"Франс прес": Ползващите "Туитър" по работа търсят алтернативни платформи

"Франс прес": Ползващите "Туитър" по работа търсят алтернативни платформи

© ReutersОт няколко дни лекари от спешна помощ, вирусолози, специалисти по инфекциозни болести и епидемиолози публикуват съобщения в Туитър, с които насочват своите абонати как да ги следват в други платформи, в случай че социалната мрежа, закупена от милиардера Илон Мъск, "излезе от строя", предаде Франс прес, цитирана от БТА.


Компанията освободи половината от своите 7500 служители, докато няколкостотин други напуснаха, което стана повод за тревоги относно способността на мрежата да оцелее. Непредсказуемият характер на новия й шеф също породи опасения от мерки, които коренно биха променили същността на платформата.


След пандемията от КОВИД-19 много медицински специалисти превърнаха Туитър в инструмент, който им служи да се информират, да споделят своите изследвания, да предават послания за общественото здраве или да създават работни взаимоотношения с колеги.


Мъск върна профила на Тръмп в "Туитър", той каза, че не го интересува
Мъск върна профила на Тръмп в "Туитър", той каза, че не го интересуваСпоред вирусолога Джейсън Киндрачук от университета на Манитоба, Канада, пандемията "наистина се е оказала повратна точка в използването на социалните мрежи като източник на информация за изследователите".


През януари 2020 г. КОВИД-19 се разпространи като горски пожар по целия свят. Навсякъде се правят проучвания, за да се разбере как се разпространява вирусът и как най-добре хората да се предпазят от него. Те се споделят с огромна скорост в Туитър, за да отговорят на тревогите на здравните специалисти и широката общественост.


Това е появата на "предпринта" - първата версия на научно изследване, преди то да бъде рецензирано и публикувано в признато списание.


"В разгара на пандемия способността за бързо споделяне на информация е от решаващо значение за разпространението на знания, а Туитър позволява това да става по начин, който е невъзможно да се постигне със специализираните списания", се казва в коментар, публикуван в "Canadian Journal of Emergency Medicine" през април 2020 г.


Процесът на проверка на резултатите протича почти на живо в Туитър, като учените публично споделят своите интерпретации и критики по отношение на всяко ново изследване. Понякога обаче това има обратен ефект - определени проучвания получават незаслужено внимание, а изследователите се изказват по теми извън тяхната област на компетентност.


Благодарение на Туитър много експерти също така започват да работят съвместно от разстояние.


"Има хора, с които сега си сътруднича на базата на връзки, създадени в Туитър. Мисълта, че това може да се промени в близко бъдеще, е повод за безпокойство и съжаление", казва Джейсън Киндрачук. Вирусологът с 22 000 последователи по-специално се занимава с проблема с ебола в Африка.


"В случай на проблеми с Туитър ще намерим други платформи, но това ще отнеме време, а за съжаление инфекциозните болести няма да чакат, докато открием нови механизми за комуникация", казва Джейсън Киндрачук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK