Метеорит от Антарктида може да обясни странната асиметрия на живота

Разрез на пробата, взета от Asuka 12236

© NASA/Carnegie Institution for Science/Conel M. O'D. Alexander

Разрез на пробата, взета от Asuka 12236Космическа скала от най-ранните дни на Слънчевата система може да даде първото обяснение на проблем, който тормози учените от дълги години - защо животът на планетата е асиметричен?


През 2012 г. учените в Антарктида откриват метеорит с големина на топката за голф, известен сега като Asuka 12236.


Asuka 12236 не е обикновен - изследователите смятат, че това е особено стар метеорит, който може би съдържа материал, дори по-стар от нашата Слънчева система.
"Забавно е да мислим как тези неща падат на Земята и са пълни с различна информация за това как се е образувала Слънчевата система, от какво се е образувала и как различните елементи са изградили галактиката", казва Конъл Александър от Carnegie Institution for Science във Вашингтон в изявление на НАСА, един от авторите на новото изледване, публикувано в Meteoritics & Planetary Science.


Химическият анализ на Asuka 12236 го различава от всякакви други проби от метеорити, което може да държи ключа към разрешаването на една от мистериите на живота на Земята. Животът на планетата е асиметричен на много ниско ниво. Аминокиселините - градивните елементи на протеините, големите молекули, които управляват нашите тела и всички останали - идват в две огледални форми, които учените са нарекли "лява" и "дясна". Но във всичките видове живот, който учените са изследвали, се използват изключително и само леви аминокиселини; десни версии на тези молекули съществуват, но не се намират в протеини. Никой не знае защо.


Аsuka 12236 е особено богат на аминокиселини, и точно като в живота, аминокиселините в метеорита са "леви". Но освен ако пробата не е била замърсена от земния живот, трябва да има някаква друга причина за дисбаланса в метеорита.


Атробилогът Даниъл Главин и екипът му от Центъра за полети "Годард" на НАСА изследват стотици метеорити по време на проучването си и някои от тях имат повече "леви" аминокиселини, но не в такава концентрация като Asuka 12236.


Метеоритите ни казват, че е имало присъщо пристрастие към леви аминокиселини, преди животът дори да започне. Голямата загадка е защо?


Даниъл Главин,

астробиолог от НАСА


Разликите във видовете и количествата на аминокиселините, запазени в тези скали, позволяват на учените да съставят запис за това как тези молекули са се развивали през времето и обстоятелствата, включително излагането на вода и топлина в по-големите астероиди, от които са се отчупили.


Във времевата линия на Слънчевата система Asuka 12236 се вписва към самото начало - всъщност някои учени смятат, че метеоритът предхожда Слънчевата система. Няколко доказателства сочат, че оригиналният химически състав на Asuka 12236 е най-добре запазен в категорията богати на въглерод метеорити, известни като CM хондрити. Това са сред най-интересните скали за изследване от учените, които се фокусират върху произхода на живота, тъй като много от тях съдържат много сложна смес от органични съединения, свързани с живите същества.


Даниъл Главин с току-що намерен метеорит в Антарктика

© NASA/Antarctic Search for Meteorites/Daniel Glavin

Даниъл Главин с току-що намерен метеорит в Антарктика


Главин и колегите му подозират, че причината за дисбаланса може да се крие в това какво се е случило с метеорита, когато бил част от по-голям астероид. Влиянието на водата и топлината може да промени химията на космическата скала, включително да произвежда, но и да унищожава аминокиселини.


Вероятно съвкупност от тези ефекти е отговорна за необичайно високите нива на аминокиселини в Asuka 12236 и може също да обясни асиметрията между "левите" и "десни" аминокиселини в сравнение с други метеорити. И ако дисбалансът в метеорита не е резултат от замърсяване на Земята, същият този отговорен процес може да е отговорен за асиметрията на живота на планетата, надяват се изследователите.


Учените смятат, че вътрешността на Asuka 12236 е толкова добре запазена, тъй като скалата е била изложена на много малко течна вода или топлина. Те могат да разберат това въз основа на видовете минерали, открити вътре. Липсата на глинени минерали е една улика, като се има предвид, че тези видове минерали се образуват от вода. Друга улика е, че в Asuka 12236 има много желязо, който не е ръждясало, което показва, че метеоритът не е бил изложен на кислорода във водата. Скалата също съдържа изобилие от силикатни зърна с необичайни химически състави, които показват, че са се образували в древни звезди, умрели преди Слънцето да започне да се образува. Тъй като тези силикатни минерали обикновено лесно се унищожават от водата, учените не ги намират в метеорити, които са по-слабо запазени от Asuka 12236.


Наличието на повече "леви" аминокиселини създава друг проблем - тези молекули би трябвало да са образувани в много повече вода, отколкото изглежда да е била изложена скалата. "Доста необичайно е да има такива големи разлики в примитивни метеорити", казва Главин. "Как са се образували е загадка. Ето защо е добре да разгледаме различни метеорити, така че да можем да изградим времева линия как тези органични материали се развиват във времето."


Главин е уверен, че това не се дължи на замърсяване от Земята. Един от причините е, че повечето аминокиселини в изследваната проба са свободни - ако учените виждаха замърсяване, аминокиселините щяха да бъдат свързани в протеини, казва той.


Доставка на метеорити


Вместо да чакат метеоритите да паднат на Земята, учените в момента могат да използват и друга тактика - мисии за връщане на проби от космически скали. За разлика от метеоритите, пробите в космическите кораби могат ще бъдат защитени от преминаването през земната атмосфера, запазвайки оригиналния химически състав на скалата, без никакви шансове за замърсяване.


Две астероидни мисии в момента работят точно за такива доставки: OSIRIS-REx на НАСА, която се готви да вземе проба от астероид, наречен Bennu, и японската Hayabusa2, която се връща към Земята с парчета от астероида Ryugu. Провеждането на подобен анализ на тези проби може да помогне на учените да разберат по-добре как се формират и променят аминокиселините в космическите скали, надяват се изследователите.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1091 Любопитно

  Даа, на учените им става ясно, че нищо не им е ясно, дори напротив - проблемът с произхода на живота става все по-заплетен и необясним. Аз твърдо вярвам в Сила, която "дирижира" всички процеси, случващи се във Вселената и животът като такъв е само една частица от всичко прекрасно и необяснимо около нас...

 2. 2 Профил на jcg44315995
  jcg44315995
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тия "велики" открития имат значение само за съвсем малка група от хора.

 3. 3 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  Случайноста е неосъзната необходимост. Необходимоста тепърва ще се доказва.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 4. 4 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5818 Любопитно

  Обясняват ни се елементите на живота, как те функционират, как кооперират, и ние разбираме това, както разбираме функционалността и взаимодействието на елементите на един автомобил, например. Обаче кой е проектирал и построил "автомобила", с каква цел и как точно - е тотална мистерия за нас.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3954 Весело

  До коментар [#1] от "geordgeo":

  Проблемът с произхода на живота почти е изяснен. Изясни им се също, че нашата Вселена е само частица от невъобразим брой други Вселени...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 6. 6 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Присъщо на човека е да харесва симетрията, но както се оказва, светът е доста асиметричен. Защо е така, все още не знаем.
  Освен в биологията, във физиката асиметрията вещество-антивещество е много голям проблем.

  Eddie lives... somewhere in time!
 7. 7 Профил на Будител
  Будител
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Лили Иванова го е изпуснала след някой от по-ранните концерти.

  Lacoccaracha!
 8. 8 Профил на _imi_
  _imi_
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Присъщо на човека е да харесва симетрията, но както се оказва, светът е доста асиметричен. Защо е така, все още не знаем. Освен в биологията, във физиката асиметрията вещество-антивещество е много голям проблем.
  —цитат от коментар 6 на tigervi


  Е , ако тая асиметрия я нямаше, то нямаше да има нищо. Даже и пространство нямаше да има. Абсолютно нищо ! :-)

 9. 9 Профил на mengo
  mengo
  Рейтинг: 514 Любопитно

  Абсолютно всички изказали се досега коментатори по-добре да си чаткат хороскопите във вестник "трета възраст", да си зяпат Стойчо Керев какво им разказва за т.н. руски учени какво ново старо знание са разшифровали, и да си доказват конспирацията за плоската земя. И изобщо да не си терзаят ума с "небивалици" като хиралитета на аминокиселините

  Нека си мислят че провидението ги пази и че изкуплението ще дойде след смъртта, както учи "религията на примирението".

  И следващия път преди бързат да излагат себе си и цялото народонаселение, да отворят някоя книга

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1091 Любопитно

  До коментар [#9] от "mengo":

  Аха, ние ще си четем хороскопите, а вие като толкова ги разбирате нещата в подробности защо не ни "светнете" кое как и защо се случва? Щото аз съм прочел хиляди книги, много от тях научни, ама произходът на живота и до ден днешен не е обяснен никъде, само теории и хипотези се въртят от векове, направо сме си доникъде с откритията...

 12. 12 Профил на ART
  ART
  Рейтинг: 284 Неутрално

  В тая статия всяка втора дума е: може би, вероятно, надяват се, няма обяснение, подозират, смятат че, загадка и т.н. Тоест гледат тоя камък, чешат се по главите и нямат идея за какво става въпрос. А ние с благодарност към Дневник нучихме за това.

 13. 13 Профил на mengo
  mengo
  Рейтинг: 514 Любопитно

  До коментар [#9] от "mengo":......хиляди книги, много от тях научни [....!!], ама произходът на живота и до ден днешен не е обяснен никъде, само теории и хипотези се въртят от векове, направо сме си доникъде с откритията...
  —цитат от коментар 11 на geordgeo

  ... От което следва, че е магия ... И най-хубаво изобщо да не се занимаваме, нали. Не е богоугодно за г-н Гордгео! ; А и той знае най-добре, питайте него следващия път как се е зародил животът.
  Само дето в последните 30 години сме в хиляди пъти по-напред в разбирането ни за молякулярната еволюция на живите организми, знания за които не са и представяли , че ще достигнем преди 50г.
  Като искаш да ми говориш за космология- говори за съществуванието изобщо (за това защо има живот и каква е нашата роля във вселената... Там може да има всякакви спекулации, защото отговорите на чак такива вселенски въпроси са недостижими за нас). Но да ми казваш, че не разбираме нищо за е менталните част на живота и как са се развили е глупаво и показва,че нищо не знаеш, а и не се интересуваш.

 14. 14 Профил на mengo
  mengo
  Рейтинг: 514 Неутрално

  В тая статия всяка втора дума е: може би, вероятно, надяват се, няма обяснение, подозират, смятат че, загадка и т.н. Тоест гледат тоя камък, чешат се по главите и нямат идея за какво става въпрос. А ние с благодарност към Дневник нучихме за това.
  —цитат от коментар 12 на ART


  ....Нали, а попа като ти говори е напълно сигурен и категоричен., Все едно че е бил там.

 15. 15 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 690 Неутрално

  ...само теории и хипотези...
  —цитат от коментар 11 на geordgeo


  "Теория в науката е хипотеза потвърдена от факти". В този ред на мисли, изразът 'само теории' звучи нелепо. Какво повече от една теория, обясняваща наличните данни, е необходимо? Друг е въпросът, че такава понастоящем не съществува. Да, отделни аспекти от зараждането на живота са обяснени, но пред науката предстои още много работа.

  Eddie lives... somewhere in time!
 16. 16 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3310 Весело

  Аз не разбрах например метеора ли е повлиял образувнето земните леви аминокиселини или обратното? От къде аминокиселини в Космоса?

  klimentm
 17. 17 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3310 Любопитно

  До коментар [#6] от "tigervi":

  Нали физикта казва че света е симетричен - материята е разпределена еднакво във Вселената, физичните закони навсякъде са едни и същи?

  klimentm
 18. 18 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 566 Неутрално

  По-напредничавото е винаги ляво :)

 19. 19 Профил на къдрав и сам се стриже
  къдрав и сам се стриже
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#17] от "klimentm":

  глупости, фокусирай се да громиш "сатрапиите"

 20. 20 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  По-напредничавото е винаги ляво :)
  —цитат от коментар 18 на canuck99


  Например лявата резба. Само дето е изключително рядко срещана.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 21. 21 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1091 Весело

  До коментар [#13] от "mengo":

  Да, животът определено е магия и си нямаме никаква идея откъде се е пръкнал, как и най-вече защо... Ма к'во ли ти се обяснявам на теб, човекът, който (почти) всичко знае...

 22. 22 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 690 Неутрално

  До коментар [#16] от "klimentm":

  В природата се срещат и леви, и десни аминокиселини, но в живите организми само леви. Аминокиселини се получават не само в резултат на процеси в живи организми, но и при химични реакции, както на Земята, така и Космоса.

  До коментар [#17] от "klimentm":

  Материята е разпределена, но антиматерията хич я няма. Ако в свойствата на частиците и античастиците има симетрия, то в тяхното количество има голяма асиметрия. Защо, не се знае засега.

  До коментар [#18] от "canuck99":

  Аминокиселините са леви, но други органични молекули, характерни за живите организми, са десни. ;)

  Eddie lives... somewhere in time!
 23. 23 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Може би метеоритът е "посял" аминокисилините, необходими за развитието на живота.

 24. 24 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#22] от "tigervi":

  Може и да няма асиметрия в материята и анти-материята. Даже по-вероятно няма. Просто ние още не можем да наблюдаваме анти-материята достатъчно добре за да я разбираме.

 25. 25 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  Леви и десни е доста левашки превод. И без обяснение си е направо за никъде.
  Какото един колега по-горе каза (но не обясни), става въпрос за хирални изомери - вещества с еднакъв химичен състав и структура, но завъртащи поляризирана светлина наляво или надясно. Съответните правилни темини са лявовътящи и дясновъртящи, а не леви и десни.

  Когато се произвеждат синтетично, се получава винаги смес от изомери, но живите организми произвеждат само едниния изомер, защото само него могат да вграждат. За аминокиселини това са лявовътрящи изомери на аминокиселините. Няма ясно обяснение защо и как се е стигнало еволюционно до това.

  E PLVRIBVS VNVM
 26. 26 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1272 Весело

  Как ли щеше да изглежда светът, ако имахме само леви или леви и десни аминокиселини 🤔

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 27. 27 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1352 Весело

  До коментар [#11] от "geordgeo":
  До коментар [#12] от "ART":

  Хиляфи книги, ама неподходящите...
  Ако беше прочел библията или корана (по избор на някой твой прапрадядо), щеше да знаеш всичко.
  Там всичко е обяснено и няма "може би".
  :)
  :)

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 28. 28 Профил на straw_sec
  straw_sec
  Рейтинг: 389 Любопитно

  Желязно-никелов метеорит. Окрехкостяването по ръб зърна означава, че никелът е в интервала на понижена пластичност: 500-550 целзиеви градуса. Т.е. метеоритът е претърпял пластична деформация (твърд удар в сняг, лед или дъно на плитък водоем) и фазовото отделяне е настъпило след нагорещяване след триене в атмосферен слой. Липсата на междукристална корозия говори за некарбиден аустенит. Структурата сочи, че разпадане не е настъпило и нитридната аустенитна желязо-въглеродна сплав преди удар в планета е била подложена на студена пластична деформация (двустранен силен натиск) - само така се избягва междукристална корозия.

  Освен това тази черно-бяла снимка посочва хистограма на нормално разпределение (висок ексцес) с начало 26, среда 96 и край в 180 (hue). T.e. гьотит (Fe2O3.2H2O), формиран при умерено влажни условия, а при попадането му във водоема не е корозирал, а при липса на кислород се е формирал железен окис, който по нататък е преминал оглеяване и е достигнал крайната фаза на оцветяване до 448 нанометра, където химичният процес завършва поради липса на манган.
  Справка: Стуктура на металите. Атлас.; Златева, Мартинова, 1995 г.,; стр. 90 и 109

 29. 29 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 968 Неутрално

  До коментар [#6] от "tigervi":Нали физикта казва че света е симетричен - материята е разпределена еднакво във Вселената, физичните закони навсякъде са едни и същи?
  —цитат от коментар 17 на klimentm


  Къде ги четете тия работи!?!?!

 30. 30 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Битие 1:10
  1 В начало Бог създаде небето и земята.
  2 А земята беше пуста и неустроена; и тъмнина покриваше бездната; и Божият Дух се носеше над водата.
  3 И Бог каза: Да бъде светлина. И стана светлина.
  4 И Бог видя, че светлината беше добро; и Бог раздели светлината от тъмнината.
  5 И Бог нарече светлината Ден, а тъмнината нарече Нощ. И стана вечер, и стана утро, ден първи.
  6 И Бог каза: Да бъде простор посред водите, който да раздели вода от вода.
  7 И Бог направи простора; и раздели водата, която беше под простора, от водата, която беше над простора; и стана така.
  8 И Бог нарече простора Небе. И стана вечер, и стана утро, ден втори.
  9 И Бог каза: Да се събере на едно място водата, която е под небето, та да се яви сушата; и стана така.
  10 И Бог нарече сушата Земя, а събраната вода нарече Морета; и Бог видя, че беше добро.

 31. 31 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Десните аминокиселини и въобще всички дясновъртящи молекули не се усвояват от организма. Най-популярни са аспартма и цикламата (подсладители), които имат сладък вкус, но не се усвояват и затова са с 0 кал. Храста Стевия си ги произвежда естествено тези "десни" молекули.
  П.С. Дясновъртящи - "завъртат" поляризирина светлината по часовниковата стрелка преминаваща през техен разтвор.
  П.С. 2 - да, не е известна причината за феномена че живите неща са леви, няма обяснима засега причина.
  П.С. 3 - наистина находката е много важна!

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 32. 32 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Десните аминокиселини и въобще всички дясновъртящи молекули не се усвояват от организма. Най-популярни са аспартма и цикламата (подсладители), които имат сладък вкус, но не се усвояват и затова са с 0 кал. Храста Стевия си ги произвежда естествено тези "десни" молекули.П.С. Дясновъртящи - "завъртат" поляризирина светлината по часовниковата стрелка преминаваща през техен разтвор.П.С. 2 - да, не е известна причината за феномена че живите неща са леви, няма обяснима засега причина. П.С. 3 - наистина находката е много важна!
  —цитат от коментар 31 на misho73


  Ок, но храста стевия е живо нещо, обаче произвежда десни молекули?

 33. 33 Профил на Neznámý
  Neznámý
  Рейтинг: 51 Неутрално

  [quote#14:"mengo"][/quote]

  ....Нали, а попа като ти говори е напълно сигурен и категоричен., Все едно че е бил там.

  Само преди век-два, просветените люде дори са знаели точната дата на сътворението на света. Примерно едно 5 хил години назад. Аз обаче се опасявам, че въпреки наученото до момента, ние все още нищо не знаем. Тези неща за ориентацията на аминокиселините съм ги чел още в тийнейджърските си години, т.е. 30 години назад. И досега си говорим как не е ясно защо няма дясноориентирани протеини. Бих казал, че наученото е първо, съвсем малко; второ, поражда нови въпроси и трето, не дава отговор на първите въпроси. Давам пример - една от теориите за зараждането на живота гласи, че във времето след възникването на Земята, е имало горещ "бульон" от вода и минерали. Добре, падали са метеорити, те може би са донесли аминокиселини с различна ориентация. Но ако метеоритите досега като цяло имат дясна ориентация на съдържащите се аминокиселини, то и животът би следвало да е с неориентирани протеини и ДНК. Знаем ли как се е случило всичко?! Не! Само предполагаме!

 34. 34 Профил на Neznámý
  Neznámý
  Рейтинг: 51 Неутрално

  [quote#14:"mengo"][/quote]

  ....Нали, а попа като ти говори е напълно сигурен и категоричен., Все едно че е бил там.

  Само преди век-два, просветените люде дори са знаели точната дата на сътворението на света. Примерно едно 5 хил години назад. Аз обаче се опасявам, че въпреки наученото до момента, ние все още нищо не знаем. Тези неща за ориентацията на аминокиселините съм ги чел още в тийнейджърските си години, т.е. 30 години назад. И досега си говорим как не е ясно защо няма дясноориентирани протеини. Бих казал, че наученото е първо, съвсем малко; второ, поражда нови въпроси и трето, не дава отговор на първите въпроси. Давам пример - една от теориите за зараждането на живота гласи, че във времето след възникването на Земята, е имало горещ "бульон" от вода и минерали. Добре, падали са метеорити, те може би са донесли аминокиселини с различна ориентация. Но ако метеоритите досега като цяло имат дясна ориентация на съдържащите се аминокиселини, то и животът би следвало да е с неориентирани протеини и ДНК. Знаем ли как се е случило всичко?! Не! Само предполагаме!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK