Учените отбелязват напредък в създаването на червейни дупки

Учените отбелязват напредък в създаването на червейни дупки

© Reuters"Учените отдавна търсят по-задълбочено разбиране на т.нар. червейни дупки и сега, изглежда, отбелязват напредък, съобщава "Ройтерс", цитирана от БТА.


В научната фантастика - помислете за филми и телевизионни продукции като "Интерстелар" и "Стар трек", белите дупки в космоса служат като портали в пространството и времето за корабите да изминават невъобразими разстояния с лекота. Само ако беше толкова просто...


Изследователи обаче обявиха, че са създали с квантов компютър две миниатюрни симулирани черни дупки - тези изключително плътни небесни обекти с толкова мощна гравитация, че дори светлината не може да избяга, и са предали съобщение между тях чрез наподобяващ тунел в пространство - време.
Според Мария Спиропулу, физик от Калифорнийския технологичен университет, това е "червейна дупка - бебе". Тя е съавтор на изследването, публикувано в списание "Нейчър".


Учените обаче са далеч от това да изпратят хора или други живи същества през подобен портал, допълва Спиропулу.


"Експериментално, според мен ще кажа, че е много, много далече. Хората идват и ме питат: "Можеш ли да сложиш твоето куче в дупката? Не", казва тя пред репортери по време на видеобрифинг. "...Това е огромен скок."
"Има разлика между това нещо да е възможно принципно и да е възможно в действителност", добавя физикът и съавтор на изследването Джоузеф Ликен от "Фермилаб", американската национална ускорителна лаборатория.
"Така че не задържайте дъха си за изпращане на вашето куче през червейната дупка. Но трябва да започнете отнякъде..."


Изследователите наблюдават динамиката на червейната дупка с квантово устройство "Алфабет" на Гугъл, наречено квантов процесор Sycamore.


Червейната дупка се смята за мост между два отдалечени региона във Вселената. Учените ги наричат и мостове на Айнщайн-Розен, кръстени на двамата физици, които са ги описали - Алберт Айнщайн и Нейтън Розен.
Подобни червейни дупки са в съответствие с общата теория на относителността на Айнщайн, която се фокусира върху гравитацията, една от фундаментални сили във Вселената. Терминът е измислен от физика Джон Уилър през 50-те години на миналия век.


Спиропулу казва, че изследователите са открили квантова система, която има ключови свойства на гравитационна червейна дупка, но е достатъчно малък, за да се приложи върху съществуващ квантов хардуер.


"Прилича на патица, ходи като патица, кряка като патица. Това можем да кажем на този етап - имаме нещо, което по отношение на разглежданите свойства изглежда като червейна дупка", каза Ликен.


Според него подобни идеи съществуват отдавна и са много силни. "Но в крайна сметка сме в експерименталната наука и го борихме дълго време да намерим начин да проучим тези идеи в лабораторията. Това е наистина
вълнуващо... Това е начин действително да разгледаме тези много фундаментални проблеми на нашата вселена в лабораторна среда."

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK