Хуманоидни роботи-учители влизат в клас

Хуманоидни роботи-учители влизат в клас

© Мила Янева - Табакова20 ноември 2050г.


През далечната вече 2027 година трябваше да настъпи поврат в европейския обучителен модел. Прогнозата на Антъни Селдън от Университета в Бъкингам предвиждаше замяна на учителите с роботи-преподаватели. И макар и с известно закъснение тази прогноза се сбъдна, включително и в България. Следват няколко репортажа от Павликени, от Русенско, Мадан и Девня. Там зоните с малко на брой ученици ще бъдат обгрижвани от ИМУ (интелигентни машинни учители).


Онова, което Селдън навремето нарече поколение от "вдъхновяващи роботи", дойде за да запълни една празнина: намаляващия учителски състав.
Британският експерт, освен като съветник на премиера на своята страна, но и като президент на IPEN - Международната мрежа за позитивно образование - държеше да внуши позитивни усещания зад иначе суховатото словосъчетание "машинен учител".


Група технолози от Румъния, България, Турция и Гърция, в партньорство на държавно и академично ниво, вдъхнаха реален смисъл на това усилие. Моделът на финансиране на новия регионален проект следва стъпките и използва британска експертиза.


Напомняме, че сър Антъни Селдън постави основите на първия Колеж от нов тип (Уелингтън Колидж в Кроуторн, Бъркшир, прераснал по-късно в Академия Уелингтън). Там изцяло с държавно финансиране се даде достъп на публичното образование до високи технологии от поколение R75 (този стандарт замени предишния ЕК8, излязъл от сила преди повторното присъединяване на Великобритания към Европейския съюз).


Днешният материал е в партньорство с младите колеги от Школата за младежка журналистика и дигитална интрамедийна култура (ШМЖДИМК). Следва репортаж на Юношеския кореспондентски пункт към нея, изпратет от Ася Звездомирова:


"Роботи-учители ли? Казваме им "да"!


"Те са разработени така, че да могат да преподават на учениците, да им помагат да се развиват, но и да бъдат до тях като истински хора. Чрез човешко ДНК, приложено в главния процесор, роботите могат да чувстват, да проявяват емпатия и да мислят сходно с нас. Точно това прави хуманоидните роботи невероятни. Учениците не просто се възхищават на изкуствения нителект, а го чувстват и като приятел, като наставник.


Ето какво ни каза наш съученик от Х клас на "Споделено училище-1" в Стамболово:


- Уникално е. Освен, че усещам нещо ново и различно, някак си е толкова близо до познатото. Когато разбрах за хуманоидните роботи, си казах, че сигурно ще е просто забавно, но колко да е сериозно?... Нали пред теб стои не човек, а машина, която можеш да изключиш само с едно докосване на сензора. Сега осъзнавам, че дълбоко съм сгрешил. Роботът е като истински учител, освен че ни учи, той ни разбира. Помага ни, дава ни съвети, опознава ни и си изгражда впечатления. Точно както ние самите правим. В началото, свикването беше много странно, трудно е да разбереш, че пред теб стои нещо като човешка душа и ум в тяло на машина. Това е втората седмица, откакто господин Попов - така се казва той, - е с нас. Първата седмица беше по-скоро "ощипи ме да видя дали не сънувам", но сега съм сигурен, че това е реалност. Чувствам господин Попов като приятел, спътник и учител.


Такива впечатления имат повечето наши връстници, с които разговаряхме за техния опит от първия срок на обучението с интелигентни машинни учители. Дали новите технологии могат да заменят човешкия интелект и мислене - май всеки трябва да се сблъска с някой такъв робот-учител, за да реши сам."


А на вас, уважаеми слушатели на нашия канал и зрители на тримерния ни блог, остава да прецените: кое в кореспонденцията на младежите от ШМЖДИМК идва от тяхното въображение и кое от реалността.


* Илюстрацията е на Мила Янева - Табакова.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  Урок на тема - "как да усвоим едни пари".

 2. 2 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  Това ли е списателският стил на новото нормално? Щото ми разбърка мозъка.

  мурзилка
 3. 3 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 717 Весело

  Идгрежда първият випуск на школата за журналистика и медии (ШМЖДИМК) вече пише статии.

 4. 4 Профил на sow29372525
  sow29372525
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Антъни Селдън? Това да не е на Хари дедо му?

 5. 5 Профил на cinqueau
  cinqueau
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Следващата крачка е хуманоидни роботи-ученици. И после, защо трябва да са хуманоиди? По-добре е направо софтуер "учители" и софтуер "ученици". После може да се въведе външно оценяване, при едни и същи "учители" кои "ученици" са най-добри и т.н..

 6. 6 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  Ще е много любопитно,ако се появят и хуманоидни роботи-ученици :)
  Тогава технологичният цикъл ще е напълно "завършен" :):)

 7. 7 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 818 Неутрално

  А, ако намерите и някой жив учител по български език да вземе да ги понаучи децата на правопис и правоговор, цена няма да имате...

 8. 8 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1498 Весело

  1. Научава децата на трите закона на роботиката.
  2. Е§аването на даскали минава в друго измерение. Хайде да накараме "госпожата" да забие от парадокси.

 9. 9 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 600 Неутрално
 10. 10 Профил на leslin
  leslin
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#6] от "debruckere":

  "Ще е много любопитно,ако се появят и хуманоидни роботи-ученици :)"

  Тъкмо мислех да напиша това,като следващата стъпка,но ти вече си го написал.

 11. 11 Профил на blueberry1
  blueberry1
  Рейтинг: 126 Неутрално

  Тия прекрасни новини от бъдещето с Еконт ли идват?

 12. 12 Профил на loreth
  loreth
  Рейтинг: 412 Весело

  До коментар [#11] от "blueberry1":

  Не, благодарение на вафли Куку-Руку!

 13. 13 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  Това ще е поредният опит за десоциализиране на децата (след сегашният с неприсъственото обучение)! Явно на някого човеците му пречат!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 14. 14 Профил на ykv43523606
  ykv43523606
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Бъдещето е на роботите и човешки хибриди. Обикновените хора след време ще са третирани като глупави и ненужни животни. Може и да се отглеждат като домашни любимци

 15. 15 Профил на dorko
  dorko
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Това ще са много безопасни даскали. Шансът да заразят децата с Ковид е минимален.

 16. 16 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 641 Весело

  Хайде първо роботи депутати , - само требва да вдигат ръка под команда .

 17. 17 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2544 Весело

  Тия текстове доказват правотата на Оруел!

  Мараба, С-ДС доносници!
 18. 18 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2544 Весело

  Хайде първо роботи депутати , - само требва да вдигат ръка под команда .
  —цитат от коментар 16 на xyha


  Че депутатите и сега са роботи, бре!

  Мараба, С-ДС доносници!
 19. 19 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 978 Неутрално

  Предстои, както изглежда, постепенно но неизбежно дехуманизиране на обществото. Прави се в името на прогреса но ние сега се оплакваме, че децата имат нужда от реално училище а не от виртуално и какво вреди вече са наненсени на тяхното крехко здраве а какво ли им предстои в бъдеще. Ще бродят някакви рахитични безполови същества с големи глави и хилаво телосложение и ще плашат малко останалите нормални хора. Не е моята среда но вече ще съм на друго място.

 20. 20 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  Оф, то е ясно, че ще ни сложат по един интерфейсен чип в главата и оптика ще си наливаме знания. В Матрицтаа се видя ясно. Мъск работи по въпроса. Разгадаят ли как се създават спомените и проблемът ще е решен. Без това роботите ще ни задминат и можем да се спасим след революция, като в предисторията на романа Дюн.

 21. 21 Профил на mariopuzo
  mariopuzo
  Рейтинг: 243 Неутрално

  Дехуманизирането не е неизбежно, но плановете на господарите са да се погуби всичко човешко, понеже в момента в техните очи сме "нисша раса"...И донякъде са прави, но все пак емоциите и чувствата не са само отрицателно нещо...Клаус Шваб още през 2015-2016 говореше, че до 10 години ще се използват мозъчни импланти и че ще се слеят физическата, биологичната и дигиталната реалност...
  Предишната реалност не беше съвършена, нито може би много хубава, но беше за предпочитане пред ада, който се твори пред очите ни, а ние блеем...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK