Този път по-предпазливо - Huawei показа 6 pro версии

Този път по-предпазливо - Huawei показа 6 pro версии

© ReutersВ може би най-трудната година в историята на "Хуауей" (Huawei) компанията не показа на ключово есенно събитие нов смартфон и затвърди вече установената тенденция да развива стратегията си Seamless AI Life. Иначе казано, китайският гигант предпочита да усъвършенства дизайна, материалите и функциите на по-широк спектър от продукти и взаимната им свързаност.


Досега wearables продуктите и преносимите компютри бяха като гарнитура при представянето на смартфони. Този път за тях имаше специално есенно представяне. Това са Watch GT 2 Pro и Watch Fit, два вида слушалки - FreeBuds Pro и FreeLace Pro, както и два ултрапреносими компютъра - Matebook X и Matebook 14, като някои от тях вече се продават в България. Традиционното събитие за смартфони обикновено е през октомври.


Малко след това и "Епъл" (Apple) направи във вторник есенните си премиери и сред тях също нямаше нов IPhone, а 4 нови продукта (сред които два смарт часовника и два iPad) и две нови услуги. Което идва да покаже, че и в момент, когато заради карантината хората купуваха устройства, а капиталовата оценка на компанията надхвърли 2 трилиона долара, смартфоните не са водещият продукт за нея (и по света), а се залага на стратегии за свързаност.
Другата ключова новост на Huawei е, че от началото на следващата година устройствата на компанията ще са с втора версия на операционната система HarmonyOS, като вече тя ще е и на смартфоните. Това е алтернативата на Android на Google заради поредицата от американски санкции. В момента смартфоните са с обновена версия на EMUI 11 - операционна система, основана на Android за свободен достъп.


Расте интригата кога китайците ще покажат модела Mate 40, за който EMUI 11 да е стандартна инсталация. На 10 септември Huawei отвори HarmonyOS 2.0 за разработчици, включително на свои конкуренти, за устройства като смарт часовници и телевизори. Три месеца по-късно - от 10 декември, достъп ще има и за разработчиците за смартфони, които ще могат да експериментират и разработват приложения за тази операционна система.


Първите коментари на разгледалите новия вариант са, че той е с изчистен и лесен за използване интерфейс, има нова фотогалерия, "разлиствана като списание" и с нови анимации за преход между снимките, както и възможност да се настройва кои приложения потребителят иска непрекъснато да вижда на дисплея си, дори когато той угасне. По-лесно е извършването и организирането на няколко задачи едновременно или превръщането на сниман текст в готов за обработка.


Watch GT 2 Pro е с над 100 тренировъчни режима с добавени нови спортове като ски, ски в пресечена местност, сноуборд и голф

Watch GT 2 Pro е с над 100 тренировъчни режима с добавени нови спортове като ски, ски в пресечена местност, сноуборд и голф


Това се вписва и във форсираното разрастване на Huawei AppGallery, който се превърна в третият по големина онлайн магазин за приложения в света. Тя е част от Huawei Mobile Services (HMS) - ядрото, подобно на Google Mobile Services - с което се интегрират различни устройства. От презентациите в Шънджън стана ясно, че над 96 хиляди приложения са интегрирани с HMS (през май бяха около 60 хиляди) и работата по тази система продължават около 1.8 милиона разработчици.


Привличането на милиони разработчици - и то на приложения, игри и услуги с високо качество - е неизбежно, ако китайците искат операционната им система и HMS да се превърнат в истински конкурент на Android и iOS. Отварянето на HarmonyOS към все повече устройства би я направило по-примамлива, защото разработчиците ще стигнат до повече потребители.


Любопитен момент от Шънджън е, че Ричард Ю, изпълнителният директор за потребителска електроника, каза, че HarmonyOS е мост, който да помогне приложенията на китайски специалисти да стигат до клиенти в чужбина, а на чужди разработчици - да навлязат на огромния китайски пазар.


Едва 34 грама, Watch Fit (напомнящият по външен вид на продукти на конкурентите) има 12 тренировъчни анимации, основани на 44 базисни фитнес елемента, като изгаряне на мазнини, оформяне на тялото, мускулна релаксaция и други плюс 3 урока по спортно бягане

Едва 34 грама, Watch Fit (напомнящият по външен вид на продукти на конкурентите) има 12 тренировъчни анимации, основани на 44 базисни фитнес елемента, като изгаряне на мазнини, оформяне на тялото, мускулна релаксaция и други плюс 3 урока по спортно бягане


Но тук идва големият проблем със самите устройства на Huawei, особено след като на 15 септември влезе в сила новата забрана на Вашингтон да се предоставят на компанията без специално лицензиране чипове, произведени от американски компании или от фирми в трети страни, използващи американски технологии и оборудване. Все още не е ясно колко тежък ще е ударът от тази мярка, колко вече изработени устройства и елитни чипове за смартфоните си има в складовете на Huawei (тези данни не се разкриват официално) и кога компанията ще успее да компенсира този дефицит.


Китайският гигант се беше фокусирал върху дизайна на чипове в поделението си HiSilicon, а не върху производството им, за което разчиташе на Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), но с това партньорство на практика от тази седмица е приключено. Самата HiSilicon разчита на софтуер от американци като Cadence Design Systems и Synopsys Inc.


"Ройтерс" съобщи в четвъртък, че говорител на Huawei обяснил, че компанията продължава да работи според търсенето на пазара. Според Уилл Уонг от консултантската фирма IDC, цитиран от същата агенция, възможно е китайците да имат наличности да изкарат до средата на 2021 г. "Една от възможностите за тях да имат чиповете си Kirin колкото може по-дълго е да изкарват в търговската мрежа по-малко бройки", допълва той.


Новините за поредните американски санкции и неизвестността колко дълго ще поддържа темпото на елитни продукти Huawei и какви са алтернативите станаха причина дори в Китай рязко да поскъпнат смартфоните на фирмата, допълва "Ройтерс". Търговци в Хуацянбей, най-големият в света пазар за потребителска електроника в Шънджън, казват, че от месец насам стабилно поскъпват и нови, и употребявани смартфони - средно с 400 - 500 юана (50 - 60 евро). Mate 30 с дизайн на Porsche например е скочил от 10 хил. юана (1252 евро) през януари на 14 хил. юана (1752 евро) сега. Такава е цената и в онлайн магазина Taobao.Това е сигнал за нещо друго, което Huawei и всяка компания много цени - хората харесват продуктите ѝ, щом са готови да постъпват по този начин. Но е и сигнал за нещо неприятно - хората не са сигурни докога ще има такова качество.


FreeBuds Pro са представени като първите в света истински безжични стереослушалки (TWS – True Wireless Stereo), които поддържат интелигентно динамично шумопотискане от 40 dB с 3 профила. Освен това има и двойна връзка с базирани на Android, iOS и Windows системи

FreeBuds Pro са представени като първите в света истински безжични стереослушалки (TWS – True Wireless Stereo), които поддържат интелигентно динамично шумопотискане от 40 dB с 3 профила. Освен това има и двойна връзка с базирани на Android, iOS и Windows системи

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK