Без яйцеклетка и сперматозоиди - учени отгледаха модел на 14-дневен човешки ембрион


Учени от израелския институт "Вайцман" съобщиха, че са успели да отгледат напълно функционален "модел на ембрион" на човек, без да използват семенна течност, яйцеклетки или утроба. Това е станало на базата на стволови клетки, "обучени" да се развият като определени тъкани. Двуседмичният "ембрион" е започнал дори да отделя хормони, благодарение на което тестовете за бременност дават положителен резултат.


Целта на работещите с такива модели е да предоставят морално приемливи начини да се наблюдава, изследва и разбере най-ранният етап от появата на нов човешки живот, обяснява Би Би Си.
Първите седмици след оплождането са период на драматични промени, в който еднородни клетки започват да оформят това, което след това се вижда на ултразвуковата диагностика като "бебе". Това е и времето на сравнително чести случаи на помятания и началото на родилни дефекти, като за причините зад тях се знае доста малко.


Статията, разказваща за постижението, е публикувана в списание "Нейчър" и в нея се твърди, че израелският екип е създал първия "цялостен" модел на ембрион с всичките му ключови структури. "Това наистина е все едно четете в учебник как изглежда 14-дневен човешки ембрион и не е правено досега", казва пред британската медия един от авторите.След "инструктирането" на стволовите клетки са приложени химически вещества, стимулиращи ги да развият четири типа клетки от ранния ембрионален период:

  • епибластни клетки (от които се оформя плодът)
  • трофобластни клетки (от които се оформя плацентата)
  • хипобластни клетки (от които се оформя жълтъчната торбичка)
  • екстраембрионни мезодермални клетки.


Общо 120 от тези клетки са били комбинирани в подходящото съотношение, след което е започнал процес, в който около само 1% от тази смес спонтанно е започнала да образува структура, която наподобява, но не е идентична, човешки ембрион.


Няколко от получените по този начин модели са оставени да растат, докато станат сравними с ембрион, 14 дни след оплождането. В много страни това е границата, на която се прекратяват изследванията на обикновен човешки ембрион, допълват от Би Би Си.

Но с наблюдаваното през тези две седмици учените се надяват да разберат по-добре не само първите стъпки в оформянето на органи, но и логиката зад наследствени/генетични заболявания, да се подобри процедурата за инвитро (конкретната процедура не е подходяща за предизвикване на бременност) и дали определени лекарства са безопасни за взимане по време на бременност.


Авторите на изследването предупреждават, че има много неща за подобряване най-малкото защото 99% неуспех при активирането на стволовите клетки не е особено впечатляващ.


В правно отношение моделите на ембриони са различни от човешките ембриони, но не е ясно дали е законно да продължи развиването им след 14-я ден и колко дълго след това.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK