Ден без коментари

Ден без коментари

© Анелия НиколоваБез коментари ще бъдат публикациите на "Дневник" във "Фейсбук" и "Ютуб" днес (4 април). Всички нови постове ще са затворени за реакции през целия ден, а излъчванията на живо ще бъдат модерирани.


С това "Дневник" се присъединява към инициативата на Центъра за анализ и кризисни комуникации "Ден на тишина в социалните мрежи" или по-ясно казано - ден без тролове. В нея те призовават всички - институции, медии, потребители, да затворят символично коментарите:

"Спрете коментарите под постовете си на 4.04. Да покажем, че има проблем с комуникацията. Да променим протоколите за комуникация в социалните мрежи. Да си чуем мислите. Надявам се да можете за цял ден. Ако е трудно, направете го символно от 4:04ч. за 40 минути."


За "Дневник" включването в инициативата е част от усилията да върне качеството на дискусията в различните форми на форум и да запази възможността всеки да изразява мнението си, като спазва правила.
През март вече въведохме промени в модерацията на форума в сайта и по-строги санкции за нарушителите. Предстоят още промени, както и тестове за автоматична модерация в мрежите. (Обновените правила може да си припомните тук).

След "деня на тишина" "Дневник" ще продължи по редакторска преценка да затваря за коментари някои публикации във "Фейсбук" и "Ютуб".


Ще затваряме и форума под други, ако много участници го използват не за разговор с аргументи, а за разпространение на фалшиви новини и опорни точки, за обиди или коментари, които не са по темата.


Рисковете за "Дневник" са, че затварянето на коментарите ще повлияе на т.нар. ангажираност със страницата (engagement rate) и "Фейсбук" ще показва публикациите ни на по-малко потребители. През последните три седмици водихме различни разговори в България и навън, защото искаме този проблем да стигне до "Мета" (компанията, която управлява социалната мрежа) и те да помислят за временна или постоянна промяна в рейтингите, като за медии и институции изключат влиянието на коментарите от тях - тоест, ако затваряме за коментиране, да не влияе на видимостта на съдържанието ни.


Сред новинарските онлайн медии "Дневник" има най-силната рубрика с международни новини. Читателите могат да разчитат не само, че информацията на сайта е достоверна, но да научават бързо новините в контекст, както и да четат смислени анализи. Вярваме, че в момента е по-важно отвсякога качествената информация за войната в Украйна да стига до повече хора, вместо профилите за дезинформация и анонимни сайтове да разпространяват по-успешно публикациите си (често защото не спазват стандарти, а и ги спонсорират).

Затова всеки читател може да ни помогне, като споделя/разпространява постове от "Дневник" през своя профил във "Фейсбук".


Продължаваме усилията и за комуникация с "Мета" и тяхната реакция и политики, които въвеждат за ограничаване на дезинформацията.


"Своеобразният ден на тишината в социалните мрежи цели да привлече вниманието на всички върху необходимостта от чистота на информационната среда, а също и върху така наречените тролове, които ѝ вредят. Явлението, свързано с платени или провокирани коментатори, се наблюдава отпреди десетина години, като се разви до нови крайности по време на пандемията от 2020 до 2022 г. и ескалира още повече с началото на войната и жестоката агресия на Русия в Украйна", обясняват идеята за инициативата организаторите. Освен "Дневник" към нея са се присъединили и други медии, съобщиха те, които избират за колко време да затворят страниците си - сред тях са Би Ти Ви, "Нова тв", БНТ, България ON AIR, "24 часа", "Банкер", "Форбс България", "Актуално", Dnes.bg, BGlobal, InGlobo, БНР, Радио Стара Загора, ТВ Загора.


Освен инициативата за ден без тролове, Центърът за анализ и кризисни комуникации предлага и Нов обществен договор за комуникации в социалните мрежи. Това е тема, по която предстои дискусия, но вижте предложените правила тук, защото той е и към всеки потребител:


Ние, участниците в разговора, като приемаме и уважаваме принципите на доброто възпитание в комуникацията и отчитаме промените, настъпили в света и у нас, както и зловещите опити на тролове и вербални насилници да окупират разговорите в социалните мрежи и очевидната им неспособност или нежелание да се държат възпитано, приемаме този нов Обществен договор за комуникация в социалните мрежи.


Чл. 1. Всеки в социалните мрежи има право да изразява:
• мнение
• позиция
• идея
• твърдение
• друга форма на дигитална комуникация.


Чл. 2. Успоредно с правата по Чл. 1, всеки в социалните мрежи има отговорността:


• да е възпитан
• да не обижда
• да уважава отсрещната страна и да очаква реципрочно уважение
• да показва емпатия и съпричастност към чуждото страдание
• да не упражнява вербално насилие
• да се подготвя поне малко за разговора, в който влиза
• да прави разлика по кои теми може да има мнение и по кои трябва да има познания
• да не разпространява човеконенавистни учения като насилие на хора, ксенофобия, антисемитизъм, комунизъм, нацизъм, фашизъм, маоизъм и други заклеймени от международни институции режими и идеологии, довели до гибелта на милиони хора по Земята
• да не разпространява конспиративни теории, особено ако могат да навредят на хора
• да прави разлика между причина и следствие и да може да ги подрежда правилно
• да не се крие в анонимност, освен когато това е мярка против насилие
• и да спазва всички други правила на комуникацията, които ни правят хора, и които са валидни в офлайн реалността.


Чл. 3. Правото на мнение и свободата на словото от Чл. 1 не отменят отговорностите по Чл. 2. Ако някой не си изпълнява отговорностите, то няма проблем той/тя в социалната мрежа да бъде блокиран, докладван, баннат, изваден от групата и всичко друго, което ще му попречи да продължи да бъде вербален насилник.


Това е.
За да спасим комуникацията.
За да не оставим троловете да превземат социалните мрежи.
За да се противопоставим на вербалните насилници.
"Троловете ни заливат с непрекъсната пропаганда, лъжи и конспиративни теории. И което е най-лошото: опитват се да манипулират общественото мнение, като насаждат разбирания, които са в противоречие с цивилизационния избор на България да сме част от европейската демокрация. За съжаление под маската на "свобода на изразяване" се прикрива тотална липса на отговорност към спазване на елементарни правила в комуникацията", коментира доц. д-р Александър Христов, председател на Центъра за анализи и кризисни комуникации в съобщение, разпространено по повод инициативата.


Троловете действат под маската за „свобода на мнението“, „свобода на словото“ и „правото на изразяване“. Свидетели сме на изкусни майстори на изказа, които танцуват по ръба на правилата на социалните мрежи, от една страна, и на доброто поведение и рационална мисъл, от друга, като задават въпроси, изказват съмнение в утвърдени факти, научни достижения и авторитети и така манипулират и подкопават общественото доверие в институции и сеят разломи в обществата, когато най-много имат нужда от единство.

Даниел Киряков, съосновател,
Център за анализи и кризисни комуникации

"Ако тази тенденция продължи и ескалира, анализът чрез екстраполация показва, че скоро ще се достигне до инфлексна точка или точка на пречупване, когато комуникацията в социалните медии ще загине като обществен инструмент и ресурс. Не можем и нямаме право повече да си затваряме очите за развитието на тенденциите", коментира Любомир Аламанов, другият съосновател на центъра.


А "Дневник" ви припомня да коментирате под тази публикация отговорно.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK