Строежът на най-големия радиотелескоп в света започна

Облак от звезден прах, уловен от телескопа "Джеймс Уеб".

© Дiакония.бг

Облак от звезден прах, уловен от телескопа "Джеймс Уеб".В Австралия и Република Южна Африка (РЮА) започна изграждането на най-големия в света радиотелескоп SKA (Square Kilometer Array), съобщи Би Би Си, цитирана от БТА.


Строителството започва в областта Мърчисън в Западна Австралия, както и в района Кару в Южна Африка. Предполага се, че до 2024 г. четири параболични антени в Австралия и шест антенни станции в РЮА ще заработят като базов телескоп, след което антенната мрежа ще бъде разширена. Пълният старт на SKA е планиран за 2028 г.


"Работата по проекта продължава вече 30 години", разказва изпълнителният директор Филип Даймънд. Той допълва, че през първото десетилетие са разработени идеи и концептуални основи, през следващите 10 години са създадени технологии." След това започна детайлно проектиране, осигуряване на безопасността на съоръженията, създаване на международен консорциум и обсерватория, както и набиране на средства за започване на работа," обяснява Даймънд.
В окончателния си вид радиотелескопът SKA ще се състои от 3000 отделни антени, комбинирани, за да образуват гигантска виртуална антена с площ от един квадратен километър. Първите идеи за такъв грандиозен проект се появиха в началото на 90-те години на миналия век, но окончателният вид на SKA беше одобрен едва през 2012 г.


Първоначално Репбулика Южна Африка, Нова Зеландия и Австралия се бориха за правото да приемат този телескоп. В резултат на това проектът беше разделен на две части - южноафриканската MeerKAT и австралийската SKA-Low. Централата се намира във Великобритания.


Предполага се, че телескопът ще допринесе за решаването на фундаментални въпроси на астрофизиката за произхода и еволюцията на Вселената. Например, високата чувствителност на телескопа ще направи възможно откриването на много слаби радиосигнали от космически източници на милиарди светлинни години от Земята, включително сигнали, излъчвани през първите неколкостотин милиона години след Големия взрив.


Изграждането и експлоатацията на телескопа се управлява от международния консорциум SKAO, който засега включва осем държави: Република Южна Африка, Австралия, Великобритания, Китай, Италия, Нидерландия, Португалия и Швейцария. В процес на присъединяване са Франция, Испания и Германия. Канада, Индия, Швеция, Южна Корея и Япония също са изявили по-рано желание да участват в проекта.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK