Мит: 5G убива птиците

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за .
Специална видеопоредица в пет серии задава и отговаря на най-често срещаните въпроси, създаващи митовете, свързани с 5G мрежите по света и у нас. Защо теориите са абсурдни или напълно невъзможни, как мрежите еволюират и защо 5G е нормалната следваща стъпка в развитието на технологията?
Поредица в хумористичен тон, но напълно сериозна в поднасянето на фактите.


В пети епизод:
Как от един фейсбук пост от 22 април 2020 г., парк в Хага, натровени птици и 5G мрежата се конструира класическа фалшива новина? Вижте един типичен пример за разпространяване на дезинформация в социалните мрежи.


В първи епизод: 5G е неизследвана технология.
В него ще разберете, че честотите на 5G мрежата отдавна са част от живота ни. За какво се използват и как вълните ще се пригодят за масова употреба?
Във втори епизод: 5G разпространява коронавируса.
Откога има активни 5G клетки по света и защо връзката между старта на пандемията и изграждането на първите 5G клетки в Ухан е поредната фалшива новина.
В трети епизод: 5G вредна заради облъчването
Защо дори най-високите 5G, които се обсъждат в момента, са с хиляди пъти по-ниски от йонизиращото лъчение и неговото негативно въздействие?
В четвърти епизод:5G система за шпиониране
Защо пасивните чипове без захранване, които са достатъчно малки, за да се инжектират със спринцовка, не могат да бъдат използвани за проследяване, нито могат да поддържат 5G връзка.

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Ако оборудването не е китайско значи 5g е безопасно.

  ... с двеста...
 2. 2 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2131 Неутрално

  Бе дайте честота и мощност и не рсзсъждавсйте повече, всеки средно интелигентен ще може да прецени . Няма какво да бслсмосвате с йонизираща радиация, като 800мхц с достатъчно мощност унищожават котка за 10 м7н. Хората служили в ПВО м8гат го потвърдят. Отделно , всяка домакиня знае че в микровълнова водите завират. Дето е 2-3гхц.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 3. 3 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2116 Неутрално

  До коментар [#2] от "schwimmwagen":


  Бе дайте честота и мощност и не рсзсъждавсйте повече, всеки средно интелигентен ще може да прецени . Няма какво да бслсмосвате с йонизираща радиация, като 800мхц с достатъчно мощност унищожават котка за 10 м7н. Хората служили в ПВО м8гат го потвърдят. Отделно , всяка домакиня знае че в микровълнова водите завират. Дето е 2-3гхц.
  —цитат от коментар 2 на schwimmwagen


  А бе така е!
  Ама има хора, дето вЕрват,
  че ако "не е китайско" бива,
  виж там "китайските мега и гига -херцове са опасни"
  и да се занимаваме с тях, не бива!

 4. 4 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  До коментар [#1] от "Суджук Герберите":

  Няма некитайско оборудване - всички вериги на доставки в бранша минават през Китай. Иначе не биха се подържали тези ниски цени и китайското оборудване би било съвсем само китайско - понеже другите щяха да са фалирали.

  Затова бойкотът над Китай е едновременно правилен и безсмислен.

 5. 5 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Неутрално

  5G убива птиците
  ======
  5G не убива.....
  Погледнато юридически....това е наистина така.....
  За да убива някой (или нещо)....трябва да има непосредствени доказателства, че той е убиец...или нещото което убива е под пряк контрол и е в ръцете на убиеца....
  За съжаление, СЗО и нейните правни институции не са погледнали подобен казус от към неговата проблематика за поетапно бъдеще....
  Например щом хората са убедени че ДВГ е главен причинител за замърсяването на околната среда...по същия начин може да се обоснове и нещо подобно за 5G.....

  Bukalemun
 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Любопитно

  По принцип на действие, 5G не се отличава много от 2,3,или 4G.....
  Проблема при 5G идва с повишаване пространствения интензитет на цялата тази система.....в която ще се намираме и самите ние.....хората които ще я ползваме.....
  Става въпрос за повсеместно разположени базови предаватели, ретранслатори, усилватели на сигнал....и още много други компоненти.....
  С малко въображение всеки може да си представи за какво иде реч.....
  И всичко това ще работи постоянно....нон стоп....
  Това няма да са уреди като микровълнова печка и сешоар....работещи в интервал.... 5....10....15 минути.....

  Bukalemun
 7. 7 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#6] от "eti mehter":

  Опитват се да ни убедят, че точно тези честоти били по-безвредни, пък макар и при по-висока плътност на излъчвания сигнал. Ама никой не е правил експерименти как се отразява върху здравето примерно 10 години непрекъснато облъчване.
  Случаите на рак растат, случаите на аутизъм растат, децата се раждат и растат по-активни и по-ъбарзо се развиват, обаче ваксините не били виновни, мобилните мрежи не били виновни, градският шум не бил виновен. Кой е виновен? Слънчевата радиация ли?

 8. 8 Профил на barter1
  barter1
  Рейтинг: 657 Неутрално

  "Съдържание от Виваком". Естествено, телекомната индустрия няма сметка от стойностен дебат по темата. С биофизици и радиобиолози, а не с лековерни любители на конспирации. Лесно е да изкараш опонента си полуидиот и да го победиш в спор. Прийом на демагозите тип чучело (сламен човек). И най-много са ми интересни АйТи специалистите, които защитават 5Г. "Не драги ми приятели неандерталци, 5Г не е създадено да уврежда здравето, това е ново поколение комуникации".

 9. 9 Профил на barter1
  barter1
  Рейтинг: 657 Неутрално

  До коментар [#2] от "schwimmwagen":

  Едва ли ще пуснат такива мощности, които да загряват главите на хората. Въпросът е, че има Наредба 9/1991, която определя максимална плътност на потока от 10 микровата на кв. см., което е пъти по-ниско от САЩ и Западна Европа. Много силно ме съмнява да могат да влезнат в тези граници, особено където се припокриват излъчвателите на два (или повече) оператори. Отделен е въпроса как се контролират тези стойности през времето на експлоатация, защото непрекъснати измервания (както е за гама фона, запрашаемостта, вредни газове) не се правят

 10. 10 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  5G със сигурност не убива. Някои от честотните ленти съвпадат с тези на WiFi рутерите пък не съм видял някой да уме от това до сега. Но пък вярътните перки на втрогенераторите със сигурност убиват птици, а след изхабяване им не могат да се рециклират и се закопават в земята.

 11. 11 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  До коментар [#9] от "barter1":

  Новата система само подобрява положението, понеже с повече базови станции твоят телефон ще излъчва по-малко, а точно той е причината за многото микровати на кв. см. от бузата ти.

 12. 12 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#6] от "eti mehter":
  Не знам какъв специалист сте по въпроса, но 5G се различава от предните G-та, като най-съществената разлика е използването на остро насочени антени в обхвата 20-30 ГХц и то точно в главата на абоната. То и по друг начин не може да се постигнат високите скорости на DATA в мрежата: висока мощност, широка лента или насочен сигнал. Такаче всички приказки за безопасност са празни ако не са придружени с точни измервания на поле, както се казва. Честотният диапазон е този който обикновено се използва за радиорелейни връзки и предаване на сигнали на далечно разстояние. Нищо чудно и да убива.. и хората, макар и бавно.

 13. 13 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  До коментар [#12] от "Oggie Petkov":

  Ами да, "висока мощност, широка лента или насочен сигнал" и те избират насочен сигнал и получават по-ниска мощност.
  (по-къси разстояния, по-високи честоти, по-добро насочване, по-ниска мощност)
  Проблем няма.

 14. 14 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Любопитно

  До коментар [#7] от "Лео":

  По тоя въпрос за плътността....даже.и не съм коментирал.....
  А там нещата са още по сложни.....
  Появява се още един.... "проблем".....
  А именно, че 70% от нашето човешко тяло се състои от вода.....
  А водата има свойството да реагира по най различни начини, при най различни честоти, фази, мощности.....и много други особености на подадения към нея радио сигнал....
  Тук вече можем само да гадаем какво би станало.....не след пет....десет дена.....а след десет години например.....

  Bukalemun
 15. 15 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Неутрално

  До коментар [#12] от "Oggie Petkov":

  Не знам какъв специалист сте по въпроса
  =======
  Точно това ме тревожи, че не съм никакъв специалист.....
  Аматьор съм.....
  И нещата които сме установили в едни скромни лаборатории (няколко души сме).....са достатъчно обезспоклителни....

  Иначе с адмирации посрещам всяко постижение на науката....

  Bukalemun
 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Неутрално

  До коментар [#12] от "Oggie Petkov":

  То и по друг начин не може да се постигнат високите скорости на DATA в мрежата: висока мощност, широка лента или насочен сигнал. Такаче всички приказки за безопасност са празни ако не са придружени с точни измервания на поле, както се казва.
  ======
  И да са придружени.....къде е гаранцията че ще ги получим верни....?
  Дори да ги получим....колко от потребителите ще им обърнат внимание в брошурата за упътване...?
  Колко процента от потребителите биха разбрали какво означава.... "допустимата стойност на йонизиране при насочен сигнал е (еди колко си)"....?

  Много въпроси, но без отговори.....

  Bukalemun
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK