Сателитният интернет Starlink на Space X вече е достъпен в 32 държави на 4 континента

Сателитният интернет Starlink на Space X вече е достъпен в 32 държави на 4 континента

© Twitter/Space XКомпанията Space X на Илон Мъск обяви днес в Twitter, че покритие с услугата за сателитен интернет Starlink вече имат 32 държави на четири континента.


Публикуваната карта на наличността на услугата я показва като "достъпна" в по-голямата част от Европа и Северна Америка, както и в части от Южна Америка, Австралия и Нова Зеландия.

Голяма част от останалия свят, включително целият континент Африка е обозначен с легенда "скоро".


Starlink покрива България от края на февруари. Тогава системата ѝ започна да уведомява регистрираните потребители, че нейната услуга вече е достъпна и на нашата територия, като предвижда скорости на изтегляне до 250 Mb/s и латентност до 20 милисекунди.По информация на Mobilebulgaria у нас хардуерът, нужен за използване на услугата, струва 1040 лева, плюс още 154 лева за доставката му до България. Самата услуга след това е на цена 199 лева на месец.


Приблизително по същото време Илон Мъск подсигури покритие на Starlink над Украйна, за да помогне със свободен достъп до комуникации нападнатата от Русия страна.


Въпреки сложността да се внедри сателитната технология, тя може да осигури интернет за хора, които живеят в селски райони или трудни за обслужване места, където не достигат оптични кабели и кули.


Starlinkk може също да бъде критична опора, когато урагани или други природни бедствия нарушат комуникацията.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK