А1 обяви за тестване "първата истинска" 5G мрежа в България

А1 обяви за тестване "първата истинска" 5G мрежа в България

© ''А1 България''Мобилният оператор А1 обяви в петък (20 ноември), че "официално стартира първата истинска 5G мрежа в страната". Тя покрива значителна част от София, където вече може да бъде тествана. А до 15 декември Бургас трябва да стане "първият изцяло 5G град в България" с 90% покритие на 5G мрежа, допълва съобщението.


В него изрично се посочва, че мрежата е от 5G базови станции и работи в спектъра от 3.6 GHz, което е различно от динамичното споделяне на спектъра (DSS). Конкурентната "Виваком" обяви през септември своя ограничена по обхват 5G тестове мрежа на базата на DSS, което е вид софтуерно решение, удобно за преходен период, когато още не са раздадени честоти за 5G в България.


А1 обявява и инвестиция от над 780 милиона лева в развитието на 5G мрежа през следващите четири години. Заедно с 5G мрежата ни ще може да се развива цялата икономика на страната, коментира Александър Димитров, изпълнителен директор на А1 България. "А1 първа показа възможностите на 5G в страната още в началото на 2018 година, а днес вече стартирахме истинска работеща 5G мрежа... Първоначално стартираме 5G в София и Бургас, но до края на първото тримесечие на 2021 година нашата мрежа от пето поколение ще обхваща всички населени места с над 10 000 жители", казва още той, цитиран в съобщението.
Красимир Петров, който е директор за мрежите на А1, обясни за "Дневник", че това означава, че към април 2021 г. тази мрежа ще е само инсталирана, тества се и чака лиценз от КРС за опериране. След като получи такъв лиценз, телекомът ще отвори 5G мрежите си масово ползване с абонаментни планове. Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) отложи за 2021 г. конкурсите за раздаване на 5G и надеждите са, че това може да стане през първото тримесечие.


А1 обяви за тестване "първата истинска" 5G мрежа в България

За мрежата


От А1 съобщават още, че мрежата им позволява гигабитов широколентов достъп и много ниско времезакъснение. Компанията прилага и снимка от приложение за тестване скоростта на безжичен интерент, от която се вижда 1161 мегабита в секунда за изтегляне и 129 мегабита в секунда за качване на информация. Това е в пъти повече от сега действащите 4G мрежи на мобилните оператори в страната.


Какво означава тестването


Мрежата е на разположение за тестване до 15 януари от абонати на телекома за мобилни услуги (без предплатени и bob) и съвместими с 5G устройства, като за целта трябва да поискат достъп със SMS, след което операторът проверява дали устройството е подходящо, до 24 часа разрешава тестването (до 15 януари), но може и да откаже при определени условия.


Целта на кампанията е обясняват от телекома да бъдат установени техническите възможности на мрежата и да се подпомогне изграждането ѝ, а "при ползване на мобилен интернет в рамките на тестването участникът изразходва от включените в тарифния му план мегабайти".


Оборудването


Оборудването, с което е изградена новата мрежа на А1, е на Nokia, потвърди Красимир Петров. Това означава, че компанията не би трявало да има проблем с подписаното в края на октомври със САЩ споразумение, с което България се присъедини към инициативата "Чиста мрежа". Конкретните български решения за прилагането ѝ предстоят, но целта ѝ е изключване на китайски доставчици за комуникационно оборудване от мрежите от ново поколение.


През следващите четири години А1 ще инвестира над 780 млн. лева в своята мрежа.


Александър Димитров,

изпълнителен директор на А1 България


Новата мрежа на А1 поддържа използването на крайни устройства от всички производители, допълват от компанията. "Постепенно интегрираме различни модели на Huawei, ZTE, Xiaomi, OnePlus, като през следващите седмици следват Samsung и Apple." В този списък са четирите водещи в света търговци на мобилни устройства, но тестът е възможен само за онези модели, които позволяват работа с 5G. Възможно е в първите дни някои абонати да трябва да почакат, за да бъдат интегрирани и техните устройства.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK