"Нетфликс" може да предприеме мерки срещу споделянето на пароли по-рано от очакваното

"Нетфликс" може да предприеме мерки срещу споделянето на пароли по-рано от очакваното

© Unsplash/Venti ViewsВътрешна бележка, изпратена до служители на компанията, породи съмнения, че "Нетфликс" може да ограничи споделянето на пароли за достъп до платформата дори по-рано от очакваното.


Наскоро от стрийминг гиганта изчислиха, че наред с другите негативни икономически ефекти, повече от 100 милиона домакинства нарушават правилата му, като споделят паролите си с други хора.


Това, заедно с инфлацията, войната в Украйна и ожесточената конкуренция допринесоха за загубата на потребители на услугата за първи път от повече от десетилетие. Компанията обяви, че е отчела обща загуба на 200 000 абонати само за първата четвърт на 2021 г.


Бележката
Информацията за мерките, които смята да предприеме "Нетфликс" срещу недобросъвестните си абонати публикува "Ню Йорк Таймс" на 10 май. Двама анонимни служители на компанията са предоставили на медията съдържанието на вътрешната бележка, изпратена до тях от ръководството им.


В нея се говори за новите по-евтини планове на услугата, включващи наличието на реклама, които евентуално да влязат от октомври 2022 г. Същевременно се споменава и че "Нетфликс" планира да започне да се бори срещу споделянето на пароли от абонатите си приблизително по същото време.


Бележката уточнява, че прилагането на планираните промени се ускорява, като това щяло да "изисква някои компромиси". Поддържаното от реклами по-евтино ниво на стрийминг ще бъде въведено "в тандем с по-широките планове за таксуване за споделяне".


"Нетфликс" може да предприеме мерки срещу споделянето на пароли по-рано от очакваното

© Unsplash/Alexander Shatov


Споделяне


Съвсем доскоро шефът на компанията Рийд Хейстингс твърдеше, че нелегалната практика на разпространение на паролите е "нещо, с което трябва да се научим да живеем", уточнявайки, че всъщност една голяма част от това споделяне е законно, тъй като се извършва между членове на семейства. Фирмата дори смяташе, че споделянето на акаунти вероятно подхранва растежа ѝ, като кара повече хора да използват услугата.


В Латинска Америка вече се тества ограничаване на споделянето на пароли, като акаунтите, които нарушават правилата, се таксуват допълнително.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK