Нови граници между човешка и машинна интелигентност

Нови граници между човешка и машинна интелигентност

© Мила Янева-Табаковаekont

11 януари 2052 година


Определено, устройствата имат душа.
Така смятат 3% от младежите в анкетата, проведена сред ученици между 9- и 13-годишна възраст.


"Какво е душа?" "Какво е личност?" На тези въпроси се опита да отговори първото Пособие за дигитално общуване v.1.
Изкуственият интелект не е теоретична постановка или научнофантастичен сюжет. Присъствието на машините като "индивидуалности", които взимат решения, управляват процеси от името на човека, за негово добро - но и самостоятелно от него - това доведе до определен парадокс. Ето, че AI навлиза във всяка жизнена сфера, но така и не съществува още ясна законова норма, няма формулирани граници на понятията "човешка интелигентност" и "машинна интелигентност". Това сиво поле следва да бъде запълнено и дава възможности за ново развитие, високи кариерни възможности и експертиза. Отразява се все по-силно и на професионалната ориентация на младите.


Не на последно място, дори и новите професии в тази област има възможност да бъдат заети също от машини. Бъдещето не се отлага и не чака, а в конкуренцията между хората се намесват и роботизирани същества.


Междувременно от университетите и гимназиите идват и други интересни данни. Например от обобщения (на национално ниво) списък за свободно избираеми предмети от гимназисти и първокурсници в университетите. Първи дванадесет сумарни предпочитания:


1. Техника на общуването с машини


2. Спец. курс "Мирна раздяла със стария AI хъб"


3. Спец. курс "В културната матрица - интелект, памет"


4. Запазване на традиционни занаяти чрез софтуера


5. Разпределяне на мускулния тонус - командни линии


6. Пренос на импулси между мозъка и машината


7. Синтетични телесни части


8. Машинно право: идентичност


9. Документи за идентификация на системи с AGI


10. Лични документи за АМЛЕ (асистиращи машини с личностен елемент)


11. Семинар "Приятелства с машини"


12. Психология на изкуствения интелект


Новото издание на Дигиталния правописен речник (v.3)


А през тази година платформата "Берон", създадена от Института по информационни и комуникационни технологии (ИИКТ), навършва тридесет години. Върху нея е базирана системата от приложения, оформящи работната структура на Дигиталния правописен речник на българския език. Това е неговото 132-о издание, вече от поколение v.3.


С новата версия за първи път потребителите ще се срещнат не само с аватари и персонифицирани помощни менюта в речника, но и ще могат да се самоинсталират в отделни речникови единици.


Самоинсталирането (засега на езиково ниво, разбира се) представлява процес на симбиоза между AI и съзнанието на потребителя. При този процес скенерите улавят колебанията върху правописа още в процеса на създаване на текстове. Мисловната енергийна вълна носи пакети словесна информация.


Дали третата, революционно развита версия ще се интегрира сред потребителите - това предстои да видим. При първото дигитално издание на Правописния речник през 20-те години на века фонът на правописната грамотност изглеждаше така: всеки трети от анкетираните на възраст до 30 години намираше книжовната правописна норма за прекалено сложна; повечето от младежите смесваха правописа на често използвани думи на кирилица и на латински (най-често поради употребата им онлайн), а всеки пети признаваше, че не разбира изобщо защо трябва да спазва правила. Основание за това - вече съществуват програми и приложения за корекция на правописа. Младите хора не правеха връзка между норма, правопис и познание за самия език. Зависимостта между слабата правописна грамотност и общата функционална неграмотност беше трудна за обяснение.


Сега с интеграцията на дигитален продукт и човек потребител, се върви към постепенно сливане. Приложения и продукти (в случая езикови програми) имат възможност да се установят на несъзнателно ниво като част от съзнателната дейност на отделната личност. Дали това ще даде непременно обогатяване, или има опасност само да изиграе ролята на "протеза" - ще покаже статистиката, събирана от Института по информационни и комуникационни технологии.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK