Проф. Преслав Проданов, на 28 години: Работя в здравеопазването вместо в гейминг индустрията

Проф. Преслав Проданов, на 28 години: Работя в здравеопазването вместо в гейминг индустрията

© Мила Табакова - Яневаekont

7 ноември 2050 година


Да станеш професор в университета, който си завършил само преди пет години? Това е възможно само в ускорението на AI и машинно мониторираното обучение (MML).


Преслав Проданов е представител на първия випуск, който се връща обратно да преподава в своя факултет. Първи випуск на ТЕХУС (Университет за технологично усъвършенствани системи за обучение) излъчва първия млад преподавател за самия ТЕХУС. Дали още сега, през 2050 година, се отваря врата към бъдеще, което ще обърне изцяло представите ни за научния процес?
- Трябва известно време за настройка. Но това е настройка не на организма, а само на мисленето ни - казва Проданов.


С това младият учен отговаря и на основния въпрос, с който съм дошъл при него. И това е естественото човешко любопитство - дали Проданов е напълно и само човек? Дали нановръзката, чрез която той работи с машините в своята лаборатория, не го превръща в личност от нов вид.


Разговаряме с Преслав в кампуса на КРНКИ (Катедрата за развитие на невроконтролни интерфейси).


- Аз съм стопроцентов човек, точно както и вие. Връзката между мен и компютъра не е по-различна от връзката, която вие осъществявате например с вашия смартфон. Просто в двата случая ние работим чрез различен интерфейс. Най-често обяснявам това на езика на децата, с пример. Това е като да тръгнем от новата столица София 2 до старата столица София 1 - вие, да речем, яздите на кон, а аз в това време пътувам с електро-вакуумния влак. Можете да установите две разлики. Първата е, естествено, разлика в скоростта на трансфер. Но втората разлика е също важна - пътникът, който язди на коня, не може да разчита на равномерност на скоростта. Обратно, при пропулсията на електро-вакуумния влак имаме гарантирана повтаряемост на скоростните цикли, имаме равномерност, тъй да се каже. И това в много случаи е по-важно от скоростта.


Не си представяйте контакторна мрежа с кабели, която свързва човек и компютър. В лабораторията на КРНКИ млади учени от трето поколение, какъвто е Проданов, осъществяват невронна връзка с процесорите.


- Не, аз не съм машина. Не съм и човек-машина - обяснява Преслав с усмивка.


Това е отговор, който често му са налага да дава.


Мозък-машина (Brain-machinе) и мозък-компютър интефейс (brain/computer) са видове технологии, които реализират само връзката на софтуера с централната нервна система. Говорим за невронните сигнали, които са в голямата си степен еднопосочен поток - "мозък-машина" поток. Това прави възможна лабораторна работа на качествено по-високо равнище. Учените намират решения на проблеми в невронната матрица и дават на AI достъп до поле на проучване вътре в самата биохимична матрица на мозъка.


Проданов има на свое име седем патента, свързани с оптимизация на процеси от биотехнологиите и медицината. Най-популярните от тях са с приложение в лекарската практика и вече помагат на хиляди хора в Европа и Канада, където "Евроатлант" прилага успоредно постижения от академичния сектор. Сред въведенията, записани от Проданов, е процесор за ускорено възстановяване на невронните функции след болест на мозъка или настъпила травма, както и многолентов интерфейс Lock-talk-walk за търсене на слаба невронна активност при пациенти със заболявания като Алцхаймер.


С какво най-много се гордее Проданов днес? С това, че е първият учен под тридесет години, избран за поименен стипендиант на постоянната професура на името на Нилс Бирмбауер в УтехТ в Тюбинген. В този исторически научен център през последното десетилетие на миналия век са проведени ключовите експерименти на Бирмбауер за възстановяване на мозъчна активност с помощта на невронен интерфейс при пациенти с парализа и епилепсия.


Както повечето ми колеги, така и аз преди шест-седем години си мислех, че основната област на работата ми ще бъде гейминг индустрията. Днес работим основно в сектора на здравеопазването и протезиране на функции.


Преслав Проданов,

ноември 2050г.


И продължава: "Този сектор вече се отдели и има своя голяма пазарна ниша и съответното академично финансиране - ТКН, технологиите за кондиционна невровръзка. Не мога да кажа, че съм разочарован. По-често прекарвам времето си в бяла престилка в клиники и институти, не както си представях - на олимпиадите по компютърни спортове в Сеул."Илюстрация към текста Мила Янева - Табакова


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK