Бившата "Туитър" ще събира биометрични данни и ще позволява разговори

Американският милиардер Илон Мъск, собственик на Х

© Reuters

Американският милиардер Илон Мъск, собственик на ХИзвестната години наред като "Туитър" социална мрежа Х започва да събира биометрични данни на потребители. Това сочи новата ѝ политика за поверителност, забелязана от "Блумбърг".


В списъка вече фигурират и такива данни с уточнението, че това ще става "на базата на съгласието" на абонатите и ако то се даде: "Може да събираме и използваме вашата биометрична информация за целите на сигурността, безопасността и идентификацията."


Не се уточнява какво точно разбира компанията под биометрични, например снимка и пръстови отпечатъци.
Същевременно идеята се вписва в обявения още преди месеци план на милиардера Илон Мъск за превръщане на тогавашната платформа "Туитър" (купена за 44 млрд. долара) в "Х, приложението за всичко". За целта бе нает и нов изпълнителен директор след месеци на критики към Мъск за хаотичните решения.


"Приложението за всичко": Мъск обяви кой ще оглави "Туитър"
"Приложението за всичко": Мъск обяви кой ще оглави "Туитър"


Вероятно Мъск има предвид приложенията, в които освен разговори и полезна информация има и възможности за парични операции. От края на месеца Х има и лиценз да работи с криптовалута, но все още няма информация дали и кога това ще се отрази на функционалностите на платформата.


Бившата "Туитър" ще събира биометрични данни и ще позволява разговори


Обаждания


Същевременно обаждания с глас и видео ще са възможни в Х, както за мобилни устройства, така и за персонални компютри. При това обажданията няма да изискват телефонен номер според Мъск, който съобщи за промяната по-рано днес.


В профила си в Х милиардерът не съобщи кога влиза в сила промяната, но нарече Х нещо като "световен телефонен указател".


Така Мъск стъпва на пазар, в който вече са както "Уотсап" и "Месинджър" на "Мета", така и "Епъл" със собственото ѝ приложение "Фейстайм".


Мъск премахва заглавията от новините в бившата "Туитър"
Мъск премахва заглавията от новините в бившата "Туитър"

Около услугата неизбежно има въпроси, които споменава ДПА: как ще се регулират например спам обажданията, особено предвид зачестяващите съобщения за опит за онлайн престъпници да стигнат потребители с фалшиви профили на известни марки.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK