НАСА направи крачка към връщането на свръхзвуковите полети

НАСА направи крачка към връщането на свръхзвуковите полети

© NASA.govБързото прелитане над Атлантика може да изглежда като нещо от миналото след края на ерата "Конкорд" през 2003 г. и вместо за пет часа разстоянието между Лондон и Ню Йорк да се прекосява за седем-осем.


Американската космическа агенция иска да възроди - и подобри - тези кратки полети.


В публикация НАСА говори за "високоскоростна стратегия" за полети със скорост 4 мах или над 4800 км/ч. Така разстоянието между двата града може да се измине само за 90 минути. За сравнение, при "Конкорд" максималната скорост бе 2.04 или над 2000 км/ч.
Проучването на Glenn Research Center на НАСА предполага, че вече има "потенциални пътнически пазари... по около 50 установени маршрута". Сега "тих" свръзвуков самолет, разработван от агенцията, наречен Х-59 като част от мисията Quesst, се разработва с надеждата да се променят правилата на САЩ и други страни за забрана на свръхзвукови полети над сухопътни участъци.


Предишната голяма катастрофа във Франция: преди 15 години с "Конкорд"
Предишната голяма катастрофа във Франция: преди 15 години с "Конкорд"

Предстои НАСА да премине към следващата изследователска фаза, като наеме компании за разработване на дизайни и "проучване на възможностите за въздушно пътуване, очертаване на рисковете и предизвикателствата и идентифициране на необходимите технологии за превръщането на пътуване със скорост Mach 2+ в реалност", казва агенцията.


Два екипа ще работят по задачата: един на Boeing и друг на Northrop Grumman Aeronautics Systems. Всеки ще измисли проекти за самолети, способни да поддържат високи свръхзвукови скорости.


НАСА се стреми да има достатъчно данни, които да предаде на американските регулатори през 2027 г.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK