Световната индустрия за видео игри е в подем

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за .

Световната индустрия за видео игри е в подем


Без значение кой сте е налице голям шанс да сте геймър - 40 на сто от световното население играе видео игри. Имайки предвид тези цифри, и с оглед на всички игри, конзоли и компании, не е изненадващо, че говорим за глобален феномен.


През годините различни нации се включиха в историята на игрите по различно време, като по този начин изиграха малко по-различни роли в оформянето на общия пейзаж. Нека разгледаме по-внимателно някои от ключовите държави, които до момента са създавали и играли видео игри.

Световната индустрия за видео игри е в подем

Съединени американски щати


Разбира се, цялата идея на индустрията за видеоигри стартира в САЩ в края на 70-те и началото на 80-те години. Сред първите аркадни игри беше Pong, която се счита от мнозина (макар и неправилно) за една от първите игри, правени някога.
След като големите аркадните конзоли увеличиха популярността си и станаха нещо обичайно, в САЩ се появи и първата първа домашна конзола - Magnavox Odyssey.


За съжаление, комбинацията от тези две тенденции доведе до това, че пазарът на видео игри се оказа наводнен. Това, в комбинация с други проблеми, като многото разработчици, загубили контрол над разпространението, и (все още продължаващата) конкуренция с персоналните компютри, доведе до срив на пазара през 1983 г.


За щастие, презентацията на японската конзола NES (към която ще се върнем по-късно) помогна за съживяването на пазарите, което може да стимулира представянето първото поколение Xbox в началото на новия век. Оттогава САЩ са най-голямата видео гейминг нация в света с огромно разнообразие от компании за игри, независими разработчици и геймъри.


Канада


На север Канада е по-бавна в присъединяването към пазара от САЩ, като индустрията в страната започна да процъфтява в края на 90-те години. Оттогава обаче тамошният отрасъл се е превърнал в третия по големина в света по брой на заетите в него.


Страната и нейната индустрия, която обикновено се оценява като централизирана в град Монреал, е дом на много добре познати разработчици като Ubisoft, EA, Edios Interactive и BioWare.


Япония


Ако някой поиска да посочим страна, за която се сещаме, когато говорим за видео игри, то това трябва да е Япония.


Японската индустрия леко изостава спрямо американската, но до началото на 80-те години редица класики от Space Invaders, през Pacman и до Donkey Kong затвърдиха страната като авторитет в този зараждащ се пазар.


След срива от 1983 г. Япония се възползва от шанса наистина да се превърне в световна суперсила. Nintendo изтласка своята Nintendo Entertainment System (NES) на чужди пазари и японските конзоли се превърнаха в нещо обичайно за домовете по цял свят. Това стои в основата на продължаващия успех на Nintendo, за който всички сме наясно.


На Япония също може да бъде приписано и създаването и популяризирането на голямо количество общи жанрове и тенденции: от очевидните JRPG и бойни игри до по-фините дизайнерски насоки в платформъри, RPG-та, визуални романи и т.н.

Световната индустрия за видео игри е в подем

Южна Корея


За разлика от съседката си Южна Корея обикновено не се смята за гигант в разработването на видео игри, въпреки че в страната съществуват шепа забележителни продукти и студия. Вместо това тя е най-известна с невероятната си отдаденост към е-спорта - както по отношение на броя играчи, така и на аудиторията.


Това до голяма степен е следствие от факта, че ключовите игри, които добиха първоначална популярност в Южна Корея, бяха напълно различни от тези в Япония - става въпрос за MMO жанра. Причината е, че през 90-те години корейците играят главно (защо не и само) в интернет кафенета (т.нар. PC Bangs) - тенденция, която продължава и до днес.


По този начин през 1990-те и 2000-те години сцената на електронните спортове процъфтява в Южна Корея.


Китай


Въпреки сегашното си положение като най-голям пазар на видеоигри (по приходи) в света историята на Китай не е толкова праволинейна, като в другите страни от този списък. Зад това стоят редица различни причини.


Първо, икономическите фактори - до голяма степен свързани с издигането на Китай до икономическо господство, дошло леко след повечето страни в този списък. Това означава, че индустрията там стартира по-късно.


Втората и по-важна причина е държавният надзор върху индустрията, което я осакатява в началото - налице са забрани за конзоли за видео игри в страната между 2000 и 2014 г. Разбира се, това не означава, че игрите там не съществуват. Подобно на Южна Корея, вместо да играят у дома, китайските геймъри се трупат в компютърни клубове, играейки на настолни компютри вместо на конзоли. Това отново води до оживена е-спортна сцена, която продължава да е силна и днес.


Въпреки че игрите се превърнаха в национална сензация през 2000-те години, развитието им по-задкулисно. Както при повечето китайски медии, производството на игри е строго контролирано от държавата, което означава, че са налице силни ограничения върху съдържанието и темите, както и включване на много мерки за ограничаване на времето за игра с цел борба с пристрастяването. Това в крайна сметка води до факта, че публиката извън страната играе много малко (или изобщо не играе) китайски игри.


Обединено кралство


Обединеното кралство може да дребнее в сравнение със САЩ или Япония, но индустрията в страната е трета по големина в света по отношение на успеха на разработчиците и продажбите на хардуер и софтуер. Описаната по-горе Канада е третата по брой заетите хора в този сектор.


Тук историята на развитието може до известна степен да бъде обяснена с това, че геймърите в Обединеното кралство първо започват да играят най-вече на персонални компютри, а не на конзоли. Това означава, че наред с играенето много запалени фенове започват да използват същите машини и за програмиране, правейки игри и разпространявайки ги по пощата.


Към 2000-те години много от тези домашни разработчици бяха изкупени или се присъединиха към по-големи компании, за да отговорят на повишената сложност (и разходи) при създаването на игри.


Удар за индустрията в страната бе въвеждането на данъчно облагане върху разработката на игри през 2012 г. Това накара редица компании, както големи, така и независими, да се преместят в чужбина, за да запазят по-големите си печалби.


Въпреки това британският отрасъл за видео игри продължава да се развива стабилно и се конкурира по приходи със силната филмова и музикална индустрия в страната.


Въпреки че това са примери за някои от най-развитите индустрии до момента, с най-дълги истории и оставили най-големи отпечатъци, е ясно, че разработването на видео игри е нещо глобално. Индустриите в Австралия и Нова Зеландия се оказаха силни в продължение на много години за независими и масови заглавия. В същото време в много страни като Индия, Кения, Нигерия и Южна Африка се забелязва сериозен ръст през последните години - особено по отношение на мобилните игри.


По този начин е ясно, че бъдещето на игрите ще продължи да бъде глобално, въпреки че епицентърът на индустрията исторически се е озовал в шепа държави.


Ако искате да започнете кариерата си в която и да е онлайн видео игра, посетете Eldorado.gg - център за всичко, от буустване в GTA Online до закупуване на топ акаунти в WoW Classic.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK