Индийският лунен апарат "Чандраян-3" установи контакт с орбиталната станция "Чандраян-2"

Индийският лунен апарат "Чандраян-3" установи контакт с орбиталната станция "Чандраян-2"

© ReutersИндийският лунен апарат "Чандраян-3" установи контакт с орбиталната станция "Чандраян-2", съобщи Индийската организация за космически изследвания, цитирана от ТАСС. Това означава един допълнителен комуникационен канал с лунния апарат, се казва в съобщението на организацията.


Очаква се модулът на мисията "Чандраян-3" да кацне на Луната в сряда тази седмица.


"Луната е станала препятствие за нашия апарат" – първи руски обяснения за края на "Луна-25"
"Луната е станала препятствие за нашия апарат" – първи руски обяснения за края на "Луна-25"Орбиталната станция на мисията "Чандраян-2" се намира в лунна орбита от 2019 г. Тогава Индия се опита да прилуни модула "Викрам", но в крайна сметка той се разби при кацането. Оттогава станцията "Чандраян-2" продължава работата си в лунна орбита.


В случай на успех на мисията "Чандраян-3", Индия ще стане четвъртата държава, осъществила кацане на Луната след СССР, САЩ и Китай.


Мисията "Чандраян-3", подобно на "Чандраян-2", се стреми към кацане на Южния лунен полюс. Организацията за космически изследвания на Индия планира да изучава химическия и минералния състав на повърхността на Луната. Очаква се луноходът на мисията "Чандраян-3" да функционира на Южния лунен полюс в рамките на едно лунно денонощие, равняващо се на 14 земни.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK