Тайната зад възхода на изкуствения интелект: компания за (почти) $1 трлн.

Тайната зад възхода на изкуствения интелект: компания за (почти) $1 трлн.

© ReutersИзкуственият интелект е най-обсъжданото в технологичния свят тази година, а триумфът на ChatGPT, отприщил същинска "оръжейна надпревара", приобщи милиони потребители по света към дебата за бъдещето.


Всчко това можеше и да не се случи без хиляди чипове, повечето - на една конкретна компания, която във вторник за кратко се оценяваше на 1 трлн. долара.


Как някога свързваната от широката публика с видеокарти Nvidia застана начело на най-голямата промяна в технологичната индустрия от появата на интернет насам?


Изчисления
Зад генеративния изкуствен интелект, какъвто е ChatGPT и който може да съставя текст, изображения и други на базата на заявки с огромни масиви от информация, стоят и сложни изчисления.


Обработката на данни и изчисленията зад работата на създателя на чатбота, OpenAI, са невъзможни без графичните процесори (GPU) - чиповете, които ползва изкуственият интелект и които иначе са нужни за обработка на графични изображения. Централните процесори са способни да извършват повече задачи, но с по-малка ефикасност.


Името ѝ идва случайно: първоначално всички файлове се кръщават NV или next version ("следваща версия"). Разглеждат всички думи, които съдържат тази комбинация: попадат на Invidia - "завист" на латински. Името ѝ пасва на пазар, на който тя предлага 80% от всички графични процесори.


Тези графични процесори са известни от десетилетия на всички любители на компютърните игри. В хода на пандемията обаче гейминг индустрията не просто бе във възход: тя избухна заедно с облачната и с копаенето на криптовалути. Всичко това изискваше огромна изчислителна мощ, по-мощни графични процесори. Криптовалутите се превърнаха в следващото голямо приложение на графичните процесори, предвид нуждата на подобни сложни за централните процесори изчисления.


През 2022 г. се прояви и H100 - един от най-мощните чипове, които някога е създавала, "ускорител" или чип, подходящ за центрове за данни и друга подобна дигитална инфраструктура. Един струва 40 хил. долара. Поставяше се под въпрос и избраният момент за пускането му на пазара: с тежка година, в която бизнесът затяга коланите, и с главоломна инфлация.


САЩ забраниха на Nvidia да продава елитни чипове на Русия и Китай
САЩ забраниха на Nvidia да продава елитни чипове на Русия и Китай


Възход и съмнение


Особено трудно бе времето до втората половина на миналата година предвид рухването на криптобалона.


Съмненията бяха разбити на пух и прах от ChatGPT - чатбот, открехнал вратата към всички бъдещи приложения на изкуствения интелект. Трескавата надпревара на компаниите да надминат постиженията на задминалата ги, получила милиарди от "Майкрософт" OpenAI. Дженсън Хуанг, изпълнителен директор на Nvidia, твърди, че Н100 е "първият света компютърен чип, предназначен за генеративен изкуствен интелект". Той разчита на специална архитектура, търсенето за която продължава да расте.


"Китай не го е грижа за чиповете ни": тайвански технологичен гуру нарече войната неизбежна
"Китай не го е грижа за чиповете ни": тайвански технологичен гуру нарече войната неизбежна


Производството в мащаби, удовлетворяващи това търсене, започва едва седмица преди дебюта на ChatGPT - а според ръководството може да продължи благодарение на партньорство с TSMC, тайванския гигант в производство на микрочипове. За Н100 някои клиенти чакат с месеци. Купилият хиляди такива чипове за стартъпа си с изкуствен интелект (X.ai) Илон Мъск каза на събитие на "Уолстрийт джърнъл" тази седмица, че в момента набавянето на графични процесори е "по-трудно, отколкото да си набавиш наркотици". По думите му за изграждане на система с генеративен изкуствен интелект минималната сума за начало е достигнала 250 млн. долара.


Технологични войни. Как Западът изгражда своята сигурност в противовес на Китай
Технологични войни. Как Западът изгражда своята сигурност в противовес на Китай


Този успех би бил невъзможен без софтуерните постижения на Nvidia: нейна програма например създава през 2006 г. възможност графични процесори да функционират като ускорители за други - неграфични - задачи. В Канада изследователи откриват, че тези графични процесори са много подходящи за създаване на невронни мрежи. В резултат софтуерните инженери на Nvidia се увеличават, докато не надвишават хардуерните.


Не без конкуренция, но лидер (засега)


В резултат Nvidia бързо надскочи най-смелите очаквания за продажби: за второто тримесечие се очаква да достигнат 11 млрд. долара, 50% над очакванията на "Уолстрийт".


Във вторник Nvidia за кратко надмина прага от един трлн. долара заедно с "Епъл", "Гугъл" и "Алфабет", макар цената на акциите ѝ да отстъпи до края на деня до 990 млрд. долара. Това е първият производител на чипове, надминал този праг. Акциите вече бяха поскъпнали рязко - с 25% - миналата седмица, след като прогнозата на компанията бе за рязко увеличаващо се търсене. Именно този скок постави Nvidia в светлината на прожекторите.


Американската Nvidia купува британския дизайнер на чипове ARM за  млрд.
Американската Nvidia купува британския дизайнер на чипове ARM за млрд.

Дотогава от началото на годината компанията бе увеличила пазарната си стойност с 586 млрд. долара - петата най-ценна компания след "Епъл", "Майкрософт", "Алфабет" и "Амазон". Пазарната ѝ оценка е осем пъти над тази на някогашния американски лидер в чиповете, "Интел". Както обаче отбелязва Би Би Си, задачата пред компанията остава тежка, ако иска да запази такава пазарна оценка: да поддържа висок растеж на приходите; да се справи с търсенето; да реши всички произтичащи от този възход етични въпроси.


NVIDIA не е без конкуренция: AMD (Advanced Micro Devices) и технологични гиганти като "Амазон", "Гугъл" и "Мета", които също правят чипове. Възможно е да я настигнат за следващото поколение чипове; дотогава тя ще е лидер. Ако не остане такъв, няма обаче да е първата сгромолясала се технологична компания, на която са възлагани огромни очаквания.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK