Тръгна първата 5G мрежа в България

Тръгна първата 5G мрежа в България

© ReutersПървата 5G мрежа в България от днес е достъпна тестово, като тя е пусната от "Виваком". Услугата тръгва еднoвременно във всички централните части на 27 областни центъра на страната и части от автомагистрала "Тракия".


От телекома уточняват, че всеки абонат, които има устройство, работещо с технологията, може да ползва 5G мрежата безплатно до края на годината. Безплатен тестови достъп до 31 декември получават частни и бизнес клиенти с 4 от абонаментните планове. За текущите потребители на телекома е предвидено поетапно допускане (след SMS известие), а закупилите съвместимо устройство абонати - до 72 часа след активиране на SIM картата.


В съобщението се посочва, че се използва т.нар. динамично споделяне на спектъра (DSS - Dynamic spectrum sharing), т.е. базирана на софтуер технология, удобна за преходен период, когато още не са раздадени честоти за 5G в България. "Потребители и на 4G, и на 5G могат да използват една и съща честота, според конкретните нужди от скорост и капацитет на потребителите. (...) Съвместното използване на спектъра позволява бързо въвеждане на 5G технология навсякъде, където вече има изградена 4G мрежа", се уточнява в съобщението.
Това е първият етап от въвеждането на новата технология, при който е осигурено покритие в централните градски части на всичките областни центрове чрез съвместна работа на една честота на 4G и 5G. Като следващ етап ще се работи за разширяване на покритието и повишаване на скоростите на 5G.


Мрежата от пето поколение осигурява по-високи скорости, по-ниско времезакъснение и по-голям брой едновременно свързани устройства. Прехвърлянето на данни става с незначително забавяне, което е важно условие за развитие на сфери като телемедицината, дигиталното образование, гейминг индустрията, автоматизираното производство и други.


В много страни има съпротива срещу новия стандарт в мобилните комуникации. А Източна Европа и България не правят изключение. У нас онлайн петицията "Stop 5G Bulgaria" е събрала над 28 хиляди подписа.


Гледайте във видеото отговорите на някои от най-често задаваните въпроси, свързани с 5G, включително и дали 5G мрежата вече е тествана в България и дали новата технология е безвредна за хората.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK