Провали се и вторият опит за изстрелване на "принтираната ракета"

Провали се и вторият опит за изстрелване на "принтираната ракета"

© relativityspace.comИзстрелването на първата ракета, създадена по технологията на триизмерното принтиране, беше отново отложено. Ракетата трябваше да излети от космодрума Кейп Канаверъл в щата Флорида. Отлагането беше заради технически проблеми, но ракетата изгледа в добро състояние, пояснява нейният конструктор, предадоха световните агенции.


Полетът на ракетата "Теран 1", разработена от компанията "Релътивити спейс", трябваше да стартира в часовия интервал 13-16 ч. местно време. Двигателите на ракетата бяха в процес на запалване, когато проблем с автоматичната система принуди фирмата-производител да прекъсне процеса на излитане. Последва нов опит, но изстрелването пак беше отложено заради проблем с налягането във втората степен на ракетата.


Първи опит за изстрелване на ракетата имаше в сряда, но той беше анулиран в последната минута пак заради технически проблем.
Целта на опита е да покаже, че ракетата може да издържи на налягането при излитане и да се съберат максимално данни за този род ракети, които са по-евтини и по-лесни за произвеждане.


Общо 85 процента от масата на ракетата е създадена по технологията на триизмерното принтиране, а целта е този процент да се увеличи на 95 процента. Компанията производител казва, че процесът по създаване на ракета продължава 60 дни.


Ракетата "Теран 1" е висока 33,5 метра с диаметър малко над 2 метра. Първата й степен е с 9 двигателя, също създадени чрез триизмерно принтиране. Втората й степен има един двигател. Ракетата използва металокс като гориво - смесица между течен кислород и втечнен природен газ (основно метан).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK