Марсианският робот на НАСА потегля да събира проби в търсене на следи от живот

Марсианският робот на НАСА потегля да събира проби в търсене на следи от живот

© NASA/JPL-CaltechМарсоходът Perseverance потегля днес на изкачване по склона на кратера Джезъро, в който се спусна на 18 февруари миналата година, като по трасето ще сондира камъни и скали и ще събере пробите. Целта е да се събере нова информация за това имало ли е някога живот на Марс.


Това е най-амбициозната досега част от мисията. Тя ще продължи още няколко години, тъй като част от камъните и пробите ще бъдат оставени в базов пункт. Някъде през 30-те години би трябвало бъдещ апарат да ги прибере на Земята за още по-подробно изследване.


Първият полет на чужда планета е факт - тук
Как звучи вятърът на Марс? Провери сам - тук


"Делтата в кратера Джезъро е основната астробиологична цел на Perseverance", заяви д-р Кейти Стак Морган, зам.-ръководител на проекта. "Смятаме, че скалите тук имат най-голям потенциал да съдържат следи от древен живот и да ни разкажат повече за климата на Марс и как се е развивал във времето", цитира думите ѝ Би Би Си.


Досега шестколесният робот тестваше инструментите си, изпълни задачата за полет на миниатюрен хеликоптер (първият в историята на повърхността на друго небесно тяло) и събираше информация за заобикалящото го пространство в широкия 45 км кратер.


От днес би трябвало апаратът да премине към основната си мисия на мястото, за което учените допускат, че преди милиарди години може да е било дъно на езеро.


Районът в западната част на кратера е избрана, защото снимки показаха, че там вероятно са се вливали реки. Това увеличава шансовете да е имало фини наноси и хранителни вещества, както и по течението да са пренасяни живи организми и да се струпвали в делтата и езерото.


Рисунка на предполагаем изглед на апарата за прибиране на скалите и пробите от сондажи на Perseverance.

© NASA/JPL-Caltech

Рисунка на предполагаем изглед на апарата за прибиране на скалите и пробите от сондажи на Perseverance.


Уредите на борда са толкова чувствителни, че могат да дадат данни за химическия състав, минералогията и структурата на делтата на базата на проби с размера на зрънце сол. Но категорични заключения имало ли е микроскопичен марсиански живот не може да се направят - това е въпрос на интерпретация дори на Земята, където вкаменелости отпреди милиарди години са изключително редки и обект на научни спорове.


Подробности ще може да се научат при обработване на пробите в шепата лаборатории на Земята, способни на това. Мисията за прибирането им е проект на НАСА и Европейската космическа агенция.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK