Мъск заплаши "Епъл" с "война" заради "Туитър" и таксите в магазина ѝ

Мъск заплаши "Епъл" с "война" заради "Туитър" и таксите в магазина ѝ

© ReutersМилиардерът и собственик на "Туитър" от месец Илон Мъск обяви, че "Епъл" спряла по-голямата част от рекламите си в компанията му и я обвини, че заплашва да премахне приложението от магазина си.


Нападките, които Мъск отправя в профила си в "Туитър", следват решението на редица компании да спрат (поне временно) да рекламират в "Туитър", докато не видят как ще изглежда модерирането на съдържанието на практика.


Мъск се възприема като защитник на абсолютната свобода на словото (например върна профила на предишния американски президент Доналд Тръмп, макар да даде да се разбере, че би подкрепил негов потенциален опонент на изборите през 2024 г.).
В тази ситуация според Мъск приходите на "Туитър" рязко са спаднали. Вината, по думите му, е на активисти, които оказвали натиск върху рекламодателите. В "Туитър" милиардерът обвинява "Епъл" в цензура и пита дали компанията "мрази свободното слово в Америка".Дори се обръща директно към изпълнителния ѝ директор Тим Кук и заявява, че "Епъл" без обяснение е заплашила "Туитър" вече да не може да се сваля от магазина ѝ.


Мъск изрази недоволство и от таксата от 30%, която "Епъл" взима от разработчици на софтуер за покупки, правени през приложенията им.


Изтрита негова публикация (от която в американските медии останаха само скрийншоти), загатва, че Мъск е готов да води битка с компанията: на нея пред "Илон" са указани две посоки: да плати 30% или да "отиде на война".


Мъск заплаши "Епъл" с "война" заради "Туитър" и таксите в магазина ѝ


Потребители забелязаха, че това и други съобщения са публикувани от "Айфон".


Колко реклами купува "Епъл" и защо е важна


"Ройтерс" и американски медии пишат, че са потърсили "Епъл" за коментар, но не са получили такъв в първите часове след твърденията на Мъск.


Компанията (която отново е с най-голяма пазарна капитализация в света) е много важна за "Туитър", тъй като според "Вашингтон пост" е най-големият рекламодател там - с 48 млн. долара за покупка на реклами през първото тримесечие на настоящата година.


"Епъл" действително е свила разходите си за реклама: 131 600 долара между 10 и 16 ноември, при 220 хил. между 16 и 22 октомври, според компанията Pathmatics, която измерва подобни процеси.

Общо 90% от приходите на "Туитър" са от реклама. Поемайки компанията, Мъск се зарече да намери начин да изгради работещ бизнес модел, който най-после да я поведе към печалба и финансова устойчивост. Ако Мъск действително въведе абонамент за "Туитър", както планира, за да диверсифицира приходите, и тези постъпления ще подлежат на таксата от 30%. Тази такса, според "Епъл", отива за заплати на няколкостотин души, които преглеждат приложенията в App Store в името на сигурността и неприкосновеността на потребителите.

Всяка промяна в магазина на "Епъл" се наблюдава под лупа от технологичния сектор, в който доминацията на ръководената от Тим Кук компания ѝ дава огромно влияние.Изтеглянето на приложението от App Store би ограничило възможността за свалянето му от нови потребители. Мъск обаче не обясни защо смята или как точно е научил, че социалната мрежа може да се окаже блокирана.


Дори "Епъл" да реши да премахне "Туитър" от магазина си, това не би било безпрецедентно: вече са взимани такива решения за приложения като "Габ" (Gab) и "Парлър" (Parler), мрежите, използвани от много консерватори в САЩ. "Парлър" бе възстановена, след като се съгласи да подобри правилата за модериране.


Това далеч не е и първото оплакване от таксата на "Епъл", която някои експерти очакват, под натиск, да бъде намалена до 20%.


"Фортнайт" (Fortnite), една от най-известните онлайн игри в последните години, бе свалена от магазина, след като компанията зад нея, "Епик геймс" (Epic Games), отказа да плаща таксата. "Епик геймс" по-късно заведе и дело срещу "Епъл".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK