Защо 8K съдържанието трябва да се гледа на голям телевизор

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за .

Защо 8K съдържанието трябва да се гледа на голям телевизор


Технологиите при мултимедията винаги са се развивали с високо темпо. Днес модерните телевизори са мощни изчислителни центрове, които изобилстват от технологии и са много по-сложни устройства спрямо своите предшественици. И трябва да е така, тъй като и възможностите на киното и гейминг индустрията се развиват постоянно, редом с очакванията на потребителите.


Именно затова днешните телевизори се стремят да бъдат много повече от екран за видео. Те се превръщат в интелигентен помощник в ежедневието на своите притежатели, за да им осигурят разнообразие от функции за най-различни ситуации и с подобаващо качество. И все пак два традиционни въпроса още от зората на телевизорите си остават актуални и до днес: резолюцията на картината и колко голям да бъде екранът?


Отговорът е добре познат на феновете на телевизорите - колкото повече, толкова по-добре. Затова телевизорите постоянно се развиват в тези направления и днес на пазара има предложения с 8K резолюция и 85-инчов диагонал на екрана. И има голям смисъл и от двете. Ето защо.
Какво е 8K резолюция


Защо 8K съдържанието трябва да се гледа на голям телевизор


8K резолюцията е най-новата към този момент и предлага възможно най-доброто качество. Истинската 8K резолюция е 7680х4320 пиксела. Това прави около 33 млн. пиксела - четири пъти повече спрямо доскорошния лидер - 4K резолюцията.


Големият брой пиксели означава, че те са много по-малки и са почти неразличими дори при гледане от много близко разстояние. Така е възможно изобразяването на много повече и по-малки детайли, което значително увеличава остротата и общото качество на изображенията и те изглеждат още по-реалистични.


Това прави 8K резолюцията идеална за телевизори с големи размери. Новата серия 8K Neo QLED телевизори на Samsung включва моделите QN900B, QN800B и QN700B, които се възползват именно от този факт. Например флагманът QN900B има 85-инчова версия, която дава възможност на 8K резолюцията да покаже пълния си потенциал.


Гамата разполага и с процесора Neural Quantum, който използва изкуствен интелект, за да оптимизира допълнително качеството на картината. Той използва данни от 20 невронни мрежи, за да подобри детайлите и заедно със системата с изкуствен интелект за конвертиране, може да превръща и съдържание с по-малка резолюция в 8K видео. QN900B разполага и с технологията Quantum Matrix Pro за прецизно управление на подсветката за допълнително акцентиране на детайлите.


8K резолюцията позволява и пълноценно използване на други технологии. Например Quantum HDR 4000 за още по-висока детайлност на картината и подобрена яркост. Real Depth Enhancer пък е специален алгоритъм, който анализира разположението на обектите спрямо фона и оптимизира детайлите, за да подобри усещането за дълбочина и съответно за реализъм.


Не всичко е 8K


Защо 8K съдържанието трябва да се гледа на голям телевизор


Разбира се, все още има много друго съдържание, което не е готово за 8K резолюцията. Гейминг индустрията например все още предпочита 4K резолюцията. Но модерните телевизори могат да се справят и с това предизвикателство. Neo QLED серията на Samsung разполага с функцията Motion Xcelerator Turbo Pro за 144Hz опресняване на картината и оптимизира 4K резолюцията. Поддържа се и FreeSynch Premium Pro за HDR качество на картината без накъсване и забавяне.


Важен аспект на всеки телевизор е и озвучението. То има голяма роля за цялостното изживяване и също трябва да е на високо ниво, за да съпровожда картината подобаващо. Neo QLED серията на Samsung например разполага с Dolby Atmos и технологията OTS Pro. Тя позволява проследяване на движението на обектите по екрана и "разполага" звука от тях точно там, където се намират. А системата SpaceFit Sound анализира и "опознава" помещението, за да настрои звука според нея.


Защо по-големият телевизор е по-добър избор


Защо 8K съдържанието трябва да се гледа на голям телевизор


Гледането на видео на голям екран е от значение не само за 8K резолюцията. Проучване на Samsung показва, че 8 от 10 потребители сменят телевизора си с по-голям. А 98% от притежателите на голям телевизор казват, че са изключително доволни от избора си.


Има няколко основни причини. Големият екран дава по-реалистично и потапящо усещане при гледането на видео. Картината е по-ярка и зрителят може да се наслади на повече детайли, а при игра изживяването е още по-силно и пленяващо.


И все пак големият екран ни позволява да се наслаждаваме и на други технологии като Quantum Dot на Samsung например. Тя е част от Neo QLED серията, която предлага пълен обем на цветовете с признание от Verband Deutscher Elektrotechniker за 100% възпроизвеждане на багрите.


Моделите от гамата за 2022 г. получиха и първия в света сертификат Pantone Validated. Той гарантира, че те възпроизвеждат автентично над 2000 цвята, включително и 110 нюанса на тона на кожата. Така реалистичността е на високо ниво не само за детайлите, но и за цветовете. Телевизорите имат и ултраширок ъгъл на наблюдение, така че качеството на картината ще е на ниво дори и за хората, които седят встрани от екрана. За това спомага и антирефлексното покритие на дисплея, което намалява светлинните отражения.


Големият екран е по-добър избор и за използване на смарт функциите на телевизора. Например Neo QLED моделите предлагат Multi View функция за гледане на два различни видео потока. С помощта на допълнителна камера или смартфон могат да се превърнат и в център за видеоразговори, както и да са домашен помощник чрез платформата SmartThings.


Как да изберем по-голям телевизор


Защо 8K съдържанието трябва да се гледа на голям телевизор


Има различни формули за избирането на подходящ размер телевизор според разстоянието между него и зрителите. Най-популярната е разстоянието делено на две. Например 300 см разстояние ще означава телевизор с диагонал 150 см, или около 60 инча. В действителност обаче, ако няма физически ограничения заради наличното пространство, малко по-голям екран винаги ще е по-добър избор.


Новите модели в серията Neo QLED на Samsung имат и подобрен дизайн, за да се вписват още по-лесно в домовете на своите притежатели. Дизайнът Infinity One акцентира над Infinity екрана - рамката около дисплея е максимално тънка, а самият панел е от неръждаема стомана и с дебелина от 1.52 до 1.81 см. в зависимост от модела.


Те имат и подвижен модул Slim One Connect, който улеснява "скриването" и подредбата на кабелите, така че да не загрозяват средата около телевизора. Новите модели се предлагат и с доста голям избор от допълнителни стойки за стена и дори за физическото завъртане на телевизора във вертикален режим в зависимост от гледаното съдържание.


Именно комбинацията от 8K резолюция и телевизор с голям екран е най-добрият начин пълноценно да се наслаждаваме на всички модерни мултимедийни изживявания. При това всеки ден, в продължение на години, защото подобно устройство е "готово за бъдещето" и следващите новости, които предстоят.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK