Мисията Hayabusa2 донесе и първия газ от Дълбокия космос

Мисията Hayabusa2 донесе и първия газ от Дълбокия космос

© JAXAЯпонската мисия Hayabusa2 успешно върна на земята не само материал от повърхността на небесно тяло на над 300 милиона километра от Земята, но и газ от Дълбокия космос, съобщи японската космическа агенция (JAXA), която ръководи проекта.


Капсулата с материал от атероида Рюгу успешно се приземи в Австралия на 6 декември, но едва тази седмица учените разбраха дали в нея наистина има нещо. Оказа се, че пробата от повърхността е повече от очакваните 100 милиграма.


Газът в контейнера вероятно е отделен от тази проба по време на пътуването, обявиха от JAXA.
Предстои материалът да бъде изваден, да се претегли точното му количество и да се подготви за изследвания. За него бяха предвидени 3 отделни камери, но втората се оказа празна. Едната от пробите би трябвало да е от дълбочина, а не от изложената директно на радиацията и въздействието на открития космос повърхност.


Мисията Hayabusa2 донесе и първия газ от Дълбокия космос

© JAXA

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK