Майсторът на велосипеди, който няма свое колело

Велоработилницата на Александър Македонски

© Георги Кожухаров

Велоработилницата на Александър МакедонскиАлександър Македонски, досущ като великия свой адаш, е намерил своето призвание. Не да завзема света, а да поправя велосипеди. Завоеванията му: разполага с времето си да прави само това, което обича. И многото приятели.


Кризата на смисъла и смисълът на кризата


Малко преди това обаче Сашо за кратко, като днешните млади хора, е страдал от така наречената от него "криза на смисъла". Имал е хубава работа, печелил е добри пари. Обаче спрял да вижда смисъл в това, което прави. "Само да получаваш едни пари не е достатъчно, трябва да имаш и нещо повече в тоя живот. Нещо, с което да записваш и да се събуждаш, което да вършиш с удоволствие", разказва.
И някак естествено му дошла идеята за... уникални колелета. Има много велоателиета за ремонт и части за велосипеди. "Моето ателие предлага възможността твоят велосипед да бъде твой не само като собственост, а твой като идея, визия, усещане. Като го видиш, да знаеш, че абсолютно допълва или отразява характера ти. И като ходиш по улиците, всички да се обръщат след теб и да ахват", смее се Сашо и добавя, че в момента в София е много модерно да се кара колело, все по-модерно става, все повече хора карат велосипеди и хубавите колелета определено привличат внимание.


"Мъж с колело и мъж, който може да танцува имат неимоверно повече предимство пред всички останали в очите на момичетата. Ако добавим и мъж, който може да свири на китара..."


Фотогалерия: Велосипеди с характер >


Сашо сам си прави сайта, отваря си работилница в един склад в Дряново и започва от там. Година и половина по-късно вече е в София и с много клиенти. Намират велоателието 1bike чрез интернет и от уста на уста. Около половината им клиенти са приятели на бивши клиенти.


Хората търсят шивачи да им спретнат костюм по мярка. Сашо го търсят собственици на велосипеди - различни по възраст, пол, професия – за да им стъкми колело по мярка. Хора, които искат не само поправка на велосипеда им, а той да се превърне в уникален. Които искат да им се реставрират архаични велосипеди със сантиментална стойност за тях. Хора, които искат да вземат велосипед за подарък. Които са си купили велосипед, той им е удобен, но не им харесва как изглежда и искат да го променят.


Велоработилници и къщи


Сашо е в 6-ти клас, когато със съседското дете превръщат във велоработилница мазето на къщата му в Дряново. Първоначално поправят собствените си колелета, а някак неусетно се оказва, че поправят велосипедите на целия квартал. По-късно баща му му предоставил магазина си да си отвори работилница за поправка на велосипеди, а за Сашо хобито му неочаквано се превърнало в приятна работа – всичките ваканции, докато учел в гимназията, се занимавал с това.


Велоработилницата 1bike.

© Георги Кожухаров

Велоработилницата 1bike.


На 6-7 години отново със съседското дете построил и първата си къща - двуетажна, вътре с камина, измазана с камъни, а от на дядо му москвича взели старото гърне и направили комин. Втората му къща била дървена и се намирала на дърво, а в момента строи къщата на мечтите си – сред природата, с голям двор, дървета, с трева, до течаща вода. Вижда в двора кучета... всякакви животни... и бъдещите си деца, които да тичат на воля. Там ще си гледа Сашо наследниците, на които иска да даде детството, което сам той е имал.


Дряново и София


Александър Македонски е израснал в Дряново, целият му съзнателен живот е свързан с този град. Там са му приятелите, родителите, половината родни. Страшно много обича природата и провинцията. Харесва и София разбира се, смята, че е много хубав град, който предлага страхотни възможности "ако знаеш къде да ходиш, какво да правиш, с кого да се виждаш".


Но има едно чисто романтично очарование на живота в малкия град, което в София просто няма как да го постигнеш. Тая романтика най-много го привлича, но Сашо имам много ясна визия за себе си и за съвършения начин на живот.


Казва, че Балканът не дава нищо специално в психологията, манталитета на хората, които се раждат там. По думите му хубави хора има в балкана, има и в полето, навсякъде. Той е пътувал много и по света – в големи и малки градове – навсякъде има хубави хора. "Семейството дава, средата дава, Балканът дава една идея повече любов към природата, което също възпитава ценности, но толкова", мисли Сашо.


Велоработилницата на Александър Македонски.

© Георги Кожухаров

Велоработилницата на Александър Македонски.


Работа и свободно време


И тъй като работата му е удоволствие, в свободното си време Сашо поправя велосипеди. А на работа прави много неща: освен че ремонтира колелета, боядисва и шкури... Занимава се с маркетинга на 1bike, управлява поръчките, комуникацията с клиенти, свързаните с бизнеса задачи, също и организационните, административната работа, управлява цялата документация. Всичките си знания от работата, която е вършил досега - дизайнер, проджект мениджър, редактор в онлайн издания - са му от помощ за работата в ателието. Освен това има и малка фирма за уеб разработване, която се занимава с кънтент мениджмънт – създава съдържание за фейсбук страници, сайтове, поддръжки.


Слуша много музика, голям ценител е и постоянно търси нови неща. Играе джаги. И сигурно е единственият собственик на велоработилница, който... няма колело. Казва, че карането на колело за него е лукс, който се случва много рядко. Само тества готовите велосипеди, но пък за сметка на това е карал какви ли не марки и модели.


В последните седмици е много зает. Всичките си уикенди от сутрин до здрач изкарва в Дряново, където в един голям склад цяла банда доброволци ремонтират велосипеди за благотворителната инициатива "Колело за смет – за дете велосипед". Вече втора година тя призовава хората, които имат стари и непотребни велосипеди или велочасти, да ги дарят за деца от семейства, които нямат финансова възможност да купят велосипед.


Велоработилницата 1bike.

© Георги Кожухаров

Велоработилницата 1bike.


Идеята за нея хрумва спонтанно на Сашо и съдружника му Иван миналата година и малко на шега тогава започват кампанията. Но вместо очакваните 10 са получили 110 велосипеда, от които са успели да сглобят 70 колелета за деца от Дряново.


Тазгодишната амбиция на Сашо и колегите му е да дарят 200 колелета в 5 града, а до момента имат 143 ремонтирани и чакащи децата велосипеда. "До края на кампанията на 1 юни ще успеем", убеден е Сашо.


Той се счита за успял, защото успехът за него е да си щастлив с това, каквото правиш, разбира се има и материални измерения. Сашо е човек със страшно много амбиции и мечти. Например иска 1bike скоро да работи и за чужбина, защото българският пазар се оказва тесен за такава идея. Ще стане, разбира се.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  Този симпатяга е много по-готин и истински от оня имитатор с брадата с чамовите чопчета в уискито.
  В идеята му за старите велосипеди има и елемент на споделената икономика.

 2. 2 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 707 Весело

  "Колело за смет - за дете велосипед" е супер готина инициатива, доколкото си спомням тая година имаха повече велосипеди от миналата, дано следващата година да са тройно повече!

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 3. 3 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 572 Любопитно

  Ей такива хора като Сашо и Иван са достойни за уважение.

 4. 4 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 784 Неутрално

  браво на човека.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 5. 5 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Много зареждащо четиво. За мен това е една от най-свестните рубрики на "Дневник", в която научаваме за хора, които живеят според вътрешната си мяра и ценности и са добри и за околните.

  Искрено се зарадвах на този млад мъж и май ще се разделя със старото си колело.

  С нетърпение чакам да науча и за още такива хора, които живеят достойно. Даже може да посъкратите новините за официалната власт.

 6. 6 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Блазе му на Сашо Македонски!
  То се иска и много смелост, да зарежеш работа със сигурни пари, за да сбъднеш мечтата си. Евалла Сашо!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 7. 7 Профил на pifi
  pifi
  Рейтинг: 521 Любопитно
 8. 8 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1291 Весело

  "Мъж с колело и мъж, който може да танцува имат неимоверно повече предимство пред всички останали в очите на момичетата. Ако добавим и мъж, който може да свири на китара..."

  Аз имам две колелета и свиря на китара от 5- годишен!

  Само с танците съм малко зле! Но влагам ентусиазъм!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 9. 9 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1291 Весело

  Статията ми хареса. Браво на този пич !

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 10. 10 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1010 Любопитно

  Чудесна тема за неделя...
  Браво на Сашо и Иван...!!!

  Форумът е в будна кома...
 11. 11 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Дето се казва, "Pimp my ride", демек "Пич, оправи ми колелото".

  Браво на Александър, такива като него днес са рядкост и трябва да се ценят. А тая година ще е златна за колелетат в София, имайки предвид, че половината кръстовища са разкопани заради метрото и задръстванията са ежедневие.

  По-добре умри от коронависруса отколкото от страха от короновируса
 12. 12 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#11] от "Bulgarische Motoren Werke":

  От къщи до офиса с кола- 30 мин., с кулулото- 45 мин. бавно каране през махалите. По пътя криввам на ляво, на дясно до разни места, спирам да си купя нещо, зяпам мацките и т. н.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 13. 13 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 919 Неутрално

  Такива хора трябва да се показват
  по медийте по често !!!

 14. 14 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 800 Любопитно

  Само не разбирам защо скрихте статията от видимите в сайта? Чудесна статия и да я скриете за толкова кратко време. "Дневник" тъкмо ви похвалихме, вземете се в ръце!

 15. 15 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 724 Неутрално

  https://www.google.bg/search?q=full+suspension+chopper+bicycle&espv=2&biw=1024&bih=667&source=ln
  Да е жив и здрав младия майстор. В Англия и особено Щатите поръчковите возила от подобен род са хит и бизнес от дълги години. Моторите Чопър са уникални. Всеки , който има гараж, електрожен и излишни кинти се хваща ди си прави мотор или колело.

 16. 16 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 470 Любопитно

  [quote#15:"man_un"]В Англия и особено Щатите поръчковите возила от подобен род са хит и бизнес от дълги години. [/quote]

  Напоследък са повече на мода fixie колелетата: https://8bar-bikes.com/photo/
  Във Финландия се ползват масово от хора между 18-25 години, главно за естетика и като аксесоар на хипстъри, но все пак с ползите на колоездене.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK