Компанията на Мъск за мозъчни импланти може да започне тестове с хора

Компанията на Мъск за мозъчни импланти може да започне тестове с хора

© ReutersКомпанията на милиардера Илън Мъск за мозъчни изследвания Neuralink съобщи, че е получила одобрение от американския регулатор за първото клинично изпитване върху хора.


Администрацията по храните и лекарствата (FDA) не коментира веднага темата. От публикацията на Neuralink в "Туитър" не става известно какви са целите на бъдещото проучване, но уточнява, че още не се набират кандидати.


Идеята зад работата на компанията е с връзка между мозъците и компютрите (чрез тълкуващи сигналите от мозъка чипове и предаващи ги към устройства с помощта на Bluetooth) да се отстраняват проблеми, свързани със зрението или двигателните способности. Бизнесменът обаче отива и по-далеч.
Мъск многократно е предвиждал важна роля за мозъчните импланти при лечението на редица състояния, дори затлъстяване, аутизъм, депресия и шизофрения. Говорил е за възможността за сърфиране в интернет и дори телепатия чрез тях. Заяви миналата година, че е готов да сложи такива и на децата си.


До момента обаче всички гръмко обявявани планове за изпитвания от 2019 г. насам не бяха последвани от резултат. Известно е, че предишна заявка за разрешителност е отхвърлена заради съмнения за безопасността. Американският регулатор според събеседници на "Ройтерс" е обвързал одобрението с няколко условия: например проблеми, свързани с литиевата батерия на устройството, рисковете от контакт на мозъка с проводниците или как устройството да се вади безопасно.


Стартъп на Мъск сложи чип в мозъка на маймуна, за да играе на видеоигри
Стартъп на Мъск сложи чип в мозъка на маймуна, за да играе на видеоигри


И в момента срещу Neuralink текат разследвания заради експерименти с животни: например за потенциално нехуманно отношение, дали при изваждане на чипове от мозъците на маймуни са били транспортирани незаконно опасни патогени или как работи надзорният панел, наблюдаващ дейността на Neuralink.


Изкуствен интелект за четене на мисли? "Малък" пробив събуди опасения
Изкуствен интелект за четене на мисли? "Малък" пробив събуди опасения

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK