Великобритания ще финансира седем проекта за справяне с орбитални боклуци

Великобритания ще финансира седем проекта за справяне с орбитални боклуци

© D-OrbitКосмическата агенция на Великобритания (UKSA) ще спонсорира седем проекта, които трябва да тестват нови подходи за проследяване на спътници и отломки в орбита около Земята. UKSA дава над 1 милион британски лири на седем фирми, за да помогне за напредъка на новите сензорни технологии и интелигентните алгоритми, необходими за интерпретиране на данните, предаде Би Би Си.


Намирането на по-добри начини за наблюдение на обекти в орбита става все по-наложително с изстрелването на все повече и повече сателити и нарастващата възможност за сблъсъци. Голям проблем са нефункционирищите сателити и отломки, които могат да причинят огромни щети или дори да унищожат космически кораб при достатъчно висока скорост - по някои изчисления в орбита има около 900 000 обекта, по-големи от 1 см.


Проектите, подкрепяни от UKSA, са комбинация от стартиращи фирми и по-утвърдени компании. Основната цел е да се подобрят начините за откриване, характеризиране и проследяване на обекти.
В крайна сметка това е информация, която би могла да бъде включена в автоматизираните системи за управление на трафика в бъдеще, които ще предпазят функциониращите сателити.


Финансираните проекти включват:

Lift Me Off - разработка на техники за машинно обучение и изкуствен интелект, за да се прави разлика между сателитите и космическите боклуци.
Fujitsu - също да се разработят подходи за машинно обучение и квантови механизми за подобрявант планирането на мисии.
Deimos и Northern Space and Security - и двете да разработят нова гама оптични сензори за проследяване на космически обекти от Великобритания.
Andor - подобряване на чувствителността и скоростта на технологията на компанията за картографиране и проследяване на все по-малки обекти и отломки.
D-Orbit UK - усъвършенстване на наскоро изстреляни сензори за заснемане на изображения и характеризиране на обекти, движещи се около космически кораб.
Lumi Space - разработване на технология за лазерно измерване, също за откриване, характеризиране и прецизно проследяване на обекти в орбита.


"Отдавна знаем, че космическата среда става все по-трудна, по-претрупана", каза Джейкъб Гиър от UKSA. "Космическото наблюдение и проследяване е едно от ключовите неща, които можем да направим, за да запазим сигурността на тези спътници, на които разчитаме сега, и да се уверим, че определени орбити няма да станат недостъпни за бъдещите поколения, защото в тях има твърде много отломки."


Великобритания ще финансира седем проекта за справяне с орбитални боклуци

© D-Orbit


UKSA е избрала финалистите сред общо 26 предложения.


Докато много от тези проекти са все още във фаза на разработа, работата на D-Orbit е да подобри възможностите на някои от системите на компанията, които вече са в космоса.


Наскоро компанията изстреля кораб за пренасяне и разполагане на няколко малки сателита. Корабът използва камери за фотографиране на заобикалящата го среда и за картографиране на звездите за целите на навигацията.


D-Orbit има идеята да използва изображенията на камерите, за да идентифицира и преминаващи боклуци.


"Едно от предизвикателствата при използването на звездни карти е филтрирането на обекти, които не би трябвало да са там - очевидно, защото се опитвате да сравните това, което можете да видите, спрямо звезден каталог", обяснява Саймън Рийд от D-Orbit. "И, разбира се, допълнителните обекти са нещата, които са потенциално отломки."


Великобритания ще финансира седем проекта за справяне с орбитални боклуци

© Deimos


Съобщението за финансирането съвпада и с подписването на ново споразумение за партньорство между Министерството на отбраната и UKSA за съвместна работа по космически проекти. И двете имат ценни активи в орбита, които се нуждаят от защита.


Наскоро Великобритания засили присъствието си е орбита със закупуването на фалиралата компания за сателитен интернет OneWeb. Сега правителството е партньор в една от най-големите сателитни мрежи в небето. Досега OneWeb е изстреляла 74 спътника, като планира да разположи още стотици.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK