SpaceX за пръв път изведе в орбита астронавти с рециклирана ракета

SpaceX за пръв път изведе в орбита астронавти с рециклирана ракета

© ReutersКомпанията SpaceX изстреля ракета с четирима астронавти, които са първият екипаж, изведен някога в орбита от носител, рециклиран от космически полет преди 5 месеца.


Капсулата Endeavour от модела Crew Dragon, която също прави втория си полет, бе изстреляна малко преди 6 часа от Космическия център "Кенеди" на НАСА във Флорида в тъмното небе преди зазоряване. Тя бе монтирана на ракета Falcon 9 и първата степен се върна успешно на плаваща в Атлантическия океан платформа за кацане. Тази операция е правена успешно няколко пъти от SpaceX, но не и при пилотиран полет.


Екипажът трябва да пристигне на Международната космическа станция, обикаляща на около 400 км над Земята, рано в събота след полет около 23 часа. По пътя ще имат време да вечерят с предварително опаковани ястия и леки закуски и да поспят малко.
Мисията е с втория "оперативен" екипаж на космическата станция, изведен от НАСА на борда на капсула Crew Dragon, след като космическите полети на хора от американската земя бяха възобновени миналата година след деветгодишно прекъсване поради края на американската програма за космическа совалка през 2011 г.


Това е и третият полет с екипаж, изстрелян в орбита, за 11 месеца в рамките на новото публично-частно партньорство на НАСА и SpaceX. Първата беше кратка тестова мисия само с двама астронавти в орбита миналия май, последвана от първия полет на SpaceX на пълноценен четиричленен екипаж на космическата станция през ноември.


Екипът на Crew 2 от петък се състои от двама астронавти на НАСА - командира на мисията Шейн Кимбро, 53-годишен, и пилота Катрин Меган Маккартър, 49-годишна, заедно с японския астронавт Акихико Хошиде, 52-годишен, и колегата й специалист по мисията Тома Песке, 43-годишен, френски инженер от Европейската космическа агенция .


Очаква се те да прекарат около шест месеца на борда на орбиталната изследователска платформа, провеждайки научни експерименти и поддръжка. Четиримата членове на Екипаж 1, изпратени на космическата станция през ноември, трябва да потеглят обратно към Земята на 28 април.


Маккартър също ще влезе в историята като първата жена - пилот на Crew Dragon, и втория член от нейното семейство, който пътува на борда на капсулата SpaceX. Тя е омъжена за астронавта на НАСА Боб Бенкен, който миналата година полетя с демонстрационния полет на SpaceX с колегата си астронавт Дъг Хърли. Същата капсула е използвана и за този полет.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK