Сондата Osiris-Rex се докосна до астероида Бенну

Роботизираната "ръка", с която сондата трябва да събере проби.

© LOCKHEED MARTIN SPACE

Роботизираната "ръка", с която сондата трябва да събере проби.Американският космически апарат Osiris-Rex успя да се спусне до астероида Бенну на повече от 330 милиона километра от Земята, за да вземе проби от повърхността му. Радиосигнали от сондата потвърдиха контакта, а тепърва ще се разбере дали е събран материал (между 60 гр. и килограм) от това тяло от зората на Слънчевата система преди около 4.5 млрд. години.


При спускането си Osiris-Rex правеше непрекъснато и снимки на Бенну, но апаратът трябва да се завърти с антената си към Земята, за да започне да ги изпраща. От НАСА обещават да покажат първите кадри още днес.


Екипът на мисията ликуваше при потвърждението, че тази част от програмата е успяла. Учените нямат търпение в следващите дни да се изясни дали има взет материал, който се очаква да бъде върнат на Земята през 2023 г.
Ако няма събрани проби, ще се наложи нов опит.


Маневрата е сложна не само заради огромното разстояние до Земята. Osiris-Rex се спусна днес на относително равна площадка с ширина 8 метра, като в един момент трябваше да премине покрай скала с размерите на двуетажна сграда.


След контакт от няколко секунди сондата се отдалечи в очакване на нови команди.


Сондата Osiris-Rex се докосна до астероида Бенну

© NASA/GODDARD/UOA

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK