Бъдещето е тук благодарение на 5G

Това е . Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за .

Бъдещето е тук благодарение на 5G


Въпреки че сме все още в началото от използването на петото поколение мобилна мрежа, възможностите, които тя разкрива, са огромни, както и очакванията на потребителите и бизнеса.
Обхватът за по-нататъшни нива на иновации в множество технологични сегменти и сектори, включително здравеопазване, автомобилна индустрия, интелигентни градове и индустриална автоматизация, са само една малка част, в която 5G има възможност да преобрази живота ни. За да разберем защо ни е необходима 5G технологията, първо трябва да се запознаем с нейната истинска същност.


Защо ни трябва 5G?


Голяма част от дискусиите за мрежата от следващо поколение са фокусирани върху потребителската ѝ употреба чрез различни преносими смарт устройства, но всъщност 5G идва, за да промени света по един безпрецедентен начин. Създадена да предоставя скорост, по-бърза от предишните мобилни мрежи, 5G заема сериозно място във всички приложения и сфери, зависими от бърза и сигурна връзка. Ниското времезакъснение е характеристика, която отличава мрежата спрямо предишните ѝ поколения. Възможността за свързване на голям брой устройства по едно и също време, както и предаването на данни без закъснение е силно отличителна черта, нареждаща 5G като бъдещ лидер в света на мобилните комуникации.
За бърза интернет връзка и в отдалечените райони


Друга специфика, с която 5G ще преобърне нашия свят, е технологията Fixed Wireless. Тя предоставя възможността да разполагаме с интернет връзка с изключително високи скорости както в добре урбанизирани зони, така и в такива, в които изграждането на инфраструктура за каквато ѝ да е мобилна връзка се оказва трудно постижимо. Компактната система на работа е причината Fixed Wireless да е толкова предпочитана технология за получаване на интернет връзка. За да имате неограничен достъп до глобалния виртуален свят, единственото, което трябва да направите, е да имате инсталиран външен приемник във вашия дом и да се намирате в зона с 5G покритие. Той от своя страна, първо се свързва безжично с най-близката 5G станция, а след това директно с домашния ви рутер. Благодарение на тази семпла инфраструктура се премахва цялото ненужно усложнение от прокарването на всякакви по вид оптични кабели и устройства.


От социална гледна точка


Секунда след секунда светът става все по-мобилен и комуникативен, като потреблението на данни се увеличава стремглаво с всяка една изминала година. Това се вижда особено ясно с увеличаването на популярността на различни приложения за споделяне на аудио и видеовизуализации, където лайв стриймингът и качеството на връзката са от особено значение. Благодарение на позиционирането си върху широкочестотните ленти 5G не изпитва затруднения със свързването на множество устройства едновременно, като така се намалява рискът от претоварване и евентуално сриване на цялата мрежа. Но социалната комуникация не е единственото място, където широкочестотните ленти, върху които 5G се простира, имат важно значение.


Здравеопазване


Няма по-важна сфера от здравеопазването, в която 5G да намери приложение. Възможността да използваме бързината, сигурността и капацитета на тази мрежа означава само едно - качествено и своевременно получаване на информация, свързана с нашето благосъстояние и здраве. Консултациите с различни медицински лица и използването ѝ като безжичен проводник за свързване с водещи лекари и професори по целия свят няма да бъде мираж. Досега също имахме възможност да провеждаме конферентни разговори от всяка отдалечена точка, но лошото качество в чисто визуален аспект и несигурността от разпадане на връзката оставяха дистанционното здравеопазване на заден план. Благодарение на 5G хирургическите интервенции и лечения имат възможността да бъдат извършвани своевременно и акуратно с невероятна точност и прецизност, независимо къде се намира практикуващото лице. Използването на високотехнологични устройства в комбинация с много бърза и надеждна връзка с ниско времезакъснение - каквато е 5G, дава условия на всички, нуждаещи се от лечение, да спестят ресурси и средства, като тяхната интервенция е възможно осъществима във всеки оборудван медицински център.


За нашата сигурност


След здравеопазването следващото широко приложение на 5G мрежата определено е свързано с нашата сигурност. Ниското времезакъснение, големият капацитет и високата скорост гарантират мигновени реакции и известявания за всякакви предстоящи или бъдещи аварии. Използването на "умни" сензори в автономните автомобили или поставянето им в индустриалната автоматизация, където да следят за евентуални грешки, гарантира намаляването на инцидентите и носи само и единствено плюсове. Представете си самоуправляващи се превозни средства, които следят маркировката и пътните знаци, както и всичко друго, случващо се на пътното платно. Или пък роботизирани машини в производствен цех, които си комуникират и изпращат помежду си важни и актуални данни за процеса на производство. Когато имаме бърза и надеждна мобилна мрежа, каквато е 5G, сигурността е налице.


Какво трябва да се случи днес, за да имаме по-модерно утре


Като лидер на българския пазар телекомуникационният оператор "Теленор" осъзнава важната роля, която мобилните компании имат в развитието на технологичния свят и иновациите. Те определят петото поколение мрежа като катализатор на редица икономически и обществени процеси.


Както и досега, основен приоритет пред "Теленор" е качеството на мрежата, като това се доказва с четвърти пореден сертификат от независимата международната компания за измерване качество на мрежата umlaut. Но преди всичко, за да е успешна една технология, тя трябва да бъде внедрена по правилния начин. "Стремежът ни е да предоставим 5G на всички", казват от "Теленор". Мобилният оператор отвори своята 5G мрежа за всички свои клиенти без допълнителни разходи като част от всички тарифни планове с абонаментен договор и по този начин компанията даде възможност на своите клиенти да получат различното преживяване 5G.


В момента над 55% от устройствата в портфолиото от смартфони на "Теленор" поддържат 5G свързаност. Клиентите на телекома имат достъп до повече от 30 5G устройства от различен ценови клас, готови да работят в 5G мрежата.
Целта пред компанията е до средата на 2022 г. да бъдат лидер по покритие и качество на 5G мрежата в България.


Достъпът до 5G мрежата зависи от местоположението и ползваното устройство.


"Теленор България" има най-високо оценената мобилна мрежа в България според сертификатите best in test, предоставени от независимата немска компания umlaut AG, по нейна методология, на база на тестове чрез потребителите на 4G мрежите в България, направени съответно през периодите от 22-ра до 45-а седмица на 2019 г., от 42-ра седмица на 2019 до 13-а на 2020 г., от 13-а до 36-а седмица на 2020 г. и от 44-та седмица на 2020 до 14-а на 2021 г. Търговската марка на umlaut AG се използва с разрешение. Пълна информация в търговската мрежа на "Теленор България" и на www.telenor.bg.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK