сензори вътре, разкри бивш служител на компанията.


Само четирима души от компанията са знаели за проекта според бившия софтуерен инженер на "Епъл" Дейвид Шейър, предаде Би Би Си


Двама мъже от фирма от военната индустрия са пристигнали в "Епъл" през 2005 г. от името на Министерството на енергетиката на САЩ (DOE) и са поискали помощ за изграждането на iPod, който изглежда и работи точно като обичайното устройство за възпроизвеждане на звукови файлове, но тайно записва данни, използвайки скрит допълнителен хардуер.
"Епъл" е помогнала на инженерите да създадат персонализирана версия на софтуера за iPod, за да приспособят тайното устройство, казва Шейър.


"Те внимаваха аз никога да не видя хардуера", пише той в блога за новини за "Епъл" Tidbits. "И това не се случи."


Шейър разказва, че двамата инженери от строителния гигант Bechtel, който има дълбоки връзки с отбранителния сектор, са работили в офис в сградите на "Епъл" в продължение на месеци.


"Те искаха да добавят някакъв персонализиран хардуер към iPod-а и да записват данни в паметта на iPod-а по начин, който не може да бъде лесно открит", пише той. "Но все пак трябваше да изглежда и да работи като нормален iPod."


Двойката са получили копие на изходния код на системата на iPod, но "това не беше колаборация с Bechtel, с договор и заплащане", пише Шейър."Епъл" направи услуга под масата на Министерството на енергетиката."


Ядрена енергетика


Шейър никога не е открил какво точно изграждат двамата инженери, но подозира, че е било "нещо като замаскиран Гайгеров брояч" за измерване на радиация. Наред с другите си функции Министерството на енергетиката отговаря и за ядрената енергия.


Неговите отговорности включват националната програма за ядрено оръжие на страната, производство на реактори за флота на САЩ, изследвания, свързани с енергетиката, и съхранението на радиоактивни отпадъци.


Заедно с дъщерната си агенция National Nuclear Security Administration (NNSA) DOE носи федерална отговорност за проектирането, тестването и производството на всички ядрени оръжия.


Историята е потвърдена от други служители на "Епъл" от това време. Тони Фадел, бивш вицепрезидент на подразделението за iPod, написа в "Туитър", че историята е "абсолютно вярна" и "истинска без съмнение".


"Епъл" все още не е отговорила на искане от страна на Би Би Си за потвърждение на историята.


Компанията направи поверителността на данните ключова маркетингова точка на своите iPhone, което доведе до проблеми с Министерството на правосъдието на САЩ.


Но високото ниво на секретност и фактът, че четиримата, които са знаели за проекта, вече са напуснали компанията, означава, че "PR отделът ще ви съобщи честно, че "Епъл" няма данни за нито един подобен проект".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK