"Лунен снайпер": Япония ще опита второ кацане месеци след провала си

Роботът SORA-Q ще изследва повърхността

© jda.jaxa.jp

Роботът SORA-Q ще изследва повърхносттаИндия успя да кацне на Луната от втория път тази седмица. Време и за Япония, но докато Ню Делхи се върна в играта след провал преди четири години, Токио търси втория си шанс месеци след първия.


"Лунният снайпер" (Moon Sniper) е начинът, по който Япония опитва да представи на света малкия си кораб Smart Lander for Investigating Moon. "Снайпер" идва от прецизността, която японската космическа агенция JAXA се надява да постигне: кацане в радиус 100 м от конкретното желано място и да покаже, че може на този процес да се зададат по-конкретни параметри, вместо да се търсят възможни координати.


"Желаното място" в случая не е южният полюс, а по склона на кратер на стотина метра от интересни за JAXA скали. След кацане от SLIM, който тежи около 200 кг без горивото (590 с него) и е с най-широка страна 2.7 м, апаратът ще изследва състава на скалите и особено минерала оливин, който може да се е създал в мантията на Луната. Според някои учени съставът на скалите там може да помогне да се обясни произходът на естествения спътник на Земята.
По-голям периметър ще обхваща SORA-Q - яйцевиден робот, който се побира в длан и в чийто дизайн участва компания за играчки.


Индия първа спусна сонда до южния полюс на Луната
Индия първа спусна сонда до южния полюс на Луната


Пътуването обаче ще е по-дълго от индийското и провалената руска мисия. Изстрелването се очаква в 3:26 ч. българско време в понеделник (9:26 в Токио), но след него достигането на окололунна орбита ще отнеме три до четири месеца. SLIM ще остане в орбита около месец, преди да започне спускане. То ще е по-кратко: около 2- минути, и ще трябва да докаже превъзходството на ново поколение апарати пред досегашните. Ако този път се справи.


С един куршум


Лунната мисия на Япония през април, поведена от космическия стартъп space inc, се провали заради погрешни изчисления на височината, оставили кораба без гориво. В резултат де изгубена и връзката между ispace и апарата си Hakuto-R, изведен с ракета на "Спейс Екс" (SpaceX).


Това бе поредната спънка за японската космическа програма, която изгуби две ракети в последната година. Оттогава JAXA се зарече да отстрани всички неизправности.


С настоящото изстрелване се очаква две мисии да се съчетаят в една ракета: SLIM и XRISM. Втората е съвместна между американската космическа агенция НАСА и японските им колеги, със съдействие от Европейската космическа агенция. Целта ѝ е да наблюдава рентгенови лъчи, освобождавани от космически явления, например свързани с черни дупки, и да допринесе за изучаването на еволюцията на Вселената.


"Лунен снайпер": Япония ще опита второ кацане месеци след провала си

© jda.jaxa.jp


Тази обсерватория ще орбитира на 550 км над Земята и ще работи най-малко три години, докато не изтече животът на охладителния механизъм.


Задачата пред XRISM ще допринесе за отговора на важни въпроси като еволюцията на най-големите структури във Вселената, как се е разпределила в космоса материята, от която се състоят Земята и хомо сапиенс, как черните дупки в центъра на галактиките ги оформят.


Как индийският луноход започна първата си разходка на Луната
Как индийският луноход започна първата си разходка на Луната


XRISM трябва да компенсира и за друг японски неуспех: част от работата ѝ трябваше да свърши Hitomi, сонда, изстреляна през 2016 г., но загубена заради проблем с контрола на височината.


Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK