Проф. Преслав Проданов, на 28 години: Работя в здравеопазването вместо в гейминг индустрията

Проф. Преслав Проданов, на 28 години: Работя в здравеопазването вместо в гейминг индустрията

© Мила Табакова - Яневаekont

7 ноември 2050 година


Да станеш професор в университета, който си завършил само преди пет години? Това е възможно само в ускорението на AI и машинно мониторираното обучение (MML).


Преслав Проданов е представител на първия випуск, който се връща обратно да преподава в своя факултет. Първи випуск на ТЕХУС (Университет за технологично усъвършенствани системи за обучение) излъчва първия млад преподавател за самия ТЕХУС. Дали още сега, през 2050 година, се отваря врата към бъдеще, което ще обърне изцяло представите ни за научния процес?
- Трябва известно време за настройка. Но това е настройка не на организма, а само на мисленето ни - казва Проданов.


С това младият учен отговаря и на основния въпрос, с който съм дошъл при него. И това е естественото човешко любопитство - дали Проданов е напълно и само човек? Дали нановръзката, чрез която той работи с машините в своята лаборатория, не го превръща в личност от нов вид.


Разговаряме с Преслав в кампуса на КРНКИ (Катедрата за развитие на невроконтролни интерфейси).


- Аз съм стопроцентов човек, точно както и вие. Връзката между мен и компютъра не е по-различна от връзката, която вие осъществявате например с вашия смартфон. Просто в двата случая ние работим чрез различен интерфейс. Най-често обяснявам това на езика на децата, с пример. Това е като да тръгнем от новата столица София 2 до старата столица София 1 - вие, да речем, яздите на кон, а аз в това време пътувам с електро-вакуумния влак. Можете да установите две разлики. Първата е, естествено, разлика в скоростта на трансфер. Но втората разлика е също важна - пътникът, който язди на коня, не може да разчита на равномерност на скоростта. Обратно, при пропулсията на електро-вакуумния влак имаме гарантирана повтаряемост на скоростните цикли, имаме равномерност, тъй да се каже. И това в много случаи е по-важно от скоростта.


Не си представяйте контакторна мрежа с кабели, която свързва човек и компютър. В лабораторията на КРНКИ млади учени от трето поколение, какъвто е Проданов, осъществяват невронна връзка с процесорите.


- Не, аз не съм машина. Не съм и човек-машина - обяснява Преслав с усмивка.


Това е отговор, който често му са налага да дава.


Мозък-машина (Brain-machinе) и мозък-компютър интефейс (brain/computer) са видове технологии, които реализират само връзката на софтуера с централната нервна система. Говорим за невронните сигнали, които са в голямата си степен еднопосочен поток - "мозък-машина" поток. Това прави възможна лабораторна работа на качествено по-високо равнище. Учените намират решения на проблеми в невронната матрица и дават на AI достъп до поле на проучване вътре в самата биохимична матрица на мозъка.


Проданов има на свое име седем патента, свързани с оптимизация на процеси от биотехнологиите и медицината. Най-популярните от тях са с приложение в лекарската практика и вече помагат на хиляди хора в Европа и Канада, където "Евроатлант" прилага успоредно постижения от академичния сектор. Сред въведенията, записани от Проданов, е процесор за ускорено възстановяване на невронните функции след болест на мозъка или настъпила травма, както и многолентов интерфейс Lock-talk-walk за търсене на слаба невронна активност при пациенти със заболявания като Алцхаймер.


С какво най-много се гордее Проданов днес? С това, че е първият учен под тридесет години, избран за поименен стипендиант на постоянната професура на името на Нилс Бирмбауер в УтехТ в Тюбинген. В този исторически научен център през последното десетилетие на миналия век са проведени ключовите експерименти на Бирмбауер за възстановяване на мозъчна активност с помощта на невронен интерфейс при пациенти с парализа и епилепсия.


Както повечето ми колеги, така и аз преди шест-седем години си мислех, че основната област на работата ми ще бъде гейминг индустрията. Днес работим основно в сектора на здравеопазването и протезиране на функции.


Преслав Проданов,

ноември 2050г.


И продължава: "Този сектор вече се отдели и има своя голяма пазарна ниша и съответното академично финансиране - ТКН, технологиите за кондиционна невровръзка. Не мога да кажа, че съм разочарован. По-често прекарвам времето си в бяла престилка в клиники и институти, не както си представях - на олимпиадите по компютърни спортове в Сеул."Илюстрация към текста Мила Янева - Табакова


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4623 Весело

  "Днес работим основно в сектора на здравеопазването и протезирането на функции"

  😂😂😂😂

  Това не е от бъдещето, протезираните функции са навсякъде в управлението на България.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 2. 2 Профил на qid44693832
  qid44693832
  Рейтинг: 372 Неутрално

  Следващият етап ще бъде с дипломата за бакалавър, да ги обявяват за професори.

 3. 3 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  ...И това е естественото човешко любопитство - дали Проданов е напълно и само човек? Дали нановръзката, чрез която той работи с машините в своята лаборатория, не го превръща в личност от нов вид.
  —цитат от коментар 0 на от статията


  А бе защо възрастта на този професор от 28 години и годината на събитията 2050 се връзват с кампанията за ваксиниране. Утре да очакваме ли статия за някой млад учен, открил най-после, че Земята е плоска?

 4. 4 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  До коментар [#2] от "qid44693832":


  Следващият етап ще бъде с дипломата за бакалавър, да ги обявяват за професори.
  —цитат от коментар 2 на qid44693832


  А те умнокрасивите се мислят за професори дори с диплома за средно специално. :-) А зелените талибани даже света ще спасяват, като ограничат въглеродния диоксид и горят дървета за получаване на електроенергия. Изобщо професори да искаш.

 5. 5 Профил на id
  id
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Гейминг / Gambling Индустрията е ЕВФЕМИЗЪМ за Хазартната / Gambling Индустрията, която е налазила мощно София и хвърля някой лев повече за да обира по свестните специалисти.
  Казваме comfort woman, за да не кажем prostitute.
  Казваме adult film star, за да не кажем порноактриса.
  Казваме dancer, за да не кажем stripper.

  Това сте вие.
  Чии са тези компании? А?

  Cash you chips and come to Jesus, motherfuckers.

  И да, проститутка си също, защото си го мислил.

 6. 6 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 894 Неутрално

  А бе защо възрастта на този професор от 28 години и годината на събитията 2050 се връзват с кампанията за ваксиниране. Утре да очакваме ли статия за някой млад учен, открил най-после, че Земята е плоска?
  —цитат от коментар 3 на gianni

  Taka e Джиани, очаквай и не се подвеждай да се ваксинираш! Зер след нашато чипиране некой требе да управлява Света!

 7. 7 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2136 Неутрално

  До коментар [#2] от "qid44693832":
  —цитат от коментар 4 на stargate


  Не всеки може да е академик като вас.

 8. 8 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  “ Проф. Преслав Проданов”
  ——
  Това требе да да некъф много таен професор. Ровнах в интернет да му видя научните публикации и нищо — ни на кирилица, ни на латиница

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 9. 9 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2509 Весело

  “ Проф. Преслав Проданов”——Това требе да да некъф много таен професор. Ровнах в интернет да му видя научните публикации и нищо — ни на кирилица, ни на латиница
  —цитат от коментар 8 на Gretel


  Ххахахахахахахахахахахахахаххххахххххахххххаххххххххх - това е разказ от бъдещето, бре! Историята се "случва" през 2050-а!

  Мараба, С-ДС доносници!
 10. 10 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2509 Весело

  Аз съм стопроцентов човек, точно както и вие.
  ***************************


  Хе, хе - кефещо, особено ако го каже и Пеевски ;)

  Мараба, С-ДС доносници!
 11. 11 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Това е реклама на Европейската комисия. Обясняват ни как с тяхната мъдра визия и 1 трл. "инвестиции", след 29 години Европа ще стане лидер във "високите" технологии.

 12. 12 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#11] от "razor":

  Учени, които от време на време пишат едни експериментални програмки на Python, анализиращи големи дейта сетове от клинично-събрана информация. После пишат пейпъри в които се анализират корелации на различни променливи, като заключенията най-често се свеждат до това как "вероятността за нещо при пациенти с такива и такива характеристики е по-голяма, отколкото при пациенти с други характеристики". Почти никакво извличане на каузалност, и всичко това щедро се заплаща от европейската бюрокрация.

 13. 13 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1381 Весело

  “ Проф. Преслав Проданов”——Това требе да да некъф много таен професор. Ровнах в интернет да му видя научните публикации и нищо — ни на кирилица, ни на латиница
  —цитат от коментар 8 на Gretel

  - Четенето с разбиране е все по-рядко срещано ценно умение :)

  Отнемане на имуществото на всеки, който не е жигосан с COVID "ваксина"!
 14. 14 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1381 Весело

  Спомням си, че през 80-те се бяхме събрали вкъщи приятели от училище да гледаме "Blade runner" на видео. По някое време един от тях възклина: "Не мога да разбера как ги правят тези филми - дали не ходят да ги снимат в бъдещето?"
  Така и тук няколко индивида са се изявили...

  Отнемане на имуществото на всеки, който не е жигосан с COVID "ваксина"!
 15. 15 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 713 Весело

  "Проданов има на свое име седем патента, свързани с оптимизация на процеси от биотехнологиите и медицината. Най-популярните от тях са с приложение в лекарската практика и вече помагат на хиляди хора в Европа и Канада, където "Евроатлант" прилага успоредно постижения от академичния сектор."

  ======

  Биотехнологии, патенти, млад български учен/предприемач, Канада, Еконт...

  Липсва текст "Купуването и продаването на гласове е престъпление". Жалко, "Дневник"...

 16. 16 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2509 Весело

  "Проданов има на свое име седем патента, свързани с оптимизация на процеси от биотехнологиите и медицината. Най-популярните от тях са с приложение в лекарската практика и вече помагат на хиляди хора в Европа и Канада, където "Евроатлант" прилага успоредно постижения от академичния сектор."======Биотехнологии, патенти, млад български учен/предприемач, Канада, Еконт... Липсва текст "Купуването и продаването на гласове е престъпление". Жалко, "Дневник"...
  —цитат от коментар 15 на razor


  Ах, Канада, Канада.......

  Мараба, С-ДС доносници!
 17. 17 Профил на Dimo Dimov
  Dimo Dimov
  Рейтинг: 337 Неутрално

  Чудесна метафора с пътуването с кон или електрически влак в спускаща се и изкачваща се тръба! Обаче съм учуден, че точно вие, Дневник, дето не знаете разликата между ток и напрежение, развивате толкова подробно влаковата хипотеза и пренебрегвате значението на пътуването с коня! Е, няма нищо, аз и без научно-техническа точност, си ви харесвам и дори се чувствам ваш приятел -- ако сбъркате, ще коментирам тук под статиите и ще ви коригирам ;-).

  Впрочем, в раннното ми детство, през 1980 и някоя година ми подариха няколко тънки цветни книжки, поредица -- "Часовниците", "Влаковете" и други. В края на книжката "Влаковете", като прогнооза за 2080 година, беше описан точно междуконтинентален влак-капсула, който да се засилва първо надолу по вакуумирана тръба и после да се изкачва нагоре до крайната си спирка, като икономично използва енергия чрез бягащо електромагнитно поле само в края на пътуването. Значи тази идея е на повече от 40 години. По това време и аз и Илон Мъск сме минавали прави под масата. Е, за моя радост, Илон Мъск е надраснал много масата у тях, и сега, заедно с екип от други ентусиасти ще реализират тази стара идея, няколко десетилетия преди прогнозата.

  Обаче човека, който извършва пътуването на кон е също много важен за човечеството! Името му е Дон Кихот и май е бил идалго в едно сушаво, пустинно село в централна Испания, преди да се побърка. Неговата история, обаче, напомня на хората, че овен нуждата от научно-технически прогрес, имат нужда и от не съвсем рационални неща като любов, приятелство, чест и идеали. Така че, ако Дон Кихот изчезне, то винаги ще се намери поне един Санчо Панса сред хилядите прагматични пътници на електровакуумния влак, който да захвърли прагматизма си, да облече доспехите на Дон Кихот и да яхне Росинант. Откъде съм сигурен ли? Ами ... :-)

 18. 18 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  До коментар [#9] от "Манчо":

  “ Историята се "случва" през 2050-а”
  ——
  Не било обичайната типографска грешка на дневник, начи. Ами тя “историята” тогава е хептен безсмислена — BCI e поне 15 години стара, а пък в чиповете Мъск вече инвестира. “Репортьорът” вярно ли смята, че науката след 30 г. (!) ша са занимава още с това? По-добре да бяха объркали годината.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 19. 19 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  До коментар [#13] от "keen":

  “ Четенето с разбиране е все по-рядко срещано ценно умение”
  ——
  Дума да няма, както и писането

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 20. 20 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Що за глупав материал ни предлагат днес.

 21. 21 Профил на nabliudatelnica
  nabliudatelnica
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  Всяка сбирка взе университет да се нарича. Тотална девалвация на научни ценности пробутвана ни за светло бъдеще. А професор в англоезичните страни означава преподавател. Не носи смисъла на титла като у нас. И там има чак толкова рядко професори под 30. До колкото разбирам и мероприятието, за което става дума е в тия традиции. Тотално неподготвен автор и като резултат слаба реклама. На всичкото отгоре не е и обозначена като реклама.

 22. 22 Профил на nabliudatelnica
  nabliudatelnica
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  До коментар [#11] от "razor":

  Че и тя и сега е лидер. Въпросът е как да остане лидер. Пак нещо не си разбрал. И и не си научил значението на думата лидер?

 23. 23 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 238 Неутрално

  Гейминг / Gambling Индустрията е ЕВФЕМИЗЪМ за Хазартната / Gambling Индустрията, която е налазила мощно София и хвърля някой лев повече за да обира по свестните специалисти.Казваме comfort woman, за да не кажем prostitute.Казваме adult film star, за да не кажем порноактриса.Казваме dancer, за да не кажем stripper.Това сте вие.Чии са тези компании? А?Cash you chips and come to Jesus, motherfuckers.И да, проститутка си също, защото си го мислил.
  —цитат от коментар 5 на id


  Пари за ИЗПИРАНЕ ДАЛ ГОСПОД !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK